Hlavní obsah

Nájmy klesají, poptávka po pronájmech roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poptávka po pronájmech bytů se v Česku meziročně v některých lokalitách zvýšila až o 50 procent. Je to pravděpodobně dáno horší dostupností hypoték. Lidé zároveň vyčkávají s nákupy bytů, protože se spoléhají, že jejich ceny klesnou.

Foto: Milan malíček, Právo

Lidé stále touží bydlet ve svém, čekají ale na výhodné podmínky ke koupi.

Článek

O 38 procent vyšší zájem o pronájem bytů hlásí společnost EuroNet Media na serveru www.realitymorava.cz. Meziroční zvýšení poptávky o 20 až 30 procent nastalo také podle výkonné ředitelky realitní kanceláře Hot Reality Plus Miroslavy Klímové.

Podle ředitele společnosti AAABYTY.CZ Aleše Budína se sice poptávka v průměru zvýšila za celou republiku přibližně jen o pět procent, v některých lokalitách, jako je například Ostrava, však vyskočila až o 50 procent.   

Zpřísnění podmínek pro hypotéky

"Velký zájem o pronájmy nemovitostí je pravděpodobně způsoben zpřísněním podmínek pro získání hypotečních úvěrů," uvedla Lucie Mazáčová z EuroNet Media. "Velkou roli hraje také vyčkávání některých budoucích kupujících s pořízením vlastní nemovitosti," dodala.    

Za celý letošní rok se poptávka po nájemním bydlení podle šéfa AAABYTY.CZ zvýší proti roku 2008 zhruba o pětinu. Přibližně o deset procent se však podle něj zvýší také samotné tržní nájemné. Podle šéfky Hot Reality Plus lze však v současnosti na trhu pozorovat opačnou tendenci.

"Nájemné momentálně klesá, majitelé sami snižují ceny pronájmů u bytů. Možná to působí jako protimluv, ale bytů v pronájmu je velké množství. Stagnace až pokles je dlouhodobá tendence," poznamenala Klímová.    

Dlouhodobě podle Mazáčové z EuroNet Media však stále převažuje zájem o vlastní bydlení. Očekává tedy, že v budoucích měsících se lidé opět vrátí k hledání nemovitostí určených zejména k prodeji.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám