Hlavní obsah

Summit zemí ASEAN zrušen, v letovisku vyhlášen výjimečný stav

Pattaya
Aktualizováno

Thajský premiér Apchisit Vedžadžíva v sobotu vyhlásil výjimečný stav v thajském letovisku Pattaya, kde se měl konat summitu Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). Vrcholná schůzka byla odložena na neurčito poté, co protivládní demonstranti vtrhli do konferenční části hotelového komplexu.

Článek

Stoupenci bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry zablokovali hotel, kde je ubytována část asijských lídrů, a brání jim jej opustit. Shromáždili se také u přístupů k místům, kde se má konat jednání na nejvyšší úrovni.

Armáda nedokázala davu rozbouřených Thajců zabránit narušení summitu ASEAN

FOTO: Sakchai Lalit, ČTK/AP

"Přístupy nejsou úplně uzavřeny, ale všichni vedoucí představitelé musejí mít zajištěnu bezpečnost podle mezinárodních standardů," řekl vládní mluvčí Panitan Wattanayagorn novinářům. Proto bude summit zrušen, dodal.

Thajští protivládní demonstranti již předtím zabránili konání schůzky ministrů zahraniční Japonska, Severní Koreje a Číny, která se měla uskutečnit na okraj summitu ASEAN. Zablokovali vchod do jednací budovy a znemožnili vstup japonské delegaci.

Šinavatrovi stoupenci dobyli jednací budovu summitu ASEANu

FOTO: Sakchai Lalit, ČTK/AP

Šéfové diplomacií, kteří měli diskutovat o nedávném odpalu rakety KLDR, poté schůzku odvolali. Kvůli protestům bylo podle agentur AP a AFP posunuto i jednání mezi představiteli zemí ASEAN a Čínou.

Číňané se sešli se Severokorejci

Šéfové diplomacií obou komunistických států se však později sešli k bilaterálním rozhovorům. Ministři si podle Reuters chtěli vyjasnit stanoviska k nedělnímu odpalu severokorejské rakety, která vyvolala ostrou reakci západního světa.

Zatímco Japonsko spolu s USA a Británií požadují v Radě bezpečnosti OSN zpřísnění sankcí vůči komunistickému režimu Kim Čong-ila, Čína a Rusko, jež disponují v radě právem veta, tento krok odmítají.

Summit byl svolán hlavně kvůli světové ekonomické krizi. Kromě představitelů desetičlenného bloku ASEAN se ho zúčastní i zástupci Číny, Japonska, Koreje, Indie, Austrálie a Nového Zélandu.

Demonstrace asi 2000 Šinavatrových stoupenců v červených košilích narušily už páteční začátek summitu. V sobotu se protestující nakonec stáhli a umožnili delegacím přístup do hotelu.
Manifestující žádají především odstoupení ministerského předsedy Apchisita Vedžadžívy a jeho vlády a vypsání předčasných parlamentních voleb. Ty poslední se v Thajsku konaly před necelými čtyřmi měsíci.

Jídlo pro delegáty snědli novináři

Po náhlém zrušení summitu ASEAN zbyly v hotelovém komplexu hory pochoutek určených na závěrečnou recepci šéfů států a vlád 16 členských zemí organizace. Vedení hotelu nevědělo, co s vybranými lahůdkami připravenými pro 630 státníků a členů jejich delegací. Nakonec je nabídlo novinářům akreditovaným pro summit, kteří přišli profesně zkrátka.

Menu zahajoval mangový salát, jako předkrm následoval fritovaný sumec, pak přišla kuřecí kořeněná polévka, kuře smažené na kešu oříšcích, grilovaný humr, hovězí na karí a nakonec výběr speciálních zákusků. Reportéři pověstné speciality ve zpravodajství náležitě ocenili, jen alkohol oželili, jelikož tomu nehrozilo zkažení.

Reklama

Výběr článků

Načítám