Hlavní obsah

Vedení Exekutorské komory zbavilo šéfa Podkonického funkce

Aktualizováno

Exekutorská komora ČR má nového předsedu. Prezidium Exekutorské komory ve středu vyměnilo ve funkci šéfa Juraje Podkonického za dosavadního člena vedení Karla Urbana. Informovala o tom tajemnice exekutorské komory Jitka Nezvalová. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ale požadoval odchod celého vedení.

Článek

Prezidium také zbavilo funkce dosavadní místopředsedkyni Jitku Wolfovou a nahradilo ji Vladimírem Plášilem. Důvodem odvolání šéfů komory je podle Nezvalové zejména to, že si Podkonický spolu s Wolfovou založil uvnitř komory sdružení. "Sdružení je v rozporu se zákonnou povinností nezávislosti a s etikou exekutorského povolání," uvedla tajemnice.

Prezidiu vadí také účast dosavadního šéfa stavovské organizace ve společnosti, která provozuje inkasa pohledávek, což podle něj odporuje nezávislosti exekutora. "Členové komory, včetně prezidia, se také cítí profesně poškozeni z dlouhodobě negativní prezentace exekutorské činnosti v médiích," dodala Nezvalová.

Část vedení komory se pokusila odvolat Podkonického a Wolfovou z funkcí již v únoru. Navrhli to tři zbývající členové prezidia - Urban, Plášil a Jan Pekárek. Nakonec se však dohodli s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem, že to neudělají. Nového šéfa měl v dubnu zvolit sněm, na kterém již Podkonický neměl kandidovat.  

Pospíšil v únoru vyzval původně k rezignaci celé vedení komory, protože nedokázala v termínu připravit registr všech exekucí. Návrh tří zástupců na odvolání šéfa ministr tehdy zamítl s tím, že za chyby není zodpovědný jen Podkonický [celá zpráva].

Reklama

Výběr článků

Načítám