Hlavní obsah

Na Sněžce se zřítila část polské observatoře

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Jaroslav Soukup

Část polské meteorologické observatoře na Sněžce se v pondělí pod tíhou sněhu zřítila. Budova byla již od minulého týdne evakuována, protože v objektu začaly praskat stěny, kroutit se podlahy a nešla otevírat okna. Novinkám to potvrdila mluvčí Krkonošského národního parku Alena Drahná.

BEZ KOMENTÁŘE: Část polské observatoře na Sněžce se zřítilaVideo: ČTK

 
Článek

"Spadla horní část observatoře, kde byly meteorologické antény. Ty spadly na tu nejnižší část," řekla Drahná s tím, že se celá událost stala již v pondělí. Budova byla přitom již minulý týden evakuována, protože hrozilo nebezpečí jejího zřícení [celá zpráva].

Na místo podle mluvčí již z polské strany dorazil statik, který rozhodne, zda bude budovu možné opravit, nebo zda bude muset být stržena celá. Přístupové cesty na nejvyšší českou horu jsou nyní z polské strany uzavřené.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Vrchol Sněžky opět provětral orkán.

Vrchol Sněžky opět provětral orkán.

FOTO: Vladislav Prouza, Právo

Informace meteorologů z observatoře na Sněžce jsou nezbytné pro horskou službu i pro turisty, kteří se v oblasti vydávají na horské tůry. Bez předpovědi počasí v oblasti Sněžky by mohla být zavřena tamní turistická stezka. Rozhodnout o tom bode muset polská správa Krkonošského národního parku ve spolupráci s kolegy z českého KRNAPU. Meteorologové sice již v minulém týdnu část nezbytných přístrojů umístili do vedlejšího objektu, není ovšem jisté, zda okolnosti dovolí obnovit činnost meteorologické stanice. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám