Hlavní obsah

Zimbabwe drží světový rekord, má nejvyšší inflaci

Inflace v africkém státě Zimbabwe zaznamenala další světový rekord. V červnu se podle úterních údajů místního statistického úřadu vyšplhala na 11,27 miliónu procent z květnové úrovně 2,2 miliónu procent. Znamená to, že ceny v zemi se za jediný měsíc zvýšily na více než stotisícinásobek.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Za ekonomickou krizí v zemi je prý zejména politika autoritářského prezidenta Roberta Mugabeho.

Článek

Údaje o inflaci ukazují, že ekonomický chaos v Zimbabwe se prohlubuje. V někdejší obilnici Afriky se stupňuje nedostatek potravin a paliv, a to v situaci, kdy soupeřící politické strany nejsou po zmanipulovaných volbách schopny uzavřít dohodu o sdílení moci.

Nejvyšší inflace ve světové historii donutila Zimbabwe tento měsíc uskutečnit měnovou reformu, spočívající ve škrtnutí deseti nul z nominální hodnoty zimbabwského dolaru. Deset miliard zimbabwských dolarů se tak od 1. srpna změnilo na jeden dolar, což podle pozorovatelů dál prohloubilo chaos v zemi.

Zimbabwe se již řadu let zmítá v ekonomické krizi, za niž je podle pozorovatelů zodpovědná politika autoritářského prezidenta Roberta Mugabeho, především jeho program vyvlastňování bílých farmářů. Mugabe vládne v Zimbabwe 28 let od získání nezávislosti na Británii a ze všech potíží země obviňuje Západ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám