Hlavní obsah

V Praze jsou na několik dní zpřístupněny i neveřejné památky

Zhruba 30 běžně neveřejných památek si mohou návštěvníci prohlédnout v Praze. Do neděle 15. září se konají Dny evropského dědictví, které si kladou za cíl podporovat turismus i na méně známých místech. Součástí jejich programu je kolem 1100 památek, atrakcí a událostí po celé republice.

Foto: Profimedia.cz

Speciální program chystá například letohrádek Hvězda.

Článek

Z běžně nepřístupných památek na Praze 1 se během uplynulého víkendu otevřela například pohořelecká hradba bastion č. VIII nebo kaple na vinici sv. Kláry. V následujících dnech budou mít návštěvníci příležitost vyrazit třeba do Grabovy vily nebo na Kobyliskou střelnici.

Zpřístupněné budou i kostely na Praze 8. Například kostel sv. Václava, kostel sv. Vojtěcha, kostel U Jákobova žebříku nebo kostel sv. Cyrila a Metoděje. Speciální program a prohlídky si pro návštěvníky přichystal na sobotu 14. září kostel Stětí sv. Jana Křtitele. Otevřená bude i Nová Synagoga na Palmovce nebo Libeňský zámek.

Program Dnů evropského dědictví láká turisty i na zlevněné vstupné některých výstav nebo na prohlídky nad rámec běžného vstupného. Speciální prohlídky provedou návštěvníky třeba Havlíčkovými sady, letohrádkem Hvězda, areálem Nového židovského hřbitova v Libni nebo krytu Folimanka.

Dny evropského dědictví mají za cíl podpořit ochranu kulturního dědictví. Česká republika se jich účastní od roku 1991. Součástí události je i snaha zvýšit povědomí o turistických možnostech jednotlivých měst. Letošní ročník začal 7. září a končí v neděli 15. září.

Speciální program či zlevněné vstupné

Zahájení se konalo v Litomyšli. Ta byla pro národní zahájení Dnů evropského dědictví vybrána v souvislosti s letošním 20. výročím zapsání litomyšlského zámeckého areálu na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. „Litomyšl se v poslední době profiluje jako místo, kde se podařilo historické památky oživit. A tomu odpovídá i letošní téma Dnů evropského dědictví – památky a zábava,” řekl starosta Daniel Brýdl.

Aby se památka mohla zařadit do programu Dnů evropského dědictví, musí splnit jednu ze tří podmínek. Buď musí být otevřená jindy nepřístupná památka, nebo její část, musí mít vstupné navzdory běžnému provozu zlevněné či zdarma či musí být její součástí nějaký speciální program.

Reklama

Výběr článků

Načítám