Hlavní obsah

V Olomouci se uskuteční první ročník tvarůžkového festivalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměnitelné aroma Olomouckých tvarůžků se bude v polovině dubna linout historickým centrem Olomouce. Město ožije prvním ročníkem festivalu, který bude zaměřený na tuto věhlasnou hanáckou pochoutku. Na Olomouckém tvarůžkovém festivalu budou k dostání různé pokrmy i moučníky, při jejichž přípravě se používají tvarůžky.

Foto: Profimedia.cz

Olomouc

Článek

„Návštěvníci festivalu ochutnají tvarůžky v teplé i studené kuchyni v nabídce restaurací, které jsou zapojeny do projektu Ochutnejte Hanou a propagují tak tradiční hanáckou gastronomii. Nebudou chybět ani takové speciality jako tvarůžkové dezerty a pivo z hanáckých minipivovarů," uvedli organizátoři festivalu.

Součástí prvního ročníku Olomouckého tvarůžkového festivalu, na jehož organizaci se podílí radnice, Sdružení cestovního ruchu Střední Morava a výrobce tvarůžků A.W. Loštice, bude v sobotu 16. dubna hanácký farmářský trh a řemeslný jarmark. Organizátoři připravili i soutěže pro děti, pásmo hanáckých písní a tanců a koncert skupiny Stracené Ráj, která si ve svých textech zakládá na hanáčtině a pro jejíž hudební projev se vžil název "hanácké bigbít".

Foto: Profimedia.cz

Olomoucké tvařůžky

Historie prvních tvarůžků na Hané spadá do 15. století. Tehdy se však, oproti dnešnímu strojovému zpracování, vyráběly ručně. Prvním sýrům se říkávalo pleskačky, neboť při výrobě se bochánky vytvořenými ze směsi uleželého pomletého netučného tvarohu a zracích solí pleskalo o dřevěnou desku či stůl.

Olomoucké tvarůžky se nyní vyrábí už jen v Lošticích na Šumpersku. Město s 3000 obyvateli, které se pyšní titulem "metropole tvarůžků", díky slavnému sýru každoročně navštíví několik tisíc turistů. V Lošticích funguje muzeum tvarůžků, místní restaurace nabízejí tvarůžkové speciality a lidé mohou navštívit i tvarůžkovou cukrárnu, která byla nedávno otevřena také v Olomouci.

Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Tvarůžky z Loštic získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení EU. Češi o jejich zařazení na unijní seznam usilovali šest let. Problém byl v tom, že Němci a Rakušané chtěli, aby právo vyrábět tyto potraviny měli i potomci sudetských Němců, kteří žijí v Německu a Rakousku.

Reklama

Výběr článků

Načítám