Hlavní obsah

Tipy na víkend: Běh na Libín, na kole skrz Libavou a líbačka na Petříně

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Čarodějnice se budou oslavovat snad na každém větším vrchu. Velké slety se konají na Grabštejně, v Karlových Varech, Mostu, v Třebíči a na dalších místech. V neděli se budou líbat páry pod rozkvetlými třešněmi, aby dámy neuschly. Pokus o překonání líbacího rekordu bude na Petříně. Poběží se také závod na vrch Libín v Prachaticích a pro cyklisty se otevře jinak uzavřený vojenský prostor Libavá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Překoná se letos pod pražským Petřínem rekord z minulého roku, kdy se pod rozhlednou líbalo na 711 párů.

Článek
Středočeský kraj

Otevření plavební sezóny v Mělníku

V Mělníku začíná v sobotu plavební sezóna až do Ústí nad Labem. Na zájemce o nevšední zážitky čeká hned několik novinek v podobě nových plavebních tras. Mělnická výletní loď Porta Bohemica poprvé vypluje z mělnického přístaviště proti vinařství Lobkowicz 30. dubna ve 13 hodin.

Májové slavnosti

Velkolepé májové oslavy připravují na neděli ve Vlašimi. V zámeckém parku a středu města je připraven bohatý program od 10 do 17 hodin. Kromě kouzelnických vystoupení a výtvarných dílen se můžete těšit na módní přehlídku, strašidla ve sklepení, pouťové atrakce, ale i na hudební doprovod. Vystoupí Miro Žbirka, Janek Ledecký, Leona Machálková, Stanislav Hložek a další. Podrobný program najdete zde.

Liberecký kraj

Českým rájem za pohádkami

V sobotu se po Českém ráji budou pohybovat ve zvýšené míře pohádkové postavy. Budou tu čekat na děti, pro které je připraven tradiční sobotní pochod od hradu Valdštejn až k Autokempu Sedmihorky. Letos se půjde zcela nová trasa.

V Autokempu Sedmihorky se děti i dospělí budou moci zapojit do bohatého programu her, písniček, rukodělných dílen a dalších atrakcí. V průběhu odpoledne budete svědky příchodu krále Granáta s družinou a symbolického převzetí vlády nad pohádkovou krajinou. Další informace najdete zde.

Čarodějnice na Grabštejně

Bojíte se čarodějnic? Nebo se s nimi směle vydáváte na cesty s létajícím koštětem? Tak právě pro vás budou grabštejnské čarodějnice. Od 16 hodin začnou Čaro-dílny, kde si malí i velcí budou moci vyrobit vlastní čarodílka. Od 18. hodin na hradě Grabštejně u Hrádku nad Nisou připravilo divadlo Loutky bez hranic pohádku Jabloňová panna na motivy vyprávění Karla Jaromíra Erbena. Více na stránkách hradu.

Karlovarský kraj

Hurá za čarodějnicemi

Sobotní večer se rozhoří vatry snad ve všech městech a vesnicích. Je tedy z čeho vybírat. Tradiční upalování čarodějnic v Karlových Varech na Sokolském vrchu začíná v 17 hodin zapálením malých táboráků na opékání buřtů. Slavnostní zapálení velké vatry je stanoveno na 20.05 hodin. Od 16 hodin se bude zpívat u dřevěného hradu na Tuhnické louce, kde se bude hrát na kytary, zpívat a soutěžit o Missis Čáry Máry.

Za šermíři, pohádkovými postavami a potulnými bardy se vydejte v sobotu na hrad a zámek Horní hrad, řečený Hauenštejn. Pro návštěvníky je připraven pestrý program, divadelní představení, vypouštění lampiónů přání a další. Večer ve 23 hodin upálí tu největší čarodějnici. Více najdete zde.

V Sokolově se čarodějnice a strašidla sejdou už v pátek. Na nádvoří sokolovského zámku se reje strašidel budou slétat od 16 do 18 hodin, kde budou řádit na čarodiskotéce a soutěžit o nejlepší masky.

Filipojakubská noc v Chebu

V Chebu se v sobotu půjde tradiční lampiónový průvod, který ve 21 hodin zakončí ohňostroj v Krajince. Program začíná v 17 hodin u nové klouzačky pro děti v hradním příkopu. Průvod se vydá ve 20 hodin z náměstí krále Jiřího z Poděbrad směrem k areálu Krajinné výstavy.

Ústecký kraj

Slet čarodějnic

V Litoměřicích se v sobotu koná Slet čarodějnic, který začíná v 16 hodin na Střeleckém ostrově - u altánku. Nebude chybět pohádka o Perníkové chaloupce, volba Miss čarodějnice, historický šerm a večerní zapalování ohně.

V Mostu bude v pátek připravena pro všechny odvážné Čarodějnická stezka v areálu koupaliště na Stalingradské od 15.30 hodin. Slet všech čarodějnic a ostatních příznivců bude zahájen v 17 hodin.

Soutěžit se bude hned v několika kategoriích: s pometlem, převlekem i vlastnoručně vyrobenou čarodějnicí. S sebou si přineste buřt a deku na sezení.

Oslavy zámku Děčín

Zámek Děčín oslavuje 20 let od znovuotevření po odchodu sovětské armády. Výročí si připomenou dnem otevřených dveří, který zde bude probíhat celý víkend od 10 do 18 hodin. Návštěvníci si prohlédnou zámek, včetně některých běžně nepřístupných částí, a budou mít tak šanci zhodnotit, co vše se za 20 let změnilo. Další podrobnosti najdete zde.

Foto: Profimedia.cz

Děčín

Plzeňský kraj

Plzeňský Majáles

V pátek 29. dubna začne Plzeňský Majáles ve 14 hodin na náměstí Republiky, kde zadarmo zahrají například Fast Food Orchestra a Tomáš Klus. Mezi 18 až 19 hodinou budou primátor a nová rektorka korunovat nového studentského krále, který musí vyvolat v davu největší hluk, což budou organizátoři měřit hlukoměry.

Největšího jednodenního koncertu v Plzni se v sobotu 30. dubna zúčastní zhruba 35 kapel. Hlavními hvězdami budou Chinaski, Divokej Bill, Sto zvířat, Vypsaná fixa a Ivan Mládek se svým Banjo Bandem. Více najdete zde.

Tip na výlet: Hadí vrch na Šumavě

Klid, překrásná příroda a hlavně nádherný výhled na šumavskou krajinu - to je Hadí vrch, který se nachází poblíž malé obce Keply. (celý článek)

Jihočeský kraj

Běh do vrchu Prachatice - Libín

V neděli se poběží 16. ročník tradičního závodu v běhu od Městského stadiónu až pod vrchol Libína v Prachaticích. Prezentace k běhu začíná v 9 hodin a samotný start je naplánovaný na 10 hodin. Další informace najdete zde.

Memoriál Petra Voka na kolech

V sobotu zahajují cyklistickou sezónu v Třeboni Memoriálem Petra Voka aneb Na třeboňskou šlapku vytáhni i babku. Cesta do světa rožmberských pověstí zavede návštěvníky po hrázích rybníků Svět a Opatovický k soustavě Vitmanovských rybníků, podél Nové řeky a Nežárky k zámku Jemčina, okolo rybníka Holná do Evženova údolí, minou Čertovu šlápotu, občerstvit se mohou ve Dvoře Hamr a po hrázi Rožmberka se vrátí zpět k Třeboni. Start 64 a 24kilometrové trasy je v 10 hodin na Masarykově náměstí v Třeboni. Večerní hudební program se přesune do KKC Roháč, kam přijde i kouzelník. Akce proběhne za každého počasí. Více najdete zde.

Na koloběžce z Kleti do Českého Krumlova

Vyvezte se lanovkou na Kleť (1083 m), nejvyšší horu Blanského lesa. Rozhlédněte se po Čechách, uvidíte i za hranice, třeba na Dachstein nebo Grossglockner, a pojeďte na koloběžce do perly mezi jihočeskými městy, Českého Krumlova. (celý článek)

Královéhradecký kraj

Pohádkové království má sídlo ve Starých Hradech

Malebná zvlněná krajina nedaleko Jičína ukrývá řadu přírodních i architektonických perel. Do druhé skupiny rozhodně patří objekt, který je hradem i zámkem – a zejména malým propracovaným pohádkovým vesmírem. Na cestách s kamerou jsme dorazili do Starých Hradů. (celý článek)

Stará lanovka na Sněžku opět jezdí

Návštěvníci Krkonoš mohou po dvouměsíční jarní odstávce od pátku znovu zdolat pomocí lanovky 1602 metry vysokou Sněžku. Pasažéry vyvezou pečtí lanovkáři na nejvyšší českou horu za nezměněné jízdné 180 korun za dospělou jednosměrnou jízdenku. (celý článek)

Z Dobrošova po dobrém štrúdlu rovnou do Pekla

Nad Náchodem se vypíná jedna z nejhezčích východočeských rozhleden, patřící k Jiráskově chatě na Dobrošově. Postavil ji v roce 1923 architekt Dušan Jurkovič a spolu s dobrošovskou pevností přitahuje stále více návštěvníků. (celý článek)

Kraj Vysočina

Čarodějnické odpoledne

Do Třebíče se v sobotu budou stahovat čarodějnice, bosorky, baby jagy a další čarodějné bytosti. Na Hrádku u domova dětí a mládeže se budou mezi 15 a 17 hodinou opékat buřty a hrát různé hry a soutěže. S sebou si vezměte buřty, masky a dobrou náladu. Podrobnosti najdete zde.

Pardubický kraj

Čarodějnický rej

Čarodějnický rej se v sobotu uskuteční na kynologickém cvičišti v lomu u Moravské Třebové. Na programu jsou soutěže pro děti, prezentace masek, ukázky zbraní, střelba ze vzduchovky, jarmark, tetování, kosmetický salón, audience u čarodějnic a jiná překvapení. Nebude chybět upálení přilétlé čarodějnice. Od 18.30 hodin pak zábava pokračuje dětskou diskotékou a opékáním špekáčků.

Magická noc otevře i brány zámku Moravská Třebová. Večerní prohlídky od 21 a 22 hodin budou osvětleny loučemi a svícemi. Návštěvníci se podívají do expozice Středověké mučírny a Alchymistické laboratoře mistra Bonaciny.

Olomoucký kraj

Helfštýn obsadí historická kola

Do historie cyklistiky budou moci nahlédnout návštěvníci středověkého hradu Helfštýna na Přerovsku. Třetí hradní nádvoří obsadí historická kola z počátku 19. století. Vernisáž výstavy s názvem Řidítka v oblacích se koná v sobotu od 14 hodin. Expozici doprovodí i velkoformátové fotografie zachycující fenomén cyklistiky na přelomu 19. a 20. století. Zobrazeny jsou na nich nejen samotné exponáty, ale i členové olomouckého cyklistického spolku, záběry z cyklistického závodu i portréty zámožných osobností na bicyklech. Více najdete zde.

Kovářské prohlídky

Netradičními kovářskými prohlídkami otevře v neděli letošní turistickou sezónu Lipník nad Bečvou na Přerovsku. Novinka nabízí lidem prohlídku města s průvodcem, která bude věnována kovaným plastikám nainstalovaným ve městě. Kovářské prohlídky mají lidem připomenout mimo jiné i páté výročí, kdy bylo město společně se středověkým hradem Helfštýnem přijato do Kruhu evropských kovářských měst.

Průvodcovské prohlídky, které jsou pro turisty zdarma, zavedl Lipník před dvěma roky a nabídka se setkala s velkým ohlasem. Podrobnosti najdete zde.

Na kole skrz Libavou 

Stoupenci cyklo i pěší turistiky budou moci v neděli vyrazit do jinak pro veřejnost uzavřeného vojenského výcvikového újezdu Libavá na tradiční akci Bílý kámen.

Stejně jako v minulosti také letos si budou moci cyklisté i pěší vybrat z celkem 140 kilometrů tras. Účastníci Bílého kamene mohou na území vojenského újezdu Libavá vstoupit jedním z deseti vstupních stanovišť od 7 hodin. Prostor musí opustit nejpozději v 16 hodin. Podmínkou je, že cyklista bude mít cyklistickou přilbu a u sebe občanský průkaz nebo pas. Během akce se musí řídit propozicemi, které jsou vytištěny na rubové straně mapy.

Trasy se sice nacházejí ve členitém terénu, zvládnout je ale může každý. Lidé se ale musejí vybavit například náhradními díly na kolo či lékárničkou. Vojenský výcvikový prostor Libavá se rozkládá na území pěti moravských okresů - Olomouc, Přerov, Bruntál, Opava a Nový Jičín. Další instrukce najdete zde.

Zlínský kraj

Hrad Lukov zahájí sezónu Pálením čarodějnic

Doslova renesanci prožívá v posledních letech zřícenina hradu Lukova na Zlínsku. Téměř zapomenutá ruina se pod rukama dobrovolníků mění ve stále atraktivnější turistický cíl. V sobotu na hradě začíná pohádkový program a večerní pálení čarodějnic. (celý článek)

Otevírání Baťova kanálu a odemykání plavební sezóny

O víkendu se postupně odemknou stavidla Baťova kanálu a otevře se tamější cyklostezka. V sobotu začíná slavnostní program od 11 hodin v přístavišti Napajedla – Pahrbek, kde bude hrát živá muzika, pro děti je připraven skákací hrad a zájemci se svezou lodí Morava.

Cyklostezka podél Baťova kanálu a řeky Moravy se otevírá v sobotu ve dvou pelotonech. Z Kroměříže – přístaviště Erbenovo nábřeží vyráží cyklisté v 8.30 hodin, z Uherského Ostrohu od zámku vyjede peloton v 8 hodin.

V neděli otevírají přístaviště Otrokovice mažoretky a country rocková skupina Tady a Teď v 8.30 hodin. Strážnice v 10 hodin ožije jarmarkem, projížďkami na kánoích a výstavou historických strojů. O hodinu později se bude koštovat slivovice, vypochodují mažoretky, zahraje cimbálová muzika a pojedou se první plavby lodí v přístavu Sudoměřice – Výlopník. Ve 13 hodin se ve Veselí nad Moravou sejdou v přístavišti nadšenci na slavnostní zahájení plavební sezóny. Ve stejnou hodinu se U Jezu Hodonín budou plavit piráti za pokladem a vystoupí tam také skupina Eldorádo. Podrobný program najdete zde.

Jihomoravský kraj

 Brněnský Majáles

V pátek se ve Sportovním areálu Hněvkovského v Brně – Komárov koná od 12 hodin Brněnský Majáles 2011. Nebude chybět ani velký průvod alegorických vozů. Mezi hudební kapely, které potvrdily účast patří Chinaski, Divokej Bill, Wohnout a mnoho dalších. Navíc vystoupí i řada studentských kapel. Během dne publikum zvolí krále Majálesu, který bude večer korunován. Více najdete zde.

Pálení čarodějnic

V sobotu se můžete svézt s babami Čarodějnickým vlakem z Brna a Kyjova do Koryčan. Děti čeká odpoledne plné her a soutěží. Zvědavci si mohou nechat vyložit karty, získat řidičský průkaz na koště, nebo se stát královnou čarodějnického sletu. Večer bude slavnostně upálena Morana. Z Brna hl.n. vyjíždí vlak ve 12.50 hodin, návrat je pak ve 22.10 hodin. Podrobnosti najdete zde.

Desítky dinosaurů v živé přírodě

Příjemné strávení letního odpoledne nabízí areál vyškovského Dinoparku. Na návštěvníka zde čekají dvě desítky dinosaurů ve volné přírodě a promítání 3D filmu. (celý článek)

Rudické propadání zve do přírody i k návštěvě mlýna

Pokud máte rádi romantické prostředí v krásné přírodě obklopené skalami, pak si udělejte výlet do Rudického propadání, které se nachází nedaleko Brna. (celý článek)

Do Drnovic u Vyškova na novou rozhlednu

Na kopci Chocholík u Drnovic na Vyškovsku dokončili novou rozhlednu. Kovová konstrukce nabízí výhled na Hanou, Hostýnské vrchy a za pěkného počasí i na Beskydy. Rozhledna měří 26 metrů, na vyhlídku vede 144 schodů. První výletníci se na vrchol podívají v neděli  1. května, na kdy se od 14 hodin plánuje slavnostní otevření. Na Chocholíku kdysi dřevěná vyhlídka stála, před více než 20 lety se ale zbortila. Donedávna prý široko daleko místo pro rozhled do krajiny nebylo.

Rozhledna bude volně přístupná veřejnosti, zájemci se k ní dostanou po lesní cestě. Kdo přijede autem, musí vůz nechat asi kilometr daleko. Nyní stojí vyhlídka na holém kopci, protože lesníci podle starostky okolí vymýtili. Plánují ale novou výsadbu.

Moravskoslezský kraj

Pálení čarodějnic aneb Filipojakubská noc

Sobotní odpoledne na Slezskoostravském hradě propadne čarodějnickému reji. Od 17 hodin se děti mohou těšit na hry a soutěže. Nebude chybět živá kapela a stánky s občerstvením. Večer vzplane i pověstná vatra. Více najdete zde.

Ostravské Hradčany se již těší na turisty

Zveme vás na procházku oblastí, jejichž specifické panorama zachycující Dolní oblast Vítkovic s vysokopecním závodem a dolem Hlubina je nazýváno s nadsázkou Ostravské Hradčany. (celý článek)

Praha

Líbačka na Petříně

První květnová neděle bude svědkem pokusu o překonání rok starého českého rekordu v počtu líbajících se párů v průběhu pěti hodin. V loňském roce ho na Petřínské rozhledně vytvořilo celkem 711 párů. V jednu chvíli se navíc na jednom místě líbalo po dobu 15 vteřin 66 párů. Překonat tyto rok staré výkony zapsané v České knize rekordů se dobrovolníci pokusí od 11.00 hodin, kdy začíná druhý ročník Líbačky na Petříně. Pro prvních 1500 párů jsou připraveny dárky. Pro děti je připraven skákací hrad, čtyřkolka, balónková dílna a malování na obličej.

Otevírá se Freestyle Park Modřany

V pražských Modřanech se slavnostně otevírá v sobotu volnočasový areál Freestyle Park Modřany. Návštěvníci si vyzkouší adrenalinovou jízdu na wakeboardu, skákací boty, mořský kajak, zumbu, volejbalovou show a VacuShape. Program začíná ve 14 hodin. Podrobnosti najdete zde.

Otevírání dinoparku

Ve Vysočanech otevřeli ve čtvrtek 28. dubna pátý dinopark v Česku. Nachází se na střeše nákupní Galerie Harfa. Kvůli nadměrným velikostem dinosaurů musely být plastiky zvířat přepraveny na střechu vrtulníkem.

Jarní cyklojízda pro zaměstnance

Ve čtvrtek se v Praze bude pohybovat vyšší počet cyklistů než obvykle. Na velkou cyklojízdu městem vyrazí zaměstnanci bank, vědeckých institucí, ambasád, lékaři i prodavači. V rámci kampaně „Do práce na kole“ budou týmy firem soutěžit o počet ujetých kilometrů. Sraz na cyklojízdu je v 18 hodin na náměstí Jiřího z Poděbrad. Pojede se přes centrum Prahy, Nuselský most a Pankrác do klubu MeetFactory, kde je připraven večerní program s ukázkami jízdních kol a koncertem kapely Dva. Více najdete zde.

Oslava svátku růžových vín

Na prvního máje oslaví svůj svátek nejen zamilované dvojice, ale i růžová vína. Třetí ročník Svátku růžových vín proběhne opět v lákavém prostředí Svatováclavské vinice a přilehlé Villy Richter na Pražském hradě. Tuzemští vinaři zde budou prezentovat svá růžová vína a nebudou chybět ani oblíbené koktejly z růžových vín. Více najdete zde.

Když do Budapešti, tak za památkami?
Taky, ale nejen. V páteční příloze Víkend deníku Právo se v článku Horké prameny a dobré jídlo v Budapešti dočtete o tom, že do maďarské metropole si můžete zajet i za termálními koupelemi. Právo s přílohou Víkend vychází v pátek 29. 4.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám