Hlavní obsah

Soláň zve na tradiční sečení luk i folklórní slavnosti

Právo, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrchol Soláň (860 m n. m.) je již odpradávna považován za jedno z nejkrásnějších míst Valašska. Nabízí krásný výhled na okolní pohoří Javorníků a Moravskoslezských Beskyd i do malých údolíček Horního Vsacka.

Článek

Krása hor a drsná příroda sem přilákaly v minulosti čtyři významné valašské malíře – Aloise Schneiderku, Františka Podešvu, Jana Kobzáně a Karla Hofmana, kteří se zde usadili a jako první dali před lety impulz, aby zde vznikla nejvýše položená galerie v České republice.

Myšlenku se podařilo uskutečnit až roku 2006, kdy na Soláni vznikla Zvonice s informačním centrem a galerií. Dosud ji navštívilo již na 100 tisíc lidí. Zvonice pořádá nejen výstavy, koncerty či vystoupení folklórních souborů, ale i akce, na kterých se předvádějí řemesla a lidové zvyky.

Již pojedenácté ožije v pátek, 25. června, vrchol hory Soláně na Valašsku programem Sečení luk. Vedle ukázky tradičního sečení trávy kosou můžete vidět i folklórní vystoupení.

Slavnostní salvou a prvním „zásekem luk“ se představí také portáši. Ti dříve na Valašsku střežili hranice – a byli také známi svou dovedností. Mezi portáše tak mohli být přijímáni jen ti nejlepší. Dnešní portáši na tradici svých předků symbolicky navazují.

Program začne v 18 hodin. K tanci a poslechu zahraje cimbálová muzika Kordulka, zazpívá ženský pěvecký sbor Karlovjanky a zatančí dětský taneční soubor Soláněk.

Samotná soutěž o nejlepšího sekáče je otevřena všem příchozím, kteří mohou v klání získat atraktivní ceny.

Vedle Sečení luk patří k nejoblíbenějším programům mj. červencová Malířská škola, srpnové sochařské sympozium a Hajerové mlsání či zářijový festival Babí léto na Soláni.

Vybrané akce Zvonice Soláň
ČERVEN25. 6.: XI. sečení luk na Soláni (od 18 hodin – tradiční kosení luk s hudbou a tancem) 26. 6.: XI. malířské cesty (od 16 hodin – autorská výstava obrazů Ilji Hartingera, potrvá do 12. srpna 2010)
ČERVENEC10.–17. 7.: Malířská škola a setkání cimbalistů na Soláni 17. 7.: Koncert cimbalistů
SRPENSochařské sympozium 7. 8.: Hafery na Soláni (ochutnávka výrobků z hafer (borůvek) sbíraných u Soláně; zazpívá pěvecký soubor Hafery z Nového Hrozenkova) 14. 8.: V. valašský salon (výstava výtvarníků z Valašska a okolí)
ZÁŘÍ3.–5. 9. : Folklórní festival Soláň 2010 – Babí léto na Soláni

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám