Hlavní obsah

Radobýl - osudová hora Karla Hynka Máchy, kde napsal poslední báseň

Novinky, Martin Slunečko, režisér pořadu

Přestože je Radobýl (399 m. n. m.) poměrně nízká čedičová homole, z holého vrcholu máme doslova na dlani panorama Českého středohoří: Lovoš, Milešovku, kaňon Labe s „ bránou Čech“ - Portou Bohemicou, Sedlo, Bezdězy, ale i polabské roviny s pomyslným středem Čech - Řípem. Za charakteristickou, zpola vykousnutou siluetu vděčí Radobýl kamenolomu, který v několika etážích odkryl západní část kopce.

Článek

V lomové stěně jsou obnaženy čedičové sloupce (jedná se o sloupcový rozpad čediče). V ní můžeme dokonce rozeznat dva po sobě jdoucí sopečné výlevy magmatu. Na západním svahu docházelo a dochází k sesuvům, důsledkem této činnosti je puklina s pseudokrasovou jeskyní.

Z nálezů pravěké keramiky z mladší doby bronzové na Radobýlu usuzují historici, že se na jeho temeni mohlo nacházet kultovní místo nebo místo dálkové komunikace. Zřejmě už od jedenáctého století se v okolí Litoměřic pěstovala vinná réva a ve čtrnáctém století věnoval Karel IV. Radobýl městu Litoměřice, aby se na jeho svazích pěstovala tato ušlechtilá rostlina.

Přestože většina vinic během třicetileté války zanikla, na západních svazích Radobýlu dodnes najdeme vynikající viniční tratě. Jedná se o jedny z nejsevernějších vinic v Čechách i v celé střední Evropě.

Jižní svah hory pokrývá travnatá vegetace skalní stepi s řadou vzácných a chráněných rostlin. Najdeme tady pozdrav z východních stepí - trávu kavyl Ivanův, mateřídoušku panonskou, koniklec luční český, diviznu brunátnou a další chráněné druhy. Z okolních opuštěných sadů sem zalétá u nás stále vzácnější otakárek ovocný a fenyklový...

Mácha zemřel v den, kdy se měl oženit

Radobýl je nerozlučně spojen s otcem českých poutníků, Karlem Hynkem Máchou. Ten si Radobýl při svém krátkém pobytu v Litoměřicích oblíbil a také odtud uviděl požár v Litoměřicích, který se mu stal osudným. Při hašení požáru se chová doslova hrdinsky a jeho přičiněním nechytla další část města.

Po několika dnech umírá na choleru anebo zápal plic. Máchův život se uzavírá a podobá se antické tragédii: je pohřben 8. listopadu, ve stejný den, kdy se měl v Praze ženit. V kapse jeho kabátu pak našli zmuchlaný papír s poslední básní, kterou složil v osudový den právě na Radobýlu.

Vysílání pořadu:
sobota 23. července 18.30 ČT2neděle 24. července 8.30 ČT2 (repríza)čtvrtek 28. července 21.50 ČT2 (repríza)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám