Hlavní obsah

Nová expozice muzea becherovky nabízí pohled do historie výroby likéru

Právo, Martin Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Interaktivní a netradiční pohled do více než dvě stě let dlouhé historie, ale i současnosti jednoho z našich nejznámějších likérů - karlovarské Becherovky - nabízí nová expozice Jan Becher Muzeum v Karlových Varech. Návštěvníkům nabízí mimo jiné tajemného doktora Frobriga i ukázku výroby od prvotního míchání bylin až po expedici.

Foto: Martin Polák, Právo

Stáčecí linka

Článek

Expozice je v nově rekonstruovaném sklepení, které firma používala pro výrobu už od roku 1867 až do loňského roku, kdy se provoz přestěhoval. „Prostory to jsou tradiční s moderním nádechem. Představují tajemno a historické dědictví,“ pochvaloval si při slavnostním představení generální ředitel společnosti Jan Becher - Karlovarská Becherovka Anthony Schofield. Dodal, že muzeum v uplynulém roce navštívilo na 60 tisíc lidí. „Rád bych, aby to letos bylo 70 tisíc,“ poznamenal Schofield.

„Expozice byla vybudována tak, aby návštěvníci postupně prošli celou historii Becherovky a aby se současně seznámili i s jednotlivými fázemi výroby,“ uvedl provozní ředitel firmy Vladimír Darebník.

Foto: Martin Polák, Právo

Digerační nádoba

Foto: Martin Polák, Právo

Míchání bylin

Ten upozornil, že mezi exponáty je i věrná kopie výrobního manažera Bohuslava Picha, jak míchá bylinnou směs. Právě Pich a Darebník jsou ve společnosti jediní dva lidé, kteří znají tajnou recepturu na výrobu likéru.

Návštěvníci mohou vidět například nový model historické podoby továrny, degustační místnost z dob Jana Bechera,  laboratoř doktora Frobriga, který zanechal Josefu Becherovi recept na budoucí Becherovku či maketu stáčecí linky, jejíž součástí je i slavný Becherovod.

Foto: Martin Polák, Právo

Muzeum představuje také laboratoř doktora Christiany Frobriga.

Rekonstrukce sklepní části začala letos v březnu a jde o první etapu celkové obnovy jedné z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí v centru Karlových Varů. Rekonstrukce muzea souvisí s celkovou opravou budov bývalé továrny, kterou provádí společnost Karel Holoubek – Trade Group, která je od roku 2009 novým vlastníkem budovy.

„V budoucnu zde vznikne pivovar, který obnoví zaniklou značku Karel IV., pasáž Becher Platz s restaurací, novou reprezentativní prodejnou Becherovky, obchody a kavárnou,“ prozradil plány podnikatel Karel Holoubek s tím, že zvažuje i výstavbu pivních a becherovkových lázní.

Foto: Martin Polák, Právo

Degustační místnost z dob Jana Bechera

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám