Hlavní obsah

Nejlepším výletním místem u nás je zámek Lednice

Novinky, lap

Zámek Lednice se stal nejlepším výletním místem České republiky. Druhé místo obsadila Stezka v korunách stromů na Lipně a třetí místo patří Pohádkové kovárně v Selibově. V anketě cen Kudy z nudy 2012 hlasovalo 20 000 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Lednice – absolutní vítěz a vítěz kategorie Tradiční cíl

Článek

"Absolutním vítězem čtvrtého ročníku soutěže se stal zámek Lednice s nádherným krajinářským parkem v Lednicko-valtickém areálu, který je zařazen na Seznamu světového dědictví UNESCO," řekl Novinkám Pavel Klicpera, tiskový mluvčí agentury CzechTourism, která internetový portál provozuje.

V soutěži bojovaly tradiční i netradiční turistické cíle a zajímavosti o prvenství ve čtyřech kategoriích: tradiční cíl, novinka sezóny, podnikatelský počin a nejlepší vinařství. Poslední ze jmenovaných kategorií byla vyhlašována letos poprvé, získala 27 aktivit.

Aktivity za celou Českou republikuPočet hlasů
1.Lednice1995
2.Stezka v korunách stromů s tobogánem u Lipna1623
3.Pohádková kovárna v Selibově1608

Kníže Alois II. z Lichtenštejna nechal zámek v Lednici přebudovat na reprezentační letní sídlo v duchu anglické gotiky. Pro pořádání velkolepých setkání evropské šlechty sloužily reprezentační sály s vyřezávanými stropy, dřevěným obložením stěn a vybraným mobiliářem, které nemají v Evropě obdoby. Dnes je Lednicko-Valtický areál zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO.

Novinkou sezóny se stala Stezka v korunách stromů s tobogánem u Lipna, která se otevřela letos v červenci. Stezka v délce 372 metrů z dřevěné konstrukce je citlivě zasazena do smíšeného lesa. Ze čtyřicetimetrové věže se pak návštěvníci mohou sklouznout na tobogánu.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Stezka v korunách stromů s tobogánem u Lipna (1623 hlasů)

Do pohádky se můžete podívat v Pohádkové kovárně Selibov, která se stala vítězem podnikatelského počinu. V malebné vesničce, na půli cesty mezi Pískem a Protivínem, uprostřed návsi si dali dostaveníčko čerti, hastrmani a víly z nedalekého Tálínského rybníka a jiná pohádková havěť.

Tradiční cílPočet hlasů
1.Zámek Lednice – zámek s nádherným krajinářským parkem1995
2.Sloupsko-šošůvské jeskyně – největší zpřístupněné jeskyně v ČR1452
3.Hrad Bezděz – královskou cestou na výlet1284
Novinka sezóny
1.Stezka v korunách stromů s tobogánem u Lipna1623
2.Naučná stezka Jetřichovické skály – procházka Českým Švýcarskem1263
3.Areál Dolních Vítkovic – ostravské Hradčany1248
Podnikatelský počin
1.Pohádková kovárna v Selibově – na návštěvu za loutkami1608
2.Český Krumlov Card – levnější dovolená s puncem UNESCO1308
3.Tvarůžková cukrárna v Lošticích756
Nejlepší vinařství
1.Chateau Lednice - Valtické Podzemí1017
2.Rodinné vinařství Bartoníkovi744
3.Vinné sklepy Valtice - nejkvalitnější vína v Česku363

V prvním kole od května do června 2012 vybírali odborníci z cestovního ruchu v každém ze 17 turistických regionů deset aktivit, které postoupily do druhého kola. Do následujícího veřejného kola postoupilo 227 turistických nabídek, z nichž veřejnost vybírala nejlepší od 20. června do 30. září. 2012. Hlasovalo celkem 20 118 lidí, jejž odevzdalo 75 330 hlasů. Průměrně označil každý hlasující čtyři turistické aktivity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám