Hlavní obsah

Na zámku v Litomyšli odstartovaly novou sezónu květiny

Zámek v Litomyšli ve čtvrtek zahájil novou návštěvnickou sezónu květinovou výstavou na téma Květina, ozdoba plesů a slavností. Tisíce živých květů ve více než třech desítkách aranžmá budou zdobit reprezentační sály do 20. března. Novinky a zajímavosti připravily i další známé památky v kraji.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Zámek Litomyšl otevřel 17. března návštěvnickou sezónu květinovou výstavou.

Článek

Květinová výstava připomíná období začátku 19. století a proslulé slavnosti majitelů zámku Waldstein-Wartenbergů. „Květiny nesměly chybět ani u žádného domácího plesu, oslavy nebo slavnostního průvodu kočárů či saní," uvedla kastelánka Zdeňka Kalová.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Prostřená hodovní tabule na litomyšlském zámku.

Během prohlídky výstavy si návštěvníci budou moci projít také nově instalované pokoje s restaurovaným empírovým nábytkem z původního majetku Waldstein-Wartenbergů z 1. poloviny 19. století.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Pečlivá příprava květinové výstavy na téma Květina, ozdoba plesů a slavností na zámku Litomyšl.

Od 21. do 24. března bude zámek uzavřen a definitivně se otevře od 25. března s pozváním na velikonoční prohlídky. Novinkou je také nově zařízená zámecká kavárna.

Otevření nanečisto

V sobotu 19. března bude výjimečně přístupný také zámek Slatiňany, oficiálně ale zahájí sezónu až 25. března speciální prohlídkou Příběh velkého vítězství. Ta se věnuje českému šlechtici Karlu Kinskému, který se stal prvním zahraničním vítězem Velké národní liverpoolské. Návštěvníci budou moci výjimečně spatřit cennou relikvii — kopyto klisny Zoedony, se kterou hrabě nejprestižnější světový dostih v roce 1883 vyhrál.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Slatiňany

Ve skanzenu Betlém v Hlinsku budou od 19. března do 10. dubna všechny expozice upraveny tak, aby přiblížily významné obyčeje postního i velikonočního období. K vidění bude tradiční pečivo, zdobené kraslice stejně jako ukázky zdobení vajec a pletení pomlázek. Od dubna bude v Betlémě nově zpřístupněna unikátní pilníkářská dílna.

Hrad Kunětická Hora se po zimní přestávce poprvé otevře ve dnech 25. až 28. března. Skanzen Veselý Kopec je uzavřen do 23. dubna, kdy otevře sezónu tvořivými dílnami, ukázkami řemesel a kulturním programem.

Od 30. dubna začnou prohlídky hradu Litice na Orlickoústecku, kde se dokončují zajišťovací práce po opravách narušeného zdiva bývalého severního paláce.

Jako první v regionu zahájil o víkendu 5. a 6. března letošní sezónu hrad Svojanov na Svitavsku. Pro letošek připravil dvě novinky. V hradní kuchyni byl postaven historicky autentický kachlový sporák, velkou atrakcí pro turisty je i vystavená replika královské koruny Přemysla Otakara II.

Reklama

Výběr článků

Načítám