Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte na tříkrálovou koledu nebo tvořivé dílny

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tříkrálová koleda uzavírá období Vánoc. Vyrazit na ni můžete do skanzenu v Kouřimi, kde si připomenete zvyky pojící se se začátkem nového roku. Zbylou vánoční atmosféru si můžete vychutnat ještě na výstavě betlémů nebo ve skanzenu v Hlinsku. V brněnském science centru vás čekají tvořivé dílny a experimenty.

Foto: Profimedia.cz

Vypravte se s dětmi na tříkrálovou koledu. Ilustrační foto

Článek
Praha

Historickou tramvají

O víkendu vyjede historická tramvaj z roku 1952 na lince 2. Zájemci se budou moci nechat vtáhnout zpět do minulosti a uvidí, jak se cestovalo městskou hromadnou dopravou dříve. Akce má upozornit na začínající sezonu Muzea MHD, které své brány otevírá každý víkend a o svátcích. Více podrobností najdete zde.

Za třemi králi do zoo

Tříkrálová nadílka nemine ani zvířátka. Vypravte se o víkendu do trojské zoo, kde vás čekají komentovaná krmení zeber nebo i večerní prohlídka s průvodcem, v pondělí za přítomnosti samotných tří králů proběhne i speciální krmení u velbloudů. Další informace naleznete zde.

Český rok

Kulturní centrum Prahy 12 zve rodiny s dětmi na pohádkové pásmo s písněmi. V sobotu se zevrubně podíváte na české svátky, které se konají v průběhu celého roku. Zaskočíte do minulosti a zjistíte, jak se žilo na vesnici před 100 lety, a jak se kromě Vánoc slavily Velikonoce, svatojánská noc nebo Dušičky. Více informací zde.

Tipy na víkend: Vyběhněte na noční závod, vyrazte na pochod

Tipy na výlety
Středočeský kraj

Koleda ve skanzenu

Příchod tří králů je uzavřením vánočního období. Seznamte se s nedílnou součástí svátků ve skanzenu v Kouřimi, kde se bude koledovat. Dozvíte se o novoročních a tříkrálových obyčejích a budou se také péct oplatky. Děti se mohou zúčastnit hned několika tvořivých dílen, v nichž se budou například malovat obrázky, vyrábět tříkrálové koruny nebo máčené svíčky. Další informace zde.

Strašidelná výstava

S nejrůznějšími strašáky a pohádkovými bytostmi se budete moci seznámit na výstavě, která v pátek startuje v Dobrovických muzeích. Odvaha je třeba, ale nemusíte se bát, vyloženě hrůzu nebude výstava nahánět. Prohlédnete si různé vyřezávané bytosti, jako jsou kostlivci, čerti a podobně. Více naleznete zde.

Jihočeský kraj

Prázdniny v zoo

Než dětem zase naplno propukne škola, zastavte se v Zoo Dvorec, kde až do neděle probíhá speciální prázdninový program. Připravena je poznávací cesta napříč areálem, na jejímž konci obdrží děti drobné dárečky. Mimo to jsou připravena komentovaná krmení některých zvířátek. Více se dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Dětské prohlídky

Chcete si s dětmi udělat o víkendu příjemný i naučný výlet? Pak vyrazte na zámek Zbiroh. Po celý leden jsou na něm každou sobotu připraveny speciální dětské prohlídky v kostýmech. V průběhu budou ratolesti odpovídat také na soutěžní otázky, za něž na závěr obdrží malou odměnu. Rezervace předem nutností. Více naleznete zde.

Karlovarský kraj

Zimní hrad

Chebský hrad se neukládá k úplnému spánku ani v zimě. Zavřené jsou sice všechny interiéry, ale samotný areál hradu je až do konce března přístupný zdarma. Můžete si tedy prohlédnout nádvoří s expozicí starověké a středověké artilerie, torzo románského paláce nebo barokní val. Další informace zde.

Ústecký kraj

Na brusle

S příchodem nového roku to vypadá, že přišla i pořádná zima. Ozvláštnit si ji můžete s dětmi na veřejném kluzišti Ice Aréna v Teplicích, které bude otevřené do 26. ledna. Pokud nevlastníte brusle, můžete si je na místě půjčit. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Tříkrálový koncert

Zpříjemněte si s dětmi konec vánočních svátků na hradě Valdštejn, šňůru akcí uzavře v sobotu tříkrálový koncert Hradeckého komorního tucteta. Soubor představí výběr ze svého pestrého vánočního repertoáru. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Dědečkovy betlémy

Pokud se vás vánoční nálada nechce pustit, prodlužte si ji návštěvou výstavy v Třebechovickém muzeu betlémů. V něm se až do začátku února můžete pokochat expozicí Dědečkovy betlémy, která představí tradiční symbol Vánoc v podání amatérských i profesionálních řezbářů. Kromě dřevořezeb ale uvidíte také díla z keramiky, slámy nebo malované na papír. Další informace zde.

Pardubický kraj

Konec svátků ve skanzenu

Na závěr svátečního období můžete vyrazit do skanzenu v Hlinsku. V expozici umístěné ve vyzdobených roubenkách si připomenete, jak se svátky slavily dříve, jaké dárky děti dostávaly nebo co se jedlo. Součástí výstavy jsou také betlémy lidových tvůrců ze slámy, papíru nebo těsta. Více informací zde.

Vysočina

Včelí svět

I v zimě se můžete setkat se včelami. Stačí vyrazit na zámek ve Žďáru nad Sázavou, kde poznáte svět tohoto drobného, ale důležitého hmyzu velmi zblízka. Interaktivní výstava zejména děti seznámí se životem v úlu, jeho strukturou a hierarchií. Čeká vás hezky zpracované prostředí se zvukovými i vizuálními efekty a spoustou her. Více naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Dětské dílny

V brněnském science centru Vida! se ještě o víkendu konají vánočně laděné dílny. Program nabídne nejrůznější experimenty, ale i drobné výrobní workshopy. Připravíte si třeba čaj z jehličí, rozhýbete dřevo či si zkusíte techniku vypalování do dřeva. Podrobnosti o akci najdete zde.

Olomoucký kraj

Svět kostiček

Probuďte v sobě stavitele. Vyrazte na výstavu lega v Muzeu silnic ve Vikýřovicích u Šumperka, kde zhlédnete expozici zejména se silniční tematikou. Zaměřená ale bude nejen na současnost, ale i středověk. Nebudou ovšem chybět ani exponáty znázorňující filmovou tvorbu, v níž nechybí Simpsonovi nebo postavy z disneyovských pohádek. A konečně nebude chybět ani herna, kde si budete moci společně s dětmi něco sami vytvořit. Více zde.

Zlínský kraj

Do zoo se slevou

Chcete si udělat nenáročnou novoroční procházku a pokochat se zvířátky? Pak vyrazte do zlínské zoo, která má stále otevřeno a přes zimu nabízí výhodnější snížené vstupné. Pro dospělé je to 80 korun a pro děti 40. Další informace zde.

Moravskoslezský kraj

Do doby ledové

Přeneste se do doby ledové a seznamte se s jejími obyvateli. V Trojhalí Karolina v Ostravě se koná výstava, v jejímž rámci poznáte největší a nejzajímavější tvory planety. K vidění budou realistické modely vyhynulých zvířat, třeba mamuta, ale také pět koster vytvořených v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky. Podrobnosti naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám