Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte na pohádku, pohrajte si se stavebnicí

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí únorový víkend zve opět především na masopusty. Pokud jste se ho však v uplynulých týdnech už zúčastnili, můžete vyrazit třeba na interaktivní výstavy a pohrát si se stavebnicí. Navštívit můžete také pohádkové představení, při kterém obeplujete celou zeměkouli. A speciální program chystají na jarní prázdniny zoologické zahrady.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek
Praha

Masopust u předků

Navštivte o víkendu Archeologický park Liboc, kde si připomene zvyky našich předků, konkrétně v aktuálně probíhajícím masopustním obdobím. S dětmi zjistíte, jak se slavilo dřív a které tradice se zachovaly až dodnes. Nebudou chybět ukázky lidových řemesel, ale také masopustní lahůdky od tlačenky po jitrnice. Další informace najdete zde.

Kolem světa

Vypravte se s dětmi na dobrodružnou cestu kolem světa. Plechárna uvede v neděli představení, během nějž se seznámíte s pohádkami jednotlivých světadílů a naučíte se i námořnickou písničku. K vyzkoušení budou také kostýmy nejrůznějších kultur, které při svém velkolepém putování potkáte. Více informací zde.

Matějská pouť

Po roce se na holešovické výstaviště vrací oblíbená Matějská pouť. Potrvá tradičně do poloviny dubna a návštěvníky zve na množství atrakcí, ať už těch divočejších v podobě centrifug nebo na klasické, jako je třeba střelnice. Chybět nebudou kolotoče nebo houpačky pro menší děti, ale ani strašidelný hrad, kde můžete otestovat svou odvahu. Více zde.

Středočeský kraj

Masopustní rej

Jeden z největších masopustů ve Středočeském kraji prožijete v Zadní Třebáni. Čeká vás tradiční veselí v podobě maskovaného průvody, na své si přijdou ale i malí návštěvníci. Připravena jsou totiž pěvecká i taneční vystoupení, děti se budou moci svézt na koních nebo oslících. Dospělí se zase mohou těšit na zabijačkové pochoutky. Další informace najdete zde.

Městský karneval

Vyrobte dětem tu nejlepší masku a navštivte s nimi karneval v Berouně. Odpolední maškarní láká na bohatý program, jemuž bude vévodit diskotéka s dýdžejem, různé zábavné soutěže, ale také tombola. Akce je určena menším i větším dětem. Další informace zde.

Jihočeský kraj

Krumlovský masopust

Od víkendu se bude slavit masopust také v historických kulisách Českého Krumlova, přičemž oslavy potrvají až do úterý. Chybět nebude průvod masek městem, ale také masopustní tvoření pro děti, kde si budete moci vyrobit nejen kostým, ale třeba i rytmické nástroje, s nimiž se následně do průvodu zapojíte. Připraveno je také opékání buřtů a další program. Další informace zde.

Plzeňský kraj

Ledové sochy

Už jen něco přes týden máte možnost navštívit festival ledových soch v Plzni. Na exponáty bylo použito více než 35 tun ledových bloků a vy se při prohlídce můžete vypravit na pomyslnou cestu kolem světa, protože spatříte známé stavby z celé planety. Prohlídka zahrnuje i krátkou procházku pivovarských sklepů. Více se dozvíte zde.

Karlovarský kraj

Leonardovy vynálezy

Už jen do začátku března se v Muzeu Karlovy Vary koná výstava o renesančním mistrovi Leonardu da Vinci. Expozice je interaktivní, seznámíte se v ní s da Vinciho nejznámějšími vynálezy, přičemž si zkusíte třeba reprodukci jeho nákresů, budete moct manipulovat s různými stroji nebo digitálně upravovat obraz Mony Lisy. V Podrobnosti naleznete zde.

Ústecký kraj

Prázdniny v zoo

V sobotu začínají v děčínské zoo jarní prázdniny, které potrvají až do začátku března. Pokud s dětmi o volnu do zahrady vyrazíte, čeká vás zábavná a poučná soutěžní stezka celým areálem, na které se dozvíte více o zvířecích obyvatelích. Všichni účastníci se mohou těšit na drobný dáreček, tři vylosovaní šťastlivci i na větší nadílku. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Lidový masopust

Masopust můžete během víkendu oslavit na Vísecké rychtě v Kravařích, kde se chystá program, jenž zaujme dospělé i děti. Chybět samozřejmě nebude tradiční masopustní průvod, mimo něj na návštěvníky čeká také pohádka, ukázky řemesel nebo tvůrčí dílničky. Mlsouni se mohou těšit na domácí marmelády, frgály, škvarkové placky i zabijačkové speciality. Další informace zde.

Královéhradecký kraj

Písařská dílna

Vyrazte s dětmi na zábavné prohlídky písárny broumovského kláštera. Přenesete se do středověku a společně s ratolestmi budete mít možnost vyzkoušet si, co všechno práce písaře obnášela. Budete psát husím brkem, brousit pergamen nebo si zkusíte výrobu přírodních barev či vázání knih. Podrobnosti najdete zde.

Pardubický kraj

Hrátky se stavebnicí

Vyrazte s dětmi do Městského muzea v Ústí nad Orlicí, kde si budete moci společně pohrát s proslulou stavebnicí Merkur. Zhlédnete desítky historický modelů a v dětské herně budete po prohlídce moci popustit uzdu svojí fantazii a vytvořit něco zcela podle sebe, a tím výstavu obohatit. Více informací zde.

Vysočina

Herní výstava

Přijďte si pohrát do Počátků, kde se koná herní výstava exponátů české stavebnice Cheva. K vidění je více než 20 modelů české lidové architektury, roubenek i moderny. Nechybí ani lego. A se vším si budete moci pohrát a vytvořit si s dětmi něco vlastního. Více se dozvíte zde.

Jihomoravský kraj

S průvodcem po Brně

O víkendu se bude v Brně slavit Mezinárodní den průvodců, během kterého budete moci vyrazit na několik tematických procházek. Děti by mohla zaujmout prohlídka města po stopách pověstí a legend, při které se dozvíte třeba o brněnském drakovi nebo slavných symbolech města. Další informace zde.

Olomoucký kraj

Za Patem a Matem

Máte v oblibě dva pověstné nešiky Pata a Mata? Pak vyrazte na interaktivní výstavu do muzea v Hranicích, kde si prohlédnete originální scény z natáčení večerníčků, čeká vás také animační dílna, herna nebo fotokoutek. Součástí expozice je také videoprojekce a mnoho dalšího. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Masopustní jarmark

Užijte si v sobotu masopustní jarmark v Kroměříži. Část letošního programu se bude odehrávat na veřejném kluzišti, čeká vás tradiční průvod masek, ale také tvořivé dílničky. Dospělí se mohou těšit na zabijačkové workshopy a množství dobrot, ať už vepřových nebo obecně regionálních, jako jsou koláče či sýry. Atmosféru dokreslí cimbálová muzika. Více informací najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Jarní prázdniny v zoo

Navštivte během jarních prázdnin ostravskou zoo. Ve všední dny se můžete těšit na mimořádně zpřístupnění výukového centra, kde najdete bohatou sbírku různých preparátů, k vidění jsou například kostra želvy nebo lebka tygra. Kromě toho můžete také využít mimosezonní zlevněné vstupné. Podrobnosti najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám