Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Podívejte se do mlýna či na hrad, oslavte dožínky

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se zpracovává obilí, mléko či vlna. To se budete moci dozvědět na akci, která se uskuteční o víkendu v hoslovickém mlýně. Se zemědělstvím bude souviset také dožínková slavnost v Bystřici pod Pernštejnem. Různé akce se konají také na hradech a zámcích. Seznámit se můžete třeba s netopýry.

Foto: Profimedia.cz

Zkuste si s dětmi upéct chleba. Ilustrační foto

Článek
Praha

Pohádkový den

Navštivte o víkendu festival Letní Letná. V neděli se v jeho rámci koná celodenní program pro rodiny s dětmi, kde se budete moci potkat s pohádkovými postavičkami v čele s Večerníčkem. V rukodělných dílničkách si budete vyrobit slavnou Večerníčkovu čepici nebo placky a omalovánky. Proběhne také projekce známých dětských pořadů. Více informací najdete zde.

Výšlap na Petřín

U příležitosti 128 let od otevření rozhledny na Petříně můžete vyrazit na výšlap. Procházka na čerstvém vzduchu pod záštitou Klubu českých turistů nabídne tři trasy, dvě pro pěší a jednu pro cyklisty. Pokud půjdete s dětmi, můžete zvolit 13kilometrovou trasu, která startuje na Smíchově a z Petřína pokračuje k Loretě, přes Pražský Hrad, Letnou a Stromovku, až na Výstaviště Holešovice. Další informace najdete zde.

Večerní jízdy tramvají

V sobotu budete mít jednu z mála příležitostí svézt se luxusní tramvají T3 Coupé. Tentokrát dostanou šanci i jednotlivci, nejen skupiny. Poznejte malebnou stověžatou Prahu z paluby tohoto stroje. Vyjíždí se z Vozovny Střešovice a jede se až na Albertov a Výtoň a poté zase zpět. Podrobnosti zde.

Středočeský kraj

Fyzikální herna

Vyrazte o víkendu na zábavný i edukativní program do Dobrovic. V tamním muzeu je připravena výstava o fyzice s hernou. Kromě toho, že se společně s dětmi dozvíte různé a užitečné zajímavosti, které třeba upotřebíte i v běžném životě, budete si moci množství fyzikálních jevů vyzkoušet formou pokusů. Více najdete zde.

Noc na zámku

Vydejte se v sobotu na zámek Kačina, kde začne v sobotních podvečerních hodinách bohatý program. Kromě pikniku se můžete těšit na přehlídku historických kostýmů, divadelní vystoupení, dospělé by mohl zajímat i koncert smyčcového kvarteta. Pro děti je nachystána kuchařská dílna, otevírat se bude i interaktivní výstava kostýmu z pohádky Byl jednou jeden král. Více zde.

Jihočeský kraj

Den ve mlýně

Jak se zpracovává mléko, vlna nebo peče chleba se dozvíte v sobotu v mlýně v Hoslovicích. Návštěvníci všeho věku se budou moci pokochat ukázkami stloukání másla, zpracování vlny na kolovrátku a jejího následného česání. Součástí bude také řemeslný jarmark s rukodělnými dílnami pro děti. Podrobnosti o akci najdete zde.

Plzeňský kraj

Závody v rodeu

Nasajte atmosféru amerického venkova na závodech v rodeu, které se uskuteční o víkendu v Dnešicích. Do westernového městečka Halter Valley se sjedou kovbojové a kovbojky, aby porovnali své dovednosti v lasování. Návštěvníci se mohou těšit také na tematické jídlo, dospěláci mohou ochutnat i několik druhů whiskey. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Netopýří noc

Poznejte blíže netopýry, tajemné a často obávané noční živočichy. Na zámku Kynžvart se uskuteční akce, kde se podíváte na ukázky odchytu netopýrů, speciální ultrazvukový detektor vám pomůže nahlédnout do světa jejich neslyšitelných signálů. Děti i dospělí si budou moci také zasoutěžit během tematických her. Více naleznete zde.

Ústecký kraj

Císařský den

Setkejte se v sobotu se samotným císařem Karlem IV. V Kadani si připomenou panovníkův příjezd do města v roce 1367 a 1374. Dobového veselí se zúčastní také řemeslníci, trhovci, kejklíři a hudebníci. Návštěvníci si tak budou moci koupit různé rukodělné výrobky nebo si vyzkoušet řemesla. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Zahrádecké slavnosti

O víkendu se v obci Zahrádky uskuteční tradiční letní slavnosti. Kromě hudebního programu, v jehož rámci vystoupí třeba Leona Machálková nebo rapper Lipo, je připraven také program zejména pro děti. Chybět při něm nebudou šermíři, přehlídka historického oblečení nebo výstava historických parních strojů a pouťové atrakce. Program akce najdete zde.

Královéhradecký kraj

Staročeský jarmark

V neděli se na zámku v Adršpachu uskuteční staročeský jarmark. Návštěvníky přivítají trhovci v dobových kostýmech, kteří si kromě ukázky řemesel a rukodělných výrobků chystají také dobré občerstvení, ať už sýry nebo medovinu pro dospělé. Děti se mohou těšit na soutěže a další aktivity, včetně oblíbeného malování na obličej. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Bojové ukázky

Připomeňte si události z období první světové války. Navštivte v sobotu Mladějov, kde se koná vzpomínková akce za všechny, kteří během konfliktu padli. Připraven je ale i veselejší program, například jízdy parních vlaků, ukázky historické techniky, ať už automobilů či letectva. Chybět nebude ani dobová hudba. Více zde.

Vysočina

Dožínková slavnost

Po žních přicházejí dožínky. Této tradiční lidové slavnosti se můžete zúčastnit v sobotu v Bystřici nad Pernštejnem. Kromě dožínkového průvodu se můžete pokochat ukázkami řemesel, dorazí třeba kovář či řezbář. Připraveny budou také zábavné atrakce pro děti, dále trh s regionálními produkty nebo soutěž o nejlepší chleba. Další informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Sněhurka na zámku

Poznejte zámek Slavkov - Austerlitz v rámci speciální pohádkové prohlídky. Projděte si památku s kouzelnou pokojskou, která vás zavede přímo doprostřed příběhu o Sněhurce. Během návštěvy uvidíte, jak si slavná princezna poradí se zlou královnou a jejími nástrahami. Z důvodu omezené kapacity si místo rezervujte předem. Další informace najdete zde.

Olomoucký kraj

Hudební prohlídka

V neděli budou prohlídky na hradě Šternberk obohaceny o hudební vystoupení. V hradní kapli se můžete těšit na ukázky barokní tvorby, koncert bude součástí všech prohlídek, žádné vstupné navíc se platit nebude. Vyrazte se dozvědět něco o historii památky a dopřejte si i trochu kultury. Více informací zde.

Zlínský kraj

Valašská strašidla

Seznamte se s valašským folklorem, ale z trochu jiné stránky. Na vsetínském zámku se koná výstava, která nese název Valašská strašidla, podívat se tak můžete na nejrůznější bytosti, které zdejší region obývají, a to na obrazech a kresbách. Expozice je interaktivní, takže se v ní jistě nebudou nudit děti ani dospělí. Další informace najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Strašidelný hrad

Strašidla opouštějí své skrýše a začínají se zjevovat smrtelníkům. Chcete se s nimi potkat? Pak vyrazte na hrad Hukvaldy, kde se kromě tematických prohlídek můžete v sobotu těšit na šermířské vystoupení nebo ohňovou show a mnoho dalšího. Více informací naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám