Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Oslavte dožínky, vyrazte na houby

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Užít si volno po prvním školním týdnu můžete s dětmi na rozmanitých akcích. Na několika místech Česka se budou slavit tradiční lidové dožínky. Čekají vás řemesla i ochutnávky lokálních dobrot. Vyrazit můžete také na houby. Nikoli však do lesa, ale do Olomouce. V tamní Pevnosti poznání se blíže seznámíte s fenoménem houbaření i jedovatými druhy.

Foto: Profimedia.cz

Seznamte se blíže s fenoménem houbaření. Ilustrační foto

Článek
Praha

Letenské dožínky

Národní zemědělské muzeum pořádá v sobotu tradiční letenské dožínky. Letošní ročník bude zaměřen na farmáře, kteří se představí na velkém trhu, vystoupí také folklorní soubory. Na děti čeká program, který bude plný divadelních představení, soutěží, ale také prohlídky Národního zemědělského i Národního technického muzea zdarma. Více informací naleznete zde.

Pouliční festival

Celé rodině je určen festival Braník sobě. Návštěvníci se mohou těšit na workshopy, kde si vyrobí korálky, budou malovat na sádrokarton nebo si zkusí výrobu keramiky či práci truhláře. Ke zhlédnutí budou také roboti z lega nebo nejrůznější bláznivé i poučné chemické pokusy. Více najdete zde.

Sportovní festival

Sportují vaše děti rády, nebo je chcete k pohybu přivést? Ať tak či onak, vyrazte v sobotu na festival Wannado, kde se osobně potkáte s trenéry, proběhne také prezentace různých klubů a mnoho dalšího. Čekají vás exhibiční vystoupení, přednášky, doprovodný program nabídne hry a soutěže nebo i hudební vystoupení. Další informace najdete zde.

Středočeský kraj

Hrnčířské trhy

O víkendu se do Berouna vracejí tradiční hrnčířské a řemeslné trhy. Zatímco dospělí se mohou těšit na dobré jídlo a pití včetně vína, děti zase na ukázky řemesel. Kromě těch obvyklých tvůrců se letos představí také mistři kovotepci, nakoupit budete moci nejrůznější rukodělné zboží. Další informace zde.

Dobývání Malešova

Do středověku se přenesete v rámci akce, která se uskuteční v sobotu v Malešově. Čekají vás šermířská vystoupení, dobová hudba, děti se mohou těšit na soutěžní stezku, zatímco rodiče se budou moci občerstvit u stánků s občerstvením nebo pivem. Vyvrcholením programu bude bitva. Více zde.

Jihočeský kraj

Historický víkend

Na cestu do minulosti se můžete o víkendu vydat také v Českém Krumlově. Konkrétně se podíváte třeba do pravěku, ale také mezi Kelty. Návštěvníky čeká pohádka, módní přehlídka, ale dozvědí se také, jak vypadal v minulosti pohřební rituál. Chybět nebudou ani workshopy nebo koncert. Podrobný program naleznete zde.

Plzeňský kraj

Dožínková slavnost

Oslavit dožínky můžete o víkendu v Milínově. Součástí slavnosti bude farmářský trh s bohatým kulturním program, děti se mohou těšit na ukázky řemesel. Chybět nebude ani dožínkový průvod s krojovanými zpěváky a muzikanty nebo koňské povozy. Na akci se dozvíte o tradicích našich předků a obyčejích, které se k dožínkám vážou. Další informace naleznete zde.

Karlovarský kraj

Hornická pouť

V Sokolově v sobotu oslaví Den horníků. Během slavnosti tak zavzpomínáte na hornickou historii města, připraven je také bohatý doprovodný program, který kromě trhů a pouťových atrakcí nabídne vystoupení městských kroužků, průvod, hudební vystoupení a mnoho dalších aktivit. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Krajské dožínky

Jelikož se začátek podzimu nese ve znamení dožínek, můžete na tuto lidovou slavnost vyrazit také do městyse Peruc. Prezentovat se na ní budou drobní řemeslníci a farmáři, těšit se ale můžete také na program pro děti, výstavu moderní i historické zemědělské techniky nebo ukázky té hasičské. Připravena bude také malá zoo, vystoupení tanečnic nebo mažoretek. Další informace najdete zde.

Liberecký kraj

Dětský den

Děti slaví svůj den nejen začátkem června, v Liberci také nadcházející sobotu. Při sedmém ročníku vás čeká rekonstrukce operace Overlord neboli slavného Dne D. Do ukázek se zapojí asi stovka účastníků s historickou technikou. Kromě toho vystoupí také bezpečnostní složky, policisté, armáda i aktivní vojenské zálohy. Chybět nebudou ani soutěže a atrakce přímo pro děti. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Život na vsi

Přijeďte se podívat, jak žili naši předci na vesnici v Podorlickém skanzenu Krňovice. K vidění budou ukázky různých řemesel souvisejících se sklizní obilí od mlácení až po upečení chleba. Uvidíte v provozu také zemědělské stroje, nebudou chybět nejrůznější aktivity pro děti, ale také občerstvení a mnoho dalšího. Další informace najdete zde.

Pardubický kraj

Posvícení ve skanzenu

Blíží se doba posvícení. Přijeďte se na něj podívat do skanzenu Veselý Kopec u Hlinska. Objekty provoní vůně posvícenského pečiva, někde se bude i ochutnávat. Jarmarku se zúčastní také lidoví výrobci a řemeslníci, kromě dobrot budete moci pořídit i nejrůznější rukodělné výrobky. A chybět nebude samozřejmě ani hudba, která dokreslí atmosféru akce. Více zde.

Vysočina

Dobrodružný den

Ve vybrané dny se na Vysočině otevírá zážitkový areál Outdoor Resort Březová. Stane se tak třeba tuto sobotu, s rodinou si tak můžete užít den plný dobrodružství a adrenalinu. Připraveny jsou nejrůznější atrakce a aktivity pro různě velké děti. Těšit se můžete na lezeckou stěnu, strašidelnou věž, lanové centrum nebo dětský hrad se skluzavkami a tobogány. Další informace zde.

Jihomoravský kraj

Národopisné slavnosti

Poznejte tradice a zvyky na 21. ročníku národopisných slavností v Těšanech. Vystoupí folklorní soubory, cimbálová muzika, představí se také řada řemeslníků. Řadu aktivit bude možné si vyzkoušet, chystají se dílny pro děti. Návštěvníci budou mít možnost projet se na koních i v povozu, uskuteční se také soutěž o nejlepší těšanský koláč. Více informací najdete zde.

Olomoucký kraj

Na houby

Houbaření je skoro český národní sport. Pokud se o tomto lesním pokladu chcete dozvědět víc, navštivte o víkendu olomouckou Pevnost poznání, kde je připraven zajímavý tematický program. Dozvíte se, jak poznat léčivé a jedovaté houby, podíváte se také, jak vypadají pod mikroskopem. Dospělí mohou navštívit mykologickou poradnu, pro děti jsou zase připraveny tvůrčí a výtvarné dílny. Více naleznete zde.

Zlínský kraj

Svět filmu

Ponořte se do světa filmu. Navštivte v sobotu Filmový uzel ve Zlíně, kde jsou zcela zdarma připraveny komentované prohlídky nebo animační workshopy. Na ty je nutné se předem registrovat. Kromě toho se můžete těšit na tvořivé dílničky pro malé i velké děti, budete si zároveň moci vyzkoušet, jak se žije nevidomým. Další informace naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Den pro supy

V ostravské zoo budou v sobotu slavit svátek supi. Návštěvníci se v rámci akci dozvědí, jaký význam mají tito ptáci pro přírodu a jak zoologická zahrada přispívá k jejich ochraně. Děti se na malou chvíli budou moci supy i stát, čeká je také několik zábavných a edukativních aktivit. Více informací najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám