Hlavní obsah

Kam o Vánocích: Na okružní plavbu se svařákem nebo za sportem do Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K tomu, abyste se po Vánocích rychle a snáz dostali znovu do formy, může pomoci pražský Týden sportu zdarma. Jestli si naopak chcete do sytosti užít svátky, vydejte se na některou z tematických výstav plných betlémů, ozdob a vánočních stromků.

Foto: Profimedia.cz

Sportovci v Praze si poslední týden roku 2014 přijdou na své. Ilustrační foto

Článek
Praha

Týden sportu zdarma

V posledním týdnu tohoto roku zdarma otevírá dveře řada pražských sportovišť. Využít můžete pestrou nabídku sportů, od plavání, bruslení, lezení po spinning, squash, softball, florbal nebo tenis. Na některých místech je třeba zarezervovat si čas předem. Více se o projektu dozvíte zde.

Hrady a zámky objevované a opěvované

Jízdárnu Pražského hradu zaplní od pátku výpravná expozice o největších pokladech českých hradů a zámků - relikviář svatého Maura, Budyšínský rukopis Kosmovy kroniky a dalších téměř 800 exponátů. Výstava je otevřena denně (kromě Štědrého dne) od 10:00 do 18:00. Více čtěte zde.

Výstava betlémů na Toulcově dvoře

Od soboty do 1. ledna můžete na Toulcově dvoře zhlédnout výstavu betlémů, která je přístupná mezi 13:00 a 17:00. V krásných prostorách barokních stájí výstava navodí příjemnou sváteční atmosféru. Více naleznete zde.

Středočeský kraj

Vánoce na Karlštejně

Karlštejnský královský advent proběhne v neděli 21. prosince na náměstí a přinese vánoční tržiště a vystoupení. Tradiční vánoční koncert Štěpánské koledování se uskuteční v sobotu 27. prosince. Hrad Karlštejn můžete navštívit 20. a 21. prosince, od 26. do 31. prosince denně a dále pak od 1. do 11. ledna. Více se dočtete zde.

Betlém v Čenkově

Na Příbramsku můžete do 6. ledna spatřit betlém ze sena zapsaný do České knihy rekordů a kuriozit. Každý návštěvník se může na návsi u kapličky stát jeho součástí. Cestou potkáte různé postavy. V sobotu 20. prosince od 15:00 můžete zhlédnout hru Narození Krista a odnést si Betlémské světlo. Více se dozvíte zde.

Jihomoravský kraj

Zimní plavby se svařákem

K vyhlídkovým okružním plavbám zámeckým areálem v Lednici až k Janohradu vyplouvá o zimních víkendech a svátcích každou hodinu od 11:00 do 15:00 loď Morava. Pro skupiny alespoň 10 osob lze plavbu rezervovat i v týdnu. Více zde.

Třpytivé Vánoce s betlémy

V Letohrádku Mitrovských v Brně budou vystaveny historické i soudobé betlémy do 11. ledna. Uvidíte papírové, dřevěné i betlémy z ovčí vlny či perníku. Potěší vás obří třešťský betlém z částí pařezů, samorostů, mechů a lišejníků. Otevřeno bude o zlatém adventním víkendu, 23., 25. – 28. a 30. prosince. Více hledejte zde.

Jihočeský kraj

Vánoce na zámku Třeboň

V třeboňském zámku se budou konat od soboty 27. do úterý 30. prosince kostýmové vánoční prohlídky. Navazovat budou na probíhající výstavu u příležitosti 100 let od úmrtí knížete Adolfa Josefa ze Schwarzenbergu. Prohlídky budou připraveny vždy od 14:00 do 18:00. Více se dočtete zde.

Třpytivá krása v Dačicích

Vánoční výstava s ukázkou starých i současných vánočních ozdob je v Městském muzeu a galerii v Dačicích otevřena do 30. prosince. V průběhu výstavy můžete zakoupit tradiční ozdoby z Poniklé. Více informací naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Vánoční prohlídky kláštera Broumov

Vánoční prohlídky broumovského kláštera jsou naplánované na sváteční dny 25. a 26. prosince od 11:00 a 14:00. Poslední den v roce se ve stejné časy konají Silvestrovské prohlídky. Více hledejte zde.

Vánoční prohlídky hradu Kost

Na vánoční prohlídku hradu v Českém ráji můžete vyrazit od 26. prosince do Silvestra každý den od 11:00 do 15:00. Těšit se můžete na prohlídky hradních paláců obohacené o vyprávění o vánočních tradicích v minulosti. Prohlídky začnou každou celou hodinu. Více čtěte zde.

Pardubický kraj

Betlémy v Poličce

Výstavu věnovanou betlémům můžete navštívit v Centru Bohuslava Martinů v Poličce. Prohlédnete si betlémy moderní i tradiční a z různých materiálů. Výstavu doplní vánoční výzdoba. Otevřeno je zde od úterý do neděle od 9:00 do 12:00 a od 12:30 do 16:00. Na Štědrý den přijďte od 9:00 do 14:00, od 25. do 30. prosince od 10:00 do 16:00. Více se dozvíte zde.

Kouzlo vánočního zámku Slatiňany

Nechte se okouzlit od 20. do 26. prosince zimní atmosférou slatiňanského zámku. Čekají vás vánočně vyzdobené pokoje. V jídelně uvidíte bohatě prostřený stůl, pod vánočním stromem štědrou nadílku a reprezentační salóny zazáří ve světle lustrů a lamp. Prohlídky začnou vždy v 11:00, 12:00, 13:00 a 14:00. Více zde.

Karlovarský kraj

Staročeské Vánoce v Ostrově

Výstava je složená z historických vánočních předmětů používaných v první polovině 20. století. Navštívit ji můžete ve Staré radnici v Ostrově do konce roku. Na Starém náměstí nebude chybět betlém a vánoční stromek.

Betlémy s vůní dřeva ve Varech

Muzeum Karlovy Vary pořádá do 11. ledna výstavu dřevěných betlémů. Představí figurkové vyřezávané betlémy z rozsáhlé sbírky řezbáře Václava Nekoly z Ostrova nad Ohří. Uvidíte i betlémy z dalších materiálů. Více čtěte zde.

Liberecký kraj

Vánoční prohlídky zámku Sychrov

Vánočně laděné prohlídky zámeckých interiérů jsou připraveny pro návštěvníky od soboty 27. prosince do 4. ledna na zámku Sychrov. Těšit se můžete na dobové betlémy a vánoční stromečky s dobovými ozdobami. Prohlídky začínají vždy v 10:30, 11:30, 13:00 a 14:00. Více se dozvíte zde.

Vánoční prohlídky na Hrubém Rohozci

Vyzdobené interiéry zámku si prohlédnete v rámci vánočních prohlídek od pátku 26. prosince do 1. ledna. Dozvíte se spoustu zajímavostí o vánočních zvycích, v zámecké kapli bude k vidění vyřezávaný betlém. První prohlídka se koná vždy v 10:00, poté každou celou hodinu, poslední začne v 14:00. Více zde.

Olomoucký kraj

Vánoční hrad Bouzov

Štědrovečerní prohlídka hradu Bouzov proběhne v 15:00 a doplní ji živý betlém a dílna pro děti. Vánoční hrad si užijete také od 26. do 28. prosince. Mezi 15:00 a 18:00 ochutnáte vánoční lahůdky a zahřejete se svařákem nebo punčem. Více čtěte zde.

Moravskoslezský kraj

Historické Vánoce v Ostravě

Do konce ledna můžete v Muzeu hraček v Ostravě obdivovat stovky vánočních předmětů. Uvidíte vánoční pohledy, staré betlémy, ozdoby, vánoční fotografie vojáků i formy na pečivo. Na zlatý adventní víkend můžete přijít od 9:00 do 19:00, poté je otevřeno na Štědrý den, 27. a 31. prosince. Více se dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Vánoční výstava ve Stříbře

Průřez vánočními svátky od adventu po Tři krále přinese Městské muzeum ve Stříbře. Výstava provede do 6. ledna adventním obdobím, ukáže vánoční tradice a symboly. Ve všední dny je otevřeno od úterý do pátku mezi 9:00 a 16:00. Více zde.

Štěpánovsko - novoroční trh v Plzni

Nově máte možnost navštívit plzeňské trhy také na přelomu roku po vánočních svátcích a také během Silvestra. Trh je na náměstí Republiky otevřen od 26. do 31. prosince. Připraven zde bude i silvestrovský ohňostroj. Více naleznete zde.

Ústecký kraj

S vůní medu

Přijďte se podívat na výstavu o medu. Muzeum Louny prozradí, jak vzniká a jak se zpracovává, i jaké jsou jeho léčivé účinky. Seznámíte se s včelařením. Pro děti jsou připraveny pracovní listy. Ve všední dny je otevřeno od 9:00 do 17:00, o víkendech od 13:00 do 17:00. Více se o výstavě dozvíte zde.

Vysočina

Výstava betlémů v Jihlavě

Muzeum Vysočiny zve do 18. ledna na výstavu „… a s Ním přišla Spása“. Jedná se o původní jihlavské soukenické betlémy. Výstava je otevřena denně kromě pondělí, včetně Štědrého dne a Silvestra od 9:00 do 12:00 a od 12:30 do17:00. Více zde.

Vánoční prázdniny v Telči

Zámecká konírna v Telči zve na zábavu a hudbu. Těšit se můžete od 27. do 30. prosince na folkové koncerty, které začnou v 18:00. V sobotu vystoupí skupina Nezmaři, v neděli zahraje Samson, v pondělí Žalman a nakonec Jarret. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Výstavy v Uherském Hradišti

Stromečku, ustroj se, je Štědrý den - výstava o historii i současnosti zdobení vánočních stromků, kterou můžete do 1. února vidět v hlavní budově Slováckého muzea v Uherském Hradišti. V galerii muzea uvidíte betlémy ze soukromých sbírek. Od 26. do 31. prosince bude otevřeno od 9:00 do 12:00 a od 12:30 do 17:00.

Výstava na zámku Kinských

Přijměte pozvání na vánoční výstavu ve Valašském Meziříčí, která pod názvem Hej Vánoce, dlúhé noce zprostředkuje zážitek z oslav svátků v dobách minulých. Přivítá vás monumentální dřevěný betlém. Více čtěte zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám