Hlavní obsah

Hranická propast je hlubší, než se čekalo. Dokonce druhá nejhlubší na světě

Právo, Miloslav Hradil

Propast, která se nachází poblíž Hranic na Přerovsku, patří k nejhlubším zatopeným sladkovodním jeskyním na světě. Její hloubka je navíc větší, než dosud uváděly učebnice, informační brožury a další propagační materiály. Potvrdil to nejnovější výzkum, který tu v pondělí uskutečnili speleologové z České speleologické společnosti z organizace Hranický kras.

Hranická propast

 
Článek

„Polský potápěč a člen základní organizace Krzysztof Starnawski naměřil v Hranické propasti hloubku 373 metrů. Měření prováděl spuštěním měřícího zařízení z hloubky 217 metrů. Tím se Hranická propast zřejmě stala jednou z nejhlubších zatopených sladkovodních jeskyní na světě,“ uvedl Libor Čech ze speleologické společnosti.

Foto: www.hranickapropast.cz

Člen týmu potápěčů hranických speleologů Krzysztof Starnawski.

Podle jeho kolegy Davida Skoumala se Hranická propast řadí nyní k druhé nejhlubší zatopené propasti na světě, dosavadní rekord drží italská propast Pozzo del Merro s naměřenou hloubkou 392 metrů. Speleologové původně udávali, že je tam slaná voda. "Voda je v této propasti srovnatelná s vodou v Hranické propasti. Obě patří mezi minerální vývěry. Pozzo del Merro je tak stále nejhlubší, věřím ale, že je to jen otázka času, kdy to překonáme," řekl ČTK Skoumal.

Spolu se suchou částí propasti (69,5 m) tak nyní podle něj Hranická propast dosáhla celkové hloubky 442,5 metru. Starnawski již při svém červnovém rekordním sestupu do 217 metrů potvrdil také existenci nových prostor.

Foto: standa.brebera, Mapy.cz

Hranická propast

Po skončení pondělního měření sestoupil ještě krátce do hloubky 225 metrů, což je nové maximum dosažené potápěčem. Jeho ponor trval osm hodin a 45 minut.

Odhadují hloubku na 700 metrů

Hranická propast leží v národní přírodní rezervaci Hůrka, která se rozkládá na ploše 37,5 hektaru. Pověstmi opředený přírodní výtvor, jenž patří spolu se Zbrašovskými aragonitovými jeskyněmi v Teplicích nad Bečvou k nejvýraznějším útvarům hranického krasu, poutal již od pradávna velkou pozornost.

Foto: Ulrych.Miroslav, Mapy.cz

Naučná stezka NPR Hůrka-Hranická Propast

První známý pokus o změření hloubky jezírka, jehož hladina je 69,5 metru pod vrcholem propasti, je z roku 1900, kdy V. J. Šindel spustil do vody olovnici. Zastavila se v hloubce 36 metrů. Od počátku 60. let minulého století se stále hlouběji potápějí speleopotápeči, ale dna jezírka nedosáhli. Nepodařilo se to ani miniponorce Hyball vybavené kamerami, světlomety a dalším zařízením. Ta se v roce 1995 ponořila do hloubky bezmála 205 metrů.

Zkušení geologové soudí, že Hranická propast může být hluboká až sedm set metrů. V této souvislosti stojí určitě za zmínku, že hloubka nejznámější propasti v ČR - Macochy v Moravském krasu - je 187,5 metru.

Foto: roman.zik, Mapy.cz

Hranická propast

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám