Hlavní obsah

Betlémskou kapli v Praze ovládne vánoční výstava betlémů

Novinky, lap

Až budete váhat, kam s rodinou nebo s přítelem zajít během adventu, můžete se podívat do Betlémské kaple. Právě tady se otevře v pátek vánoční výstava věnovaná betlémům a času, jeho vnímání a měření v běhu staletí.

Foto: Archiv výstavy

Betlém z přírodnin

Článek

Návštěvníci si budou moct prohlédnout historické způsoby měření času na modelech a replikách původních „hodin“, které však mají z našeho dnešního pohledu k tomuto názvu velmi daleko.

Foto: Archiv výstavy

Pohled do lihýřových hodin

„Letos bychom návštěvníky rádi názorně seznámili s vývojem měření času. Uvidí, jak naši předkové nejprve měřili jen časové intervaly – k tomu jim sloužily vodní, přesýpací nebo olejové-ohňové hodiny – a přímý čas odvozovali pouze od polohy Měsíce a Slunce na obloze pomocí slunečních hodin. Až teprve vynález lihýře, a následně kyvadla, umožnil měřit čas s čím dál větší přesností,“ vysvětluje Blahoslav Lukavec, hlavní pořadatel a dlouholetý „duchovní otec“ vánoční výstavy.

Foto: Archiv výstavy

A. Dostálková - Modrotiskový betlém

„Zároveň chceme lidem přiblížit, jak naši předkové vnímali tok času během roku. Jeho jednotlivé fáze si spojovali s významnými událostmi, jimiž pak rok rozdělili na různá období. Proto i dnes máme kalendář plný svátků, lidových zvyků a obyčejů. Mnohé z nich však upadají v zapomnění, a to je důvod, proč je chceme návštěvníkům připomenout prostřednictvím zvykoslovných předmětů, pranostik i typických receptů pro daná období," pokračuje hlavní pořadatel.

"Proto bude letošní výstava jakousi 'procházkou lidovým rokem'. Pro návštěvníky připravujeme i betlémský orloj, který si budou sami uvádět do pohybu,“ dodal Lukavec.

Foto: Archiv výstavy

Skříňové příbramské jesličky

Součástí výstavy bude ukázka lidové tvorby, sejdou se tu řezbáři a krajkářky. Podle organizátorů účast potvrdilo kolem 15 řezbářů a 20 krajkářek. Zájemci budou moct nahlédnout také do staré hodinářské dílny, kde budou zkušení hodináři vysvětlovat princip starých hodin.

Slavnostní vernisáž výstavy se koná 30. listopadu v 17.00 v Betlémské kapli. Více najdete zde.

Foto: Archiv výstavy

J. Kudrna - Krušnohorský betlém.jpg

Foto: Archiv výstavy

V. Cejnar - Kolorovaný betlém

Časový harmonogram výstavy

Setkání řezbářů 1. a 2. prosince 2012

Setkání krajkářek 8. a 9. prosince 2012

Výstava bude probíhat od 1. 12. 2012 do 6. 1. 2013.

Otvírací doba denně: 9.00 – 18.00

(24. a 31. prosince: 9.00 – 14.00, 25. prosince a 1. ledna: 13.00 –18.00)

Slavnostní vernisáž výstavy se koná 30. listopadu v 17.00 v Betlémské kapli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám