Hlavní obsah

Na Lemberku se návštěvníkům otevřely dveře opravených sálů

Novinky, fis

Clam-Gallasovské apartmá ve východním křídle, ale také společenský sál či pokoje zámeckého personálu zpřístupnil nově po rekonstrukci návštěvníkům zámek Lemberk na Liberecku. Prohlídka zájemce provede různými obdobími zámku, počínaje gotickými základy.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zámek Lemberk

Článek

Turisté na lemberském zámku mohou procházet pokoji šlechty, reprezentačními prostory i společenským sálem, kterému se v 19. století honosně říkalo rytířský. Rekonstrukce sálu probíhala dlouhých 10 let. Návštěvníci sem během té doby směli jen při zvláštních příležitostech. Dnes má sál zpět svoji původní podobu a může se těšit pozornosti příchozích.

V rytířském sále, vybudovaném už v 17. století, není nábytek. Prostor totiž sloužil ke společenským událostem, a tak se sem vše stěhovalo podle aktuální potřeby. Strohý však prostor není. Zdobí ho dvě řady obrazů.

Zrekonstruované Clam-Gallasovské apartmá v budoucnu čekají nejspíš ještě další změny. Obnovy by se měla dočkat šatna i koupelna. Ty byly v 70. letech vybourány.

Na pevných základech hradu

Lemberský zámek nahradil původně gotický hrad ze 13. století. Z toho tu dodnes zbyly části zdiva a hlavní věže. Renesanční přestavba hradu proběhla v 16. století, do barokního stylu se stavba proměnila v 17. století.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Naposledy zámek patřil rodu Clam-Gallasů. Od roku 1945 je majetkem státu a o šest let později byl otevřen pro veřejnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám