Hlavní obsah

Tipy na víkend: Móda a design lákají do metropole, filmy do Plzně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město piva navštíví tento víkend spíše filmoví fandové než ti pivní. Do Prahy se zase vydají ti, kteří se rádi nechávají inspirovat nápaditou módou a designem. Na hudební koncerty zve Hradec Králové i Polička. Za víny se vypravte na Zlínsko.

Foto: Profimedia.cz

V Plzni o víkendu proběhne festivalové filmové promítání. Ilustrační foto

Článek
Praha

Josef Šíma v Museu Kampa

Výstavu významného českého malíře Josefa Šímy uvidíte v Museu Kampa. Snové krajiny jsou vystaveny U Sovových mlýnů o víkendu od 10:00 do 18:00. Řada z těchto děl bude veřejnosti představena vůbec poprvé. Více se dočtete zde.

Jarní Holešovice Fashion Market

Osmý trh nezávislé módy, šperků a designu Holešovice Fashion Market proběhne od pátku do neděle. Největší český trh tohoto typu zaplní prostory Pražské tržnice v Holešovicích. Haly č. 7 a 8 budou otevřeny v pátek do 21:00, v sobotu od 10:00 do 21:00 a v neděli od 10:00 do 17:00. Veškeré informace se dozvíte zde.

Ve jménu knih

Světový den knihy a autorských práv oslaví pestrým programem Kulturní centrum Pertoldova v pražských Modřanech. Mezi 14:00 a 18:00 proběhne výtvarně-literární dílna Komiks a jeho svět, odpoledne se účastníci akce dozvědí více mimo jiné o autorském právu. Celý program naleznete zde.

Letecké muzeum Kbely otevírá brány

Letecké muzeum Kbely spouští novou sezónu v sobotu 26. dubna v 10 hodin. Vůbec poprvé bude možné prohlédnout si budoucí výstavní prostory Leteckého muzea Kbely v areálu Staré Aerovky. Hosté si budou moci prohlédnout mimo jiné také zrekonstruovaný dvouplošník Bohemia B-5 postavený krátce po konci 1. světové války. Více zde.

Středočeský kraj

Probouzení Kutné Hory

Tradiční slavnostní zahájení turistické sezóny v Kutné Hoře proběhne v sobotu. Probouzení Kutné Hory letos půjde po stopách kutnohorských zvonařů a zvoníků. Program od 15:00 do 23:00 nabídne promítání, organizovanou procházku, prohlídku věže Jezuitské koleje nebo koncert Pražské mobilní zvonkohry. Od 21:00 uvidíte velkoformátový videomapping na chrám sv. Barbory. Více čtěte zde.

Libušínský festival historie

Libušín nedaleko Kladna hostí již 23. ročník středověkého festivalu. Sobota nabídne setkání dvou tisíc českých i zahraničních šermířů. Program začne ve 12:00 a vyvrcholí bitvou v 16:00. U koupaliště uvidíte středověké rugby, válečné umění našich předků, šerm, tržiště, ukázky řemesel a středověké kuchyně. Více zde.

Jihomoravský kraj

Mezinárodní expozice minerálů

TJ Sokol Tišnov pořádá od pátku do neděle expozici minerálů. Uvidíte exponáty od 250 vystavovatelů z celého světa. V pátek můžete dorazit do 19:00, v sobotu od 9:00 do 19:00 a v neděli mezi 9:00 a 16:00. Bližší informace najdete zde.

Zahájení sezóny ve Vranově nad Dyjí

Slavnostní zahájení vranovské sezóny se ponese v duchu 80. výročí spuštění zdejší vodní elektrárny. Hrady a zámky v regionu navštívíte za symbolických 80 Kč. Za tuto cenu seženete i ubytování nebo poplujte lodí. Děti zabaví projížďky turistickým vláčkem, vyjížďky na koních nebo výšlap na rozhlednu Rumburak. Více zde.

Jihočeský kraj

Opony a dekorace v Prachaticích

V Muzeu české loutky a cirkusu uvidíte originály opon a dekorací Jana Bošky a jeho syna Jindřicha, kteří patřili za první republiky k uznávaným malířům. Výstavu nazvanou Malíři Boškové z Vlachova Březí uvidíte o víkendu od 9:00 do 17:00. Vše se o expozici dozvíte zde.

Strakonické vítání léta

Cykloturistickou sezónu v Jihočeském kraji zahájí sobotní Strakonické vítání léta. Tradiční akce nese podtitul Na kole po památkách středního Pootaví. Na Strakonickém hradě bude od 9:00 do 17:00 připravený bohatý sportovní a kulturní program. Můžete také absolvovat společný cyklistický a turistický výlet. Více zde.

Královéhradecký kraj

Začátek sezóny Nového Města nad Metují

Turistická sezóna se v Novém Městě otevře v sobotu na Husově náměstí. Od 10:00 do 17:00 bude připravený kulturní program na krytém podiu, zábavné atrakce, občerstvení, turistická vycházka, vernisáž výstavy nebo koncert v kostele.

Majáles Hradec Králové

Osmý ročník Hradeckého Majálesu se odehraje v pátek na louce za Piletickým potokem na ulici Akademika Bedrny. Letos zahrají například Chinaski, Horkýže Slíže, Mig21, Mandrage nebo Monkey Business. Celý program si prohlédněte zde.

Pardubický kraj

Otevření lázeňské sezóny

Další sezóna litomyšlských lázní bude zahájena tento víkend. Uvidíte řadu vystoupení, lázeňskou promenádu se slavnostním průvodem. Uslyšíte YoYo band nebo Jiřího Schmitzera. Sobotní program začne v 10:00 a skončí po desáté hodině večerní. Nedělní zábava začne ve 13:00 a skončí okolo 17:00. Více naleznete zde.

Polička Jazz Festival

Již 18. ročník jazzového festivalu nabídne v pátek a v sobotu hlavní koncerty. V Tylově domě uslyšíte v pátek od 19:30 Viktor Bürklad Trio, AMC Trio a Šavle Meče. V sobotu pak ve stejný čas vystoupí Miroslav Hloucal Quartet, Marian Varga a Dasha & Jan Smigmator. Více se dozvíte zde.

Karlovarský kraj

Pivovarské slavnosti

Sokolovský pivovar Permon pořádá v sobotu osmý ročník tradičních pivních slavností. V areálu pivovaru ochutnáte celý sortiment zde vyráběných piv a limonád. Mezi 12:00 a 23:00 uslyšíte harmonikáře a kapelu Sknajpy. Nebudou chybět pivní soutěže a pro děti také skákací hrad.

Liberecký kraj

Setkání veteránů na Sychrově

Tradiční setkání milovníků amerických vozidel spojené se soutěží elegance proběhne již počtrnácté na zámku Sychrov. Zámecký park bude od 9:00 do 15:00 patřit veteránům z Car Club Praha. V 11:00 začne přehlídka vozů, ve 14:00 dojde k vyhlášení soutěže a v 15:00 odjede kolona na spanilou jízdu do Turnova. Více zde.

Olomoucký kraj

Výstava houslí ve Šternberku

Čas houslí: pět století královského nástroje - to je výstava, kterou až do konce roku uvidíte ve Šternberku. Vzácnější exponáty budou k vidění v Expozici času, ostatní nástroje v bývalém augustiniánském klášteře ve Šternberku. O víkendu je v Expozici času otevřeno od 10:00 do 16:00. Bližší informace naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Mezinárodní den památek a sídel v Příboře

Příbor oslaví den památek sobotním večerním programem, který začne v 17:00 koncertem ve Farním kostele Narození Panny Marie. Od 18:00 uvidíte na náměstí Sigmunda Freuda vystoupení žongléra, kata, kouzelníka, rytířský turnaj, zahraje historická skupina Camerata, pro děti bude připraveno několik stanovišť. Od 18:00 do 21:00 budou zdarma otevřeny kostely, Rodný dům Sigmunda Freuda nebo Muzeum a pamětní síň S. Freuda. Časový harmonogram akce si prohlédněte zde.

Ostravský koník

Jednadvacátý ročník Mezinárodní šachový festival Ostravský koník proběhne od 26. dubna do 4. května. V prostorách Domu kultury města Ostravy se odehraje Mistrovství České republiky mužů a žen. Součástí festivalu bude i několik malých turnajů a společenské akce pro veřejnost. Slavnostní zahájení proběhne v sobotu v 15:30. Vše se o akci dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Filmový festival Finále Plzeň

Plzeňský festival je každoroční soutěžní a bilanční přehlídkou českých filmů. Od 27. dubna do 3. května bude v rámci 27. ročníku promítnuta celá dlouhometrážní hraná produkce a výběr nejzajímavějších dokumentů. Celý filmový týden je pak doplněn projekcemi dalších českých filmů doprovázených besedami s tvůrci. Slavnostní zahájení festivalu proběhne v neděli v 19:00 ve Velkém sále Měšťanské besedy v Kopeckého sadech. Program festivalu si prohlédněte zde.

Český pohár vodáků na Otavě

V sobotu se na Otavě pojede úsek z Čeňkovy Pily do Rejštejna. Nasedací místo a start závodu je na pravém břehu těsně pod soutokem. Přihlašovat se můžete od 9:00, v 11:15 bude připraven start první lodě. Více čtěte zde.

Ústecký kraj

Závod Janovský trhák

Janovský trhák je zahajovací závod série cyklistických závodů Elbe-Labe-Cup. V sobotu se může zúčastnit každý přihlášený cyklista – amatér. Závod se koná v Janově nedaleko Hřenska. První závodník odstartuje v 10:00, vyhlášení výsledků proběhne kolem 13:30. Více čtěte zde.

Lovecké trofeje na zámku Šluknov

Chovatelská přehlídka Lovecké trofeje ulovené v honitbách okresu Děčín bude připravena na nově zrekonstruované půdě Šluknovského zámku. Výstava k příležitosti 60. výročí lesnického školství ve Šluknově bude slavnostně zahájena v sobotu v 10:00. O víkendu přijďte od 9:00 do 11:30 a od 12:30 do 17:00. Více zde.

Vysočina

Z Brna na Devět skal

Akce se koná od pátku do neděle a nabídne dvě možnosti trávení času. Náruživí turisté zkusí dálkový pochod z Brna na Devět skal. Pro rodiny s dětmi budou připraveny zábavné hry na pěti vrcholech. Pátečním cílem bude Velká Baba s noční naučnou stezkou. Sobotní hry se konají v Babylonu u Kozárova, v Horním lese u Nyklovic a v Metodce u Koníkova. Program skončí v neděli na Devíti skalách. Bližší informace najdete zde.

Offroad Maraton 2014

Šiklův mlýn bude podruhé hostit motorkáře a čtyřkolkáře, kteří projedou offroadovou trať s náročnými překážkami. Registrace a kontroly začnou již v pátek odpoledne. Závody motorek, čtyřkolek a aut proběhnou v sobotu mezi 7:00 a 21:30. V sobotu bude pro děti připravený program, kde se svezou na koni, zahází si podkovou a navštíví Labyrint. Vše se o akci dočtete zde.

Zlínský kraj

Mezinárodní výstava vín

Třináctý ročník Mezinárodní výstavy vín proběhne v sobotu v Ostrožské Nové Vsi ve vinotéce U sv. Vavřinca. V ulici Dědina bude zajištěno občerstvení, vzorky si budete nalévat sami a budete členy hodnotící komise. Od 14:00 zahraje cimbálová muzika. Výstava potrvá od 10:00 do nočních hodin. Více hledejte zde.

Brány památek dokořán

V rámci akce Poznejte Napajedla zblízka v sobotu navštívíte zdarma muzeum, zámek a kostel od 10:00 do 16:00, hřebčín a radniční věž od 13:00 do 16:00. V hřebčíně bude navíc připravena v 15:00 exkurze s průvodcem. Více zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám