Hlavní obsah

Jarní veletrh Flora nabídne svět fantazie

Právo, Miloslav Hradil, Vlasta Hradilová

Říši fantazie bez zemské přitažlivosti, zahrady plné vznášejících se rostlin v korunách stromů, květinové přízraky a oázy, hudbu, vůni a pozitivní energii. To vše nabídne v nově zrekonstruovaném pavilónu A olomouckého výstaviště hlavní expozice jarního veletrhu Flora, který se uskuteční od 24. do 27. dubna.

Foto: Miroslav Hradil, Právo

Flora Olomouc patří každoročně mezi velmi atraktivní akce.

Článek

„Hlavní květinová expozice s názvem Divotvorná zahrada představí plovoucí květinové záhony s tisíci kusů narcisů, tulipánů, hyacintů a modřenců, muškátů a netykavek. Divotvornou zahradu navíc provoní na 5 000 kusů řezaných květin — lilií, kosatců, hledíků, růží, frézií a okrasných stromů a keřů,“ řekl autor projektu Vojtěch Zahradník.

Expozici, kterou připravuje mimo jiné s aranžérkou Jarmilou Pejpalovou, podle něj obohatí unikátní výstava orchidejí, kávy a dalších produktů z jihoamerického Peru, aranžování květin mistry floristy či posezení v čajovně uprostřed orchidejí a bonsají. Barevné a voňavé exponáty zaplní i další pavilóny a venkovní plochy výstaviště.

Bude se i soutěžit

Svaz květinářů a floristů představí na veletrhu novou produktovou značku Česká květina, své expozice vybudují odborné zahradnické školy. Čeští, slovenští, belgičtí, nizozemští a polští pěstitelé nabídnou expozici květin, masožravých rostlin, kaktusů a sukulentů, okrasných keřů, skalniček a vřesů.

Foto: Miroslav Hradil, Právo

Snad každá dívka ocení čerstvou květinu.

Lidé se budou moci nechat také inspirovat floristickou soutěží v aranžování květin nebo se podívat, jak dopadne klání ve vazbě svatebních kytic podle nejmodernějších trendů. Nebude chybět ani výstava okrasných ryb s poradnou pro zakládání zahradních jezírek a zahrádkářská poradna s květinovou expozicí Českého zahrádkářského svazu.

Volné plochy výstaviště ve Smetanových sadech budou patřit jarním zahradnickým trhům. Na zahrádkáře, kutily či chalupáře bude čekat pestrá nabídka květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků, zahradnických pomůcek a dalších potřeb.

Snazší doprava

Po dobu veletrhu budou otevřeny sbírkové skleníky s exotickou květenou a sousedící univerzitní botanická zahrada se zajímavými rostlinnými exponáty. Se vstupenkou mohou lidé zamířit i do botanické zahrady olomouckého výstaviště v Bezručových sadech. Souběžně s jarní Florou se uskuteční také veletrh drobné zahradní mechanizace, pomůcek a potřeb pro zahradníky a zahrádkáře Hortifarm.

Na výstavišti se představí bezmála 500 vystavovatelů. Pro návštěvníky tu bude připraven i zábavný doprovodný program. „K novinkám patří to, že ti, kdo přijedou do Olomouce autem, budou moci parkovat zdarma v areálu Galerie Šantovka, kde je k dispozici zhruba tisíc parkovacích míst,“ konstatoval ředitel Výstaviště Flora Jiří Uhlíř.

Ti, kdo zamíří na jarní Floru, budou moci využít i nabídky Českých drah nazvanou Vlak+. Do Olomouce a zpět se tak dostanou odkudkoli z České republiky za polovinu jízdného. S Českými drahami se letos navíc svezou i přímo na výstaviště. Mezi olomouckým hlavním nádražím a stanicí Nová Ulice u výstaviště bude pro návštěvníky zdarma po celou dobu akce pendlovat historický motoráček. Loni zavítalo na jarní Floru 63 000 návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám