Hlavní obsah

Děčínský zámek zve k návštěvě během jarních prázdnin

Právo, Rudolf Voleman

Zámek Děčín, jehož současnou podobu mu vtiskla poslední zásadní přestavba na přelomu 18. a 19. století, je otevřen veřejnosti z části i v zimních měsících. Zajímavý program přichystal mimo jiné také na jarní prázdniny.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Děčínský zámek z ptačí perspektivy

Článek

Na ostrohu nad řekou Labe stávalo v Děčíně na konci 10. století dřevěné hradiště, které bylo na konci 13. století přestavěno na kamenný královský hrad. Četné pozdější přestavby způsobily, že ze středověké podoby se dochovalo pouze několik drobných fragmentů.

Podobu renesančního zámku získal hrad ve druhé polovině 16. století, kdy byl v držení saských rytířů z Bünau. Současnou podobu zámku mu vtiskl až hraběcí rod Thun-Hohensteinů, který držel děčínské panství v letech 1628 až 1932.

První vrcholně barokní přestavba, která měla posílit zejména reprezentační funkci a ukázat bohatství, proběhla v poslední čtvrtině 17. století. Hlavní kompoziční osou projektu se stala nová přístupová cesta - Dlouhá jízda, kterou můžeme obdivovat jako evropský unikát dodnes.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Pohled z okna děčínského zámku na Pastýřskou stěnu

Císařský vyslanec a diplomat Maxmilián Thun nechal podél Dlouhé jízdy symetricky vystavět Růžovou zahradu a z druhé strany areál jízdárny. Ve městě, nedaleko Dlouhé jízdy, pak kostel Povýšení sv. Kříže.

Druhá a poslední přestavba zámku, jež dala celému zámeckému areálu jednotný, dodnes zachovaný barokně-klasicistní vzhled, proběhla v letech 1786 až 1803. Starší gotické a renesanční paláce byly strženy. Ostatní budovy zarovnány do stejné výšky a opatřeny jednotnou fasádou. Na západní straně nad Labem byla vybudována štíhlá hodinová věž.

Zámek se stal díky rozsáhlé přestavbě významným střediskem kulturního a politického života. V roce 1854 se na děčínském zámku sešli při diplomatickém kongresu panovník Rakouska František Josef I., Pruska Bedřich Vilém IV. a Saska Bedřich August II.

Otevřeno denně i přes zimu

V zimním období je veřejnosti otevřený každý den od 10:00 do 16:00 a o víkendu o hodinu déle rovněž první prohlídkový okruh, který vede reprezentativním západním křídlem a zavede návštěvníky i do soukromého apartmánu majitele zámku a společenských místností v prvním patře.

„Návštěvníci se zde nejdříve dozvědí základní informace o historii zámku a rodině Thunů,“ konstatovala ředitelka zámku. Překvapení čeká na návštěvníky v hudebním pokoji, kde je uvítá skladba, kterou básník klavíru Fryderyk Chopin složil při svém pobytu na děčínském zámku Josefíně Thunové.

„Skladba je známá pod názvem Děčínský valčík,“ upřesnila. Největší obraz na zámku Děčín o rozměrech 3,5 x 4,5 metru je umístěn v letním salónu. „Nabízí vyobrazení rodokmenu Thunů od dob Svaté říše římské až do 18. století a je proto úžasným historickým pramenem. Kdo byl třeba kardinálem, má navíc na rodokmenu přimalovaný kardinálský klobouk, kdo byl nositelem zlatého rouna, je u jeho jména zlaté rouno,“ ukazovala Krupičková na zrestaurovaný obraz.

Součástí prvního prohlídkového okruhu je rovněž ukázka modrého sálu, který je jedním ze dvou prostor zámku, kde byla zachována původní nástěnná výmalba. Kdo nechce jít přímo na prohlídku zámku, může si vystačit s expozicí devíti historických kočárů v někdejší konírně zámku.

Hrané prohlídky pro děti

Od jara nabídne zámek i další prohlídkové okruhy. Druhý je zaměřený na barokní perly a přivádí návštěvníky mimo jiné do konírny, Růžové zahrady, glorietu a spojovací chodbou vedenou podél Dlouhé jízdy, mimochodem nejdelší chodbou tohoto typu v Česku, do kostela Povýšení sv. Kříže.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Výstup k děčínskému zámku

Další prohlídky jsou zaměřené na rodiny s dětmi. První z nich je vedená sklepeními zámku a jmenuje se Prohlídka s tajemnou postavou. Je součástí projektu Odhalte 13. komnatu, jenž je realizován na řadě památek v republice. Kdo z návštěvníků nasbírá sedm klíčů, může vstoupit do 13. komnaty děčínského zámku.

„Co návštěvník ve 13. komnatě najde, to je tajemství, které neprozradím,“ uvedla Krupičková. Další dětské prohlídky jsou hrané, přičemž průvodkyní je komtesa. „Rodiče mohou jít kupříkladu na kávu a my se o děti během prohlídky postaráme. Při prohlídce zámku hrají děti hru, takže se jedná o interaktivní prohlídku,“ konstatovala ředitelka s tím, že prohlídka je pro nejmenší děti od čtyř let.

Více informací

Pro děti během jarních prázdnin

Od soboty 22. února můžete navštívit interaktivní hrané prohlídky určené dětem od 4 let. Prohlídky budou po skončení jarních prázdnin probíhat pravidelně od dubna.

Ze zoo na zámek

Sraz masopustních masek v sobotu ve 14 hod u Pastýřské stěny v Zoo Děčín, kde proběhne soutěž o nejchutnější koblihu a nejhezčí masku. V 15.30 se maškarní průvod v čele s vítěznou maskou na oslu vydá k západnímu křídlu zámku. Společné vstupné do zoo a na zámek 100 Kč, děti 60 Kč, vstupné pouze na zámek 50 Kč, děti 30 Kč.

Rodiče nemusejí na tento typ prohlídek čekat až do dubna, protože vedení zámku je uvádí již o jarních prázdninách, které jsou na Děčínsku od soboty 22. února. „Pak je ještě uvedeme o velikonočních svátcích,“ dodala Krupičková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám