Hlavní obsah

Buchlov letos znovu zpřístupní hraběcí část hradu

Novinky, fis

Letos naposledy se turisté na hrad Buchlov podívají 26. prosince na svátek svatého Štěpána. Na nádvoří zaznějí koledy, otevřena bude navíc budova purkrabství, kde návštěvníci stejně jako loni nahlédnou do pokojů, v nichž kdysi pobývali šlechtici z rodu Berchtoldů.

Foto: Archiv hradu Buchlov

Hrad Buchlov

Článek

Na konci roku 2012 měli turisté na Buchlově možnost navštívit část hradu zvanou hraběcí. Tak se říká purkrabství, jež se nachází nad průjezdem mezi prvním a druhým nádvořím. Tehdy poprvé mohla veřejnost nahlédnout do vánočně vyzdobených komnat, ve kterých při svých návštěvách Buchlova žili Berchtoldové.

O sváteční prohlídku byl loni takový zájem, že se na část turistů nedostalo. Proto se organizátoři rozhodli akci letos zopakovat. K vidění bude expozice Vánoční tradice a zvyky doplněná o historické vánoční pohlednice i sbírka betlémů.

TIP: Kromě toho, že se letos na svátek svatého Štěpána můžete na Buchlově dozvědět něco o nových hradních vínech, k zahřátí bude pro návštěvníky hradu připraven voňavý punč i svařák. Pokud vás přepadne hlad, budete ho moci zahnat třeba ochutnávkou zabijačkových specialit.

Dále si návštěvníci hradu Buchlov poslechnou 26. prosince středověké koledy na nádvoří, zájemci si vyzkoušejí odlévaní olova či kování podkov a také zhlédnou divadelní představení. Speciální program proběhne mezi 9:30 a 15:00. Plné vstupné vyjde na 50 korun, snížené na 30 korun.

Anketa

Podnikáte během vánočních svátků výlety s rodinou?
Ano
37,8 %
Ne
45,4 %
Někdy
16,8 %
Celkem hlasovalo 119 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám