Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Dlabat dýně do Valtic nebo za Rumcajsem do Jičína

Kudyznudy.cz, Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden můžete se svými ratolestmi zažít pohádkový, ale také akční a napínavý víkend. Jestliže se nevydáte po stopách kouzelných postav ani do blízkosti šermířů a jejich mečů, vyzkoušejte některou z gastronomicky atraktivních akcí. Ve Vysoké u Mělníka nastartujte hned v pátek své chuťové buňky čokoládou a pralinkami a ve Valticích si pak oba víkendové dny pochutnávejte na dýňových specialitách.

Foto: Archiv Valtické Podzemí

Na Dýňobraní ve Valticích se vyřádí hlavně děti.

Článek
Praha

Pražská muzejní noc

Původní červnová noc muzeí se z důvodu tehdejších povodní přesunula na tuto sobotu. Těšit se můžete na spoustu nočních překvapení po celé Praze. Muzejní noc začíná v 19:00 a potrvá až do pozdní noci. Kromě návštěv muzeí je připraven také bohatý program pro děti ve formě divadel, výtvarných dílen a soutěží. Více o doprovodných akcích čtěte zde.

Středočeský kraj

Sladký pátek třináctého

Jestli se vám poštěstí prodloužit si víkend o páteční den, oslaďte si ho mezi 10:00 a 16:00 ochutnávkou ručně vyráběných čokoládových pralinek. Akce se uskuteční v domě řemesel Arcadis ve Vysoké u Mělníka. Na výběr bude bílá, mléčná i hořká čokoláda — každému podle jeho chuti. Více zde.

Svatováclavská slavnost na zámku Dobříš

V sobotu od 10:00 do 18:00 se na zámku Dobříš můžete těšit na Svatováclavskou slavnost s podtitulem „Loupežníci na zámku“. O zábavu se postarají sokolníci, šermíři a kováři. Zámkem se projdete za doprovodu kostýmovaných průvodců a prohlídky nabídnou i pohádkové hrané scénky. Doprovodné aktivity jsou připravené také v zámeckém parku. Kompletní program akce naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Valtické Dýňobraní

Jihomoravské Valtice se během druhého zářijového víkendu promění v dýňové království. Valtické Podzemí opět pořádá dvoudenní Dýňobraní, v rámci něhož se rozezní cimbálová hudba, vydlabou se stovky dýní a navaří množství gastronomických specialit. Děti čekají kromě jiného také zábavné soutěže. Více o akci čtěte zde.

Den dětí v Kovozoo

Za netradičními zvířátky můžete s dětmi vyrazit v sobotu od 10:00 do 18:00 do zoologické zahrady ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Nepotkáte zde živá zvířátka, ale všechna jsou vyrobena z kovu a kovových odpadů. Nejenže děti uvidí, jak je možné využít kovový odpad, ale také se skvěle pobaví — mohou si samy vyrobit zvíře ze dřeva, kovu či elektroodpadu, vyrobená zvířata tady poté budou vystavena. Více informací najdete zde.

Jihočeský kraj

Táborská setkání

Mezinárodní historický festival plný zábavy proběhne v Táboře od pátku až do neděle. Těšit se můžete na středověký trh a staročeský jarmark, rytířský turnaj, husitské hry, kostýmovaný a ohňový průvod i večerní ohňostroj. V pátek si užijete od 22:00 do půlnoci tajuplné středověké tržiště. Více zde.

Ukončení plavební sezóny

Ukončení 16. novodobé plavební sezóny proběhne na Schwarzenberském kanále v Ježové v sobotu od 11:00 v rámci akce Dny evropského dědictví. Uvidíte ukázky plavení dřeva, tradice a hru trubačů na lovecké rohy.

Královéhradecký kraj

Jičín – město pohádky

Od středy do neděle probíhá v Jičíně tradiční pohádkové setkání nejen s Rumcajsem, Mankou a Cipískem. Pohádková akce s podtitulem „Kolo, kolo mlýnský…“ pobaví děti každého věku. Dospělí zavzpomínají na bezstarostná dětská léta. Součástí programu budou divadelní i loutková představení, zpívání, tancování, tvůrčí dílny, jarmark nebo setkání s pohádkovými bytostmi. Celý program si prohlédněte zde.

Zámecké trhy v Novém Městě nad Metují

Na nádvoří zámku se v sobotu od 9:30 do 17:00 konají zámecké trhy s prodejem řemeslných výrobků. V rámci doprovodného programu se můžete těšit na přehlídku automobilových veteránů na příjezdové cestě k zámku, nebo můžete zdarma vystoupat na zámeckou věž Máselnice, a to od 9:00 do 18:00. Více hledejte zde.

Pardubický kraj

Pardubické dožínky

Rodinný den věnovaný slavnosti dožínek proběhne na pardubickém zámku v sobotu od 10:00 do 18:00. Akci doplní jarmark, pohádky, jízdy na koních nebo vystoupení folklórních souborů. Program bude probíhat na nádvoří zámku a také na zámeckých valech. Další informace o události naleznete zde.

Prohlídka po anglicku na zámku Slatiňany

Jestli máte neposedné děti, které klasické prohlídky zámků nebaví, pak právě pro vás a vaše děti jsou určeny netradiční prohlídky zámku Slatiňany, které se tento víkend konají. Zámek si můžete procházet sami, díky čemuž si dokonale vychutnáte zdejší atmosféru a nebudete limitováni časem. Více informací čtěte zde.

Karlovarský kraj

Dny evropského dědictví na zámku Valeč

Od úterý až do neděle je v areálu zámku Valeč mimořádně zpřístupněna vyhlídka v objektu letohrádku. Je odsud vidět na celý zámecký areál. Začátek prohlídek je vždy v 10:00. Více hledejte zde.

Liberecký kraj

Setkání sklářů v Železném Brodě

Slavnosti Skleněné městečko, které jsou jedinečným setkáním sklářů, umělců a sklářských řemeslníků, proběhnou o tomto víkendu v Železném Brodě. Slavnosti budou zahájeny v sobotu v 9:00 a v neděli v 9:30. Součástí programu budou různé výstavy nebo předvádění sklářského řemesla. Doprovodný kulturní program bude probíhat na Malém náměstí od 10:00. Celý program čtěte zde.

Semilský pecen

Tradiční oslava podzimu a sklizně proběhne od pátku do soboty v parku Ostrov v Semilech. Těšit se můžete na průvod městem, bohatý kulturní program, ukázky zemědělské techniky a hospodářských zvířat. Páteční program začne v 18:00 a jeho součástí bude také letecká akrobacie, nebudou samozřejmě chybět ani hry a soutěže pro děti. Sobotní program odstartuje okolo 10:30. Bližší informace najdete zde.

Olomoucký kraj

Bouzov plný písniček

Návštěva hradu Bouzov vás o víkendu přesune do pohádky. Zažijete zde kostýmované prohlídky doplněné písničkami. Prohlídky se konají po oba dny každou půlhodinu od 13:00 do 16:00. Další informace čtěte zde.

Oslavy 140 let Moravské pohraniční dráhy

Přijeďte v sobotu oslavit 140 let od začátku fungování osobní železniční dopravy na Moravské pohraniční dráze ze Šternberka přes Šumperk a Hanušovice do Dolní Lipky. Sveze vás historický vlak tažený parní lokomotivou Kremák s průvodčími v dobových uniformách. Hlavním centrem bude Dolní Lipka, kde se mimo jiné svezete i na ruční drezíně. Program naleznete na plakátku akce zde.

Moravskoslezský kraj

Festival dřeva v Ostravě

Festival má za cíl ukázat dřevo ve všech různých podobách a informovat zajímavou formou také o ekologii a přírodě. Festival proběhne na Slezskoostravském hradě v sobotu od 11:00 do 18:30. Děti si tu užijí naučnou a poznávací expozici věnovanou lesům, lanové centrum, jarmark řemesel a nejrůznější soutěže. Bližší informace o náplni akce najdete zde.

Šermířská klání ve Štramberku

V sobotu přijeďte od 10:00 do Štramberku na šermířská klání a jarmark, na němž si můžete zakoupit nejen řemeslné výrobky. Součástí akce jsou také farmářský trh a burčákové slavnosti pro dospělé. Akci zakončí v 19:30 ohňová show. V amfiteátru pod Starou věží děti zhlédnou pohádku Čert ve mlýně, a to od 14:00 a od 16:00. Vše o události zde.

Plzeňský kraj

Bitva o Plzeň

Akce inspirovaná dobýváním Plzně husity se koná od pátku do neděle v amfiteátru za OC Plaza v Plzni. V pátek bude program zahájen v 17:00 otevřením tržiště, těšit se následně můžete na noční bitvu. Sobotní program začne již v 11:00 a zpestří jej šermíři, tanečnice i kejklíři. Dále vás čeká denní a opět také noční bitva a závěrečný ohňostroj. V neděli od 11:00 zažijete napínavou bitvu mezi dětmi a šermíři a další zábavný program. Akce skončí nedělní 17. hodinou. Více zde.

Radoušovy hry na Radyni

Na hradu Radyně ve Starém Plzenci bude v sobotu od 13:00 vskutku živo. Programem vás provede pán Radouš osobně. Zúčastnit se můžete soutěží podle pověstí právě o Radoušovi. Zasoutěžit si můžete v jízdě s kolomazí, lovu jelena, dokonce i v boji se strašidly. Kromě toho vás čeká doprovodný kulturní program na hradě i v podhradí. Více zde.

Ústecký kraj

Loretánské slavnosti v Rumburku

Hudební a divadelní slavnost se koná v sobotu od 10:00 do 17:00 v Loretě Rumburk. Dětem budou věnovány divadelní pohádky a nově také divadelní výtvarné dílny nebo speciální dětské prohlídky Lorety. Bližší popis akce naleznete zde.

Rozloučení s prázdninami v zoo

Zoologická zahrada v Ústí nad Labem připravila na tuto sobotu od 13:00 tradiční pozdní loučení s prázdninami. Letošní ročník zábavného programu bude tematicky zaměřen na Afriku. Děti se mohou těšit na různé soutěže, malování na obličej, výtvarné dílny a na závěr dne také na křtiny tří zeber a dvou oslíků. Pokud vaše dítko dorazí v masce zebry nebo oslíka, má vstup zdarma. Všechny informace najdete zde.

Vysočina

Letecký den v Jihlavě

Na letiště v Jihlavě můžete o víkendu zavítat na Horácký letecký den. Hlavní program tady bude probíhat po oba dny od 14:00, letiště bude otevřeno od 9:00 do 17:00. Uvidíte vrtulníky, větroně, práškovací letadla, vystoupení akrobatické skupiny Očovskí Bačovia nebo seskoky parašutistů. Připraven bude také doprovodný program pro děti. Více informací hledejte zde.

Bramborobraní v Třebíči

Trhy lidových řemesel spojené s kulturním programem proběhnou na Karlově náměstí v Třebíči v sobotu od 10:00 do 17:00. V 15:00 ochutnáte bramboračku podávanou třebíčskými radními. Dále vás čeká soutěž o největší bramboru a pestrý program pro děti. Více zde.

Zlínský kraj

Ukončení pastevecké sezóny na Valašsku

Dú Valaši dú, hore dědinů aneb Karpatský redyk 2013, tedy ukončení pastevecké sezóny se uskuteční v sobotu od 10:00 do 17:00 v Rožnově pod Radhoštěm. Ve Valašské dědině uvidíte ukázky zpracování ovčí vlny, ukázky pletení rukavic nebo tkaní na stavu. Podrobné informace naleznete zde.

Strašidelný Brumov

Pokud tomu popřeje počasí, uskuteční se v sobotu na hradě Brumov od 19:00 pekelné a pohádkové prohlídky. Připraven je také doprovodný program od 20:00. Konání akce ověřte v pátek na webových stránkách hradu. Z bezpečnostních důvodů se akce nemůže konat v deštivém počasí. Všechny informace najdete zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám