Hlavní obsah

Albena – dovolená mezi pyramidami

Novinky, Simona Fischerová, Asociace cestovních kanceláří ČR

Primorsko, Zlaté Písky, Obzor nebo Albena. To jsou populární letoviska u Černého moře, jejichž jména zněla před revolucí z úst tisíců turistů. Bulharsko je ale již několik let znovu v hledáčku mnoha Čechů a právem si drží pozici bezpečné a ověřené destinace. Není se čemu divit, zdejší krásná příroda, velké množství památek, kvalitní hotely a výhodné ceny rozhodně lákají k návštěvě.

Foto: Shutterstock

Albena

Článek

Moře a pláže jsou tu ideální pro rodiny s malými dětmi. A jakou mají bulharská letoviska tvář nyní? Pojďte se s námi podívat, jak si užít dovolenou v Albeně.

Bulharsko se rozkládá na Balkánském poloostrově a může se pyšnit poměrně dlouhým pobřežím (378 km) táhnoucím se od Rumunska k Turecku, které omývá Černé moře. Je poseto mnoha středisky, která jsou turisticky velmi vyhledávaná. Možná vás napadne, že dovolená v Bulharsku je o levném ubytování v zastaralých hotelech, ale letoviska se za ta léta výrazně změnila.

Ubytovat se můžete v nových nebo zrekonstruovaných moderních hotelech všech kategorií či v příjemných apartmánech a penziónech. Pro Albenu jsou typické hotely ve tvaru pyramid nabízející dostatek služeb potřebných k odpočinku na dovolené. Středisko je vyhlášené i jako centrum sportu, kromě oblíbených vodních sportů, tenisu nebo cyklistiky si můžete zahrát na zdejším hřišti golf.

Foto: Shutterstock

Albena

Kudy do Albeny?

V minulosti se do přímořských letovisek Bulharska jezdilo hlavně vlastní dopravou nebo autobusem. Tento způsob dopravy je možný i dnes, ale vzhledem ke kvalitě místních silnic a vzdálenosti je pohodlnější cesta letadlem. Pravidelné denní spoje jsou zavedeny z Prahy, Brna a Ostravy. Do Varny, která je u střediska Albena nejblíže, trvá let necelé dvě hodiny. Na hodinkách je třeba nastavit čas o hodinu více, tento časový posun platí po celý rok.

V Bulharsku si můžete na mnoha místech zapůjčit automobil, ale dbejte dopravních pokynů, které jsou podobné těm našim, pokuty bývají vysoké. Dobře zde funguje i autobusová doprava nebo taxislužba, jejíž vozy mají žlutou barvu.

Čím platit?

Do Bulharska můžete cestovat s platným cestovním dokladem nebo průkazem totožnosti. Přes hranice lze bez problémů dovézt věci pro osobní potřebu, ale pokud s sebou máte drahou elektroniku či šperky, je třeba je deklarovat. Za porušení hrozí i poměrně tvrdé postihy, kromě zabavení nenahlášených věcí můžete zaplatit i vysoké částky. Oficiální měnou je zde leva (BGN). Během dovolené nedoporučujeme měnit peníze mimo hotelové směnárny. Kurzy v těch pouličních se mohou výrazně lišit. V bankách lze po předložení průkazu totožnosti vyměnit bez poplatku částku vyšší než 50 eur.

Foto: Shutterstock

Albena

Slunečné léto

Přímořská letoviska leží ve středomořském klimatickém pásu. Břehy omývá Černé moře, jehož teploty mohou vyšplhat až na 28 stupňů. Nejtepleji je v červenci a srpnu, teploty dosahují průměrně 30 stupňů. Ideální dobou k návštěvě je období od června do poloviny října, v ostatních měsících je voda v moři poměrně chladná. O něco chladněji je v severní části země. Bulharsko se vyznačuje poměrně velkou hornatostí, v centrální části leží pohoří Stará Planina, v jihozápadní pohoří Rila s nejvyšší horou Balkánského poloostrova Musalou (2 925 metrů).

Slavné přímořské lázně

Samotné letovisko Albena je vzdáleno přibližně 30 kilometrů od metropole Varna. V této oblasti nalezneme i neméně známá střediska Zlaté písky, Obzor nebo Bjala. Albenu však poznáte na první pohled. V tomto moderním letovisku jsou hotely postaveny převážně v kaskádovém stylu připomínajícím pyramidy. Situovány jsou buď v okolí zeleně, nebo na širokých plážích s jemným bílým pískem.

Hlavní pláž střediska je dlouhá 7 kilometrů a patří mezi nejhezčí z celého Bulharska. Pozvolný vstup do relativně mělkého moře ocení zejména rodiny s dětmi, pro které je zde dostatek vyžití. A přímo u moře si můžete užít i minerálních pramenů s léčivými účinky. Lázeňský ráz dodávají městu charakteristické kolonády, které svádějí k večerním procházkám.

Foto: Shutterstock

Albena

Antika na Balkáně

Okolí Albeny je bohaté na pořádání výletů. Častým cílem turistů jsou pozůstatky starořímské pevnosti v městečku Kranevo nebo středověký hrad s pětiúhelníkovým půdorysem z otomanského období v Obročišti. Mnoho dalších antických a byzantských monumentů naleznete i v muzeích a galeriích ve Varně. Rodinný výlet můžete završit návštěvou delfinária, kde si děti užijí vodní show.

Mezi nejvyhledávanější památky pak patří skalnaté přírodní území Kamenný les, ve kterém se až do výše několika metrů tyčí několik pozoruhodných kamenných sloupů, nebo klášter Aladža vytesaný do skály. Nachází se pár kilometrů za Zlatými písky. Přímo v Albeně je přírodní oblast Baltatadenský les, který je také zajímavým místem na výlet.

Foto: Shutterstock

Albena

Ano či ne?

Dorozumět se s místními může být zpočátku poměrně komplikované, mají tu vše tak trochu jinak. Pokud se ztratíte, nezapomeňte, že napravo bulharsky znamená rovně. A nelekejte se, až na Vaši prosbu bude někdo ze zdejších velmi pohostinných obyvatel kývat hlavou ne, znamená to totiž ano.

Právě pohostinnost nejlépe poznáte, pokud navštívíte nějakou z mnoha místních restaurací. Ta je ovlivněna řeckou i tureckou kuchyní, proto v jídelníčku narazíte třeba i na musaku, kebab nebo bjurek. Základními surovinami bulharských jídel jsou rajčata, ovčí sýr, hovězí a vepřové maso a hlavně koření. Známým jídlem je banica – rolka z listového těsta plněná masem, zeleninou a sýrem. V horkých letních dnech se můžete zchladit lahodným místním pivem Zagorka nebo Kamenitza.

Důležitá telefonní čísla:

Předvolba z ČR do BG: +359

Předvolba z ČR do BG: +359 Lékařská první pomoc („barza pomošt“) : 150

Předvolba z ČR do BG: +359 Lékařská první pomoc („barza pomošt“) : 150 Policie (i dopravní): 166

Předvolba z ČR do BG: +359 Lékařská první pomoc („barza pomošt“) : 150 Policie (i dopravní): 166 Hasiči: 160

Předvolba z ČR do BG: +359 Lékařská první pomoc („barza pomošt“) : 150 Policie (i dopravní): 166 Hasiči: 160 Univerzální nouzová linka: 112

Předvolba z ČR do BG: +359 Lékařská první pomoc („barza pomošt“) : 150 Policie (i dopravní): 166 Hasiči: 160 Univerzální nouzová linka: 112 Dopravní policie (KAT) : 165 (pouze z mobilního telefonu), 982 4901-3

Předvolba z ČR do BG: +359 Lékařská první pomoc („barza pomošt“) : 150 Policie (i dopravní): 166 Hasiči: 160 Univerzální nouzová linka: 112 Dopravní policie (KAT) : 165 (pouze z mobilního telefonu), 982 4901-3 Horská záchranná služba (planinska spasitelna služba) : 02/ 963 2000, 0888 1470

Silniční pomoc (patna pomošt) : 146 (pouze z mobilního telefonu), 02/ 91146

Reklama

Výběr článků

Načítám