Hlavní obsah

Ráj na Zemi existuje: Bělostné pláže na mexickém ostrově Holbox nebudete chtít opustit

Novinky, Adéla Skřivánková pro Delfín travel

Za pouhých pár hodin se autem z turisty zaplněného Cancúnu na mexickém poloostrově Yucatán dostanete k trajektu, který vás zaveze k ostrovu klidu, harmonie a panenské přírody, odkud se vám vůbec nebude chtít vracet. Hodinky nechejte doma. Na ostrově Holbox na čas zapomenete.

Foto: shutterstock.com

Ostrov klidu a harmonie v srdci panenské přírody. Není divu, že je ostrov Holbox považován za ráj na zemi.

Článek

Písek jemnější než moučkový cukr

Ostrov dlouhý pouhých 42 kilometrů je proslulý zejména svou krásnou přírodou, kterou nijak nenarušují auta – těm je sem přístup zakázán. Dopravu zajišťují jen golfové vozíky nebo vlastní nohy. Po písčitých ulicích dojdete (klidně bosí) na jedny z nejkrásnějších pláží v Mexiku. Bělostný písek je jemnější než moučkový cukr. Pokud vám pod nohama přece jen něco zapraská, budou to tisíce malinkatých mušliček, kterými jsou pláže posety. V některých částech je bílých mušliček tolik, že jsou rozdrceny na jemný štěrk.

Foto: shutterstock.com

Holbox leží přesně v místě, kde se setkává Mexický záliv s Karibským mořem. Voda je tak azurově modrá, průzračně čistá a příjemně teplá. Nejlepší pláže se nacházejí na severním pobřeží ostrova. Ty na jihu u laguny Yalahao jsou divoce prorostlé mangovníky a s trochou štěstí zde spatříte i delfíny, voda ale není příliš vhodná ke koupání. Vydat se můžete i k západnímu cípu Punta Coco, odpočinout si na hamakách zavěšených nad vodou a udělat si nutnou fotku s působivým dřevěným molem, jenž dominuje snad všem pohlednicím z ostrova Holbox.

Foto: shutterstock.com

Plavání s patnáctimetrovými žraloky po boku

Většina obyvatel Holboxu se kromě turismu živí rybolovem. Klidné moře je na různorodé ryby a mořské živočichy opravdu bohaté, o čemž se přesvědčíte i při pohledu do jídelních lístků plážových restaurací. Pokud toužíte rybky jen pozorovat, vydejte se ke korálovému útesu Cabo Catoche. Milovníkům potápění a šnorchlování zde srdce zaplesá blahem.

Foto: shutterstock.com

O přírodních krásách a bohaté fauně se můžete přesvědčit i na ostrůvcích kolem Holboxu. Za necelých 30 minut se dostanete například k Isla Pájaros, v překladu doslova „ptačí ostrov“, který je domovem více než 150 druhů ptáků. Od dubna do října zde spatříte zejména plameňáky.

Foto: shutterstock.com

Na tu největší atrakci si ale musíte počkat až na období mezi červnem a srpnem, kdy k pobřeží Holboxu připlouvají hejna žraloků velrybích. Španělsky „tiburón ballena“ s typicky bílým tečkováním je největší parybou na světě, která měří okolo 15 metrů a váží až 18 tun. V letních měsících připlouvá k pobřeží mexického ostrova na vydatnou hostinu, kterou tvoří naplavený plankton. Pro turisty je velkým lákadlem, a právě v tomto období ostrov nejvíce navštěvují, aby si s tímto naštěstí mírumilovným a neškodným žralokem zaplavali.

Foto: shutterstock.com

Nepříjemným faktem nedotčené přírody na ostrově Holbox ale je, že vám paradoxně neublíží zmíněný obr ve vodě, ale tvor tisícinásobně menší. Úderem sedmé hodiny večerní dostávají hlad komáři a v hejnech začínají dělat nemilosrdné nálety. Vybavte se kvalitním a účinným repelentem, jinak vám romantickou večerní procházku budou ještě dlouho připomínat svědivé štípance.

Hippie bary s uvolněnou atmosférou

Až se nabažíte přírodních krás, vydejte se do klidných uliček na dobrou večeři nebo večerní drink (samozřejmě řádně ošetřeni zmíněným repelentem). Těšit se můžete na hippie bary s barevnou výzdobou, kde budete mít pocit, že všechny návštěvníky už dávno znáte, a bez okolků se s nimi dáte do řeči.

Foto: shutterstock.com

Obyvatelé Holboxu s turisty žijí dosud v harmonické symbióze, neboť cestovní ruch ostrov ještě zcela nepohltil a nezničil jeho příjemně línou a uvolněnou atmosféru. Využijte toho včas, dokud se můžete ubytovat jen v malých plážových domcích, a ne v obrovských hotelích, které zde zatím nestihly vyrůst. Věhlas tohoto malého ráje na Zemi se šíří velmi rychle a nebezpečí, že se z něho brzy stane druhý Cancún, je bohužel až příliš reálné.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Objevte nespoutanou krásu Mexika s cestovní kanceláří Delfín travel. Projedete se přes nádherná pohoří s mnoha stále činnými sopkami, krajinou pichlavých kaktusů i hlubokých kaňonů, u nichž stěží dohlédnete na samotné dno. Pokocháte se pohledem na majestátní vulkán Popocatépetl, který se jako obr tyčí do krajiny a shlíží na vše živé pod sebou.

Za prohlídku stojí i honosná koloniální města z dob španělské nadvlády, ale i prosté indiánské vesničky, jejichž obyvatelé stále žijí svým tradičním způsobem života. Mexiko ukrývá i velkolepé archeologické památky světového významu a chybět samozřejmě nemohou ani bělostné pláže na překrásném poloostrově Yucatán.

Využijte naši jedinečnou akci! Při koupi zájezdu do 16. 11. 2017 zaplatíte zálohu pouze 5000 Kč na osobu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám