Hlavní obsah

Nejslavnější oběť bohů: Juanita, panna z Ampata

Novinky, Eva Farfánová Barriosová pro Delfín travel

Ledovec na peruánském Ampatu vydal mrazivé svědectví o dávných inckých rituálech - nedotčené tělo krásné Juanity, jedné z dětských obětí věnovaných bohu Slunce.

Foto: Archiv Delfín travel

Tělo Juanity se našlo ve velmi zachovalém stavu především díky ledovci.

Článek

Inkové nabízeli svým bohům různé obětiny, nejčastěji lamy, ale výjimkou nebyly ani lidské oběti. Obětováni byli muži i ženy, bohové však nejvíce oceňovali oběti malých dětí. Jak chlapci, tak dívky museli být fyzicky perfektní, nesměli mít na těle žádnou skvrnu, nepravidelnost či jinou vadu. Tato oběť byla zvaná „capacocha“.

Děti Inkové obětovali při důležitých rituálech na počest bohů, aby si zajistili dobrou úrodu nebo aby zabránili přírodním katastrofám jako zemětřesení, přílišným dešťům nebo naopak suchu či různým epidemiím, které přisuzovali hněvu bohů.

Sopka vydala svá tajemství

Vulkán Ampato v jižním Peru, vysoký 6380 metrů, ochraňoval skoro šest set let těla čtyř dětí obětovaných Apu Ampato. Těla objevili horolezci v roce 1995, když popraskal ledovec při výbuchu blízké sopky Sabancaya. Obtížné práce na vrcholku se pak ujali archeologové z Katolické univerzity v Arequipě.

Foto: shutterstock.com

Nejznámějším z nalezených dětí je krásná incká dívka ve světě známá jako Panna z Ampata, ale slavnější pod pracovním jménem Juanita. Mnozí autoři ji nazývají mumie, ale Juanita mumifikovaná nebyla. Její tělo nemá žádné řezy, jimiž by jí byly vyňaty vnitřnosti, ani nenese žádné známky vysušení nebo nabalzamování. Naopak všechny její vnitřní orgány jsou neporušené a v tak znamenitém stavu, že vědci dokonce zjistili, co jedla poslední den svého života. Tělo se zachovalo v tomto stavu jen díky ledovcům pokrývajícím Ampato, jejichž nízké teploty ho po staletí udržovaly hluboce zmrazené. Proto je velká chyba mluvit o Juanitě jako o mumii. Jedná se o nejlépe zachované nemumifikované tělo v Americe pocházející z doby před jejím objevením.

Půl tisíciletí v ledovém hrobě

Ceremonie obětování se konala asi v roce 1466 na vrcholku Ampata. Zde nejvyšší kněz vykonal poslední rituály a obětiny bohu, který měl předat prosby jeho národa bohu Slunci. Dívka zřejmě poklekla a její život ukončila přesná rána kyjem do pravé temenní kosti. Pěticentimetrová rána a krvácení do mozku tak způsobily okamžitou smrt.

Foto: shutterstock.com

Tělo poté zabalili do jemných textilií a kolem uložili různé kovové předměty, mušle, váčky s listy koky a 18 druhů plodin, mezi nimi i kukuřici a několik druhů luštěnin, keramiku a věci, které jí měly sloužit na její dlouhé cestě.

Mladá, krásná, plná života…

Co ale víme o této dívce? Bylo jí mezi 12 a 14 lety. Byla 140 centimetrů vysoká a štíhlá. Měla silné kosti a perfektní zuby. Nikdy netrpěla žádnou chorobou. Pocházela pravděpodobně ze vznešené rodiny, protože její strava během celého krátkého života byla velmi vyvážená.

Foto: shutterstock.com

Dnes se zmrzlé tělo Juanity nalézá v univerzitním muzeu v Arequipě. Udržuje se ve zvláštním skleněném mrazáku při teplotě -19 ˚C. Návštěvníci mohou vidět i všechny předměty nalezené spolu s ní i s dalšími dětskými těly, která se však nedochovala v tak perfektním stavu.

Inzertní sdělení:

Poznejte mytické Peru tak, jak jste si to vždy přáli. S cestovní kanceláří Delfín travel máte jedinečnou příležitost splnit si své sny a vydat se na dovolenou do jedné z nejrozmanitějších zemí na světě. Vaší průvodkyní bude profesorka Eva Farfánová-Barriosová, která v Peru vedla několik archeologických výzkumů s významnými objevy!

Pokud jste vždy toužili poznat dávné město Inků Machu Picchu, teď je ta pravá chvíle. Okouzlí vás ale i jezero Titicaca nebo pozorování kondorů kroužících nad jedním z nejhlubších kaňonů světa Colca. Přesvědčte se na vlastní oči a vydejte se s námi po stopách dávných civilizací.

Související témata:

Výběr článků

Načítám