Hlavní obsah

Místo, kde se skvěle žije? Rozhodně Toronto

Novinky, Dáša Josífková pro Delfín travel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik významných médií včetně New York Times se letos shodlo a zvolilo destinací roku 2017 Kanadu. Svou cestu za objevováním krás této druhé největší země světa můžete odstartovat v Torontu – ve městě, které vás jednoduše řečeno bude bavit.

Foto: shutterstock.com

Toronto bylo díky skvělým podmínkám vyhlášeno jedním z nejlepších míst pro život.

Článek

Toronto v kanadské provincii Ontario je s necelými třemi milióny obyvatel sice jedním z největších měst Severní Ameriky, ale při jeho návštěvě to vůbec nepocítíte. Odborníci i místní obyvatelé jsou zajedno, když Toronto označují jako celosvětově jedno z nejlepších míst pro život.

V jednom městě se mísí celý svět

Nečekejte rušnou metropoli. Mrakodrapy se střídají s nízkými cihlovými domy, atmosféra města je poklidná. Mísí se tu vlivy mnoha kultur a Toronto díky tomu působí jako pestrá skládačka, kde každý z dílků představuje osobitou čtvrť jedinečnou každým coulem. Takový svět sám pro sebe je i čtvrť Kensington Market.

Foto: shutterstock.com

Přestože se nachází pouhých pár ulic od centra, nenajdete tu fastfoodové řetězce ani značkové obchody. Zato vás čeká pevně stmelená komunita místních lidí, kteří provozují malé kavárničky, pekárny, rodinné obchody či opravny. Na své si tu přijdou hipsteři, fanoušci street arts a především milovníci gastro turistiky. Kensingtonské restaurace, cukrárny, sýrárny a prodejny s pochutinami všeho druhu jsou vyhlášené.

Přiměřená dávka historie

Toronto je na naše poměry mladé město, ale v úhledných uličkách čtvrti St. Lawrence Market můžete přece jen obdivovat historické budovy, krásné kostely a také původní rozsáhlou cihlovou tržnici, kde se stále čile obchoduje. Nakoupíte si zde na proslulých farmářských trzích.

Foto: shutterstock.com

Distillery District se zase chlubí jinou předností – je největší ukázkou viktoriánské průmyslové architektury na severoamerickém kontinentu. Místo bývalé palírny Gooderham & Worts Distillery bylo začátkem tisíciletí vzkříšeno k životu a více než čtyři desítky chátrajících budov se proměnily v jedinečnou kulturní čtvrť, kde dlážděné ulice lemují galerie, ateliéry, malé butiky, dílny uměleckých řemeslníků, hospody a výtečné restaurace. Zvláštní kouzlo má v prosinci, kdy se doslova zaplní stánky vánočních trhů.

Foto: shutterstock.com

Když Kanada, tak jezera a rybaření

Také další z čtvrtí je výjimečná – Toronto Islands leží na ostrůvcích rozesetých v jezeře a jsou oblíbeným návštěvním místem ať je zima, nebo léto. Stojí za to půjčit si loďku či člun (nemusíte mít obavy, stačí vám k tomu běžný řidičský průkaz) a piknik na ostrovech spojit s romantickou plavbou a relaxem na jezeře Ontario. A aby měl váš zážitek ten pravý kanadský punc, nechte si v půjčovně přibalit ještě rybářské náčiní.

Foto: shutterstock.com

Půl hodiny strachu nad Torontem

Jedním ze symbolů města je slavná věž CN Tower. Štíhlá, 553 metrů vysoká kráska byla dlouho nejvyšší stavbou světa s vyhlídkou pro veřejnost – ta se nachází v 447 metrech. Před pár lety ale CN Tower sesadil z trůnu dubajský mrakodrap Burdž Chalífa. Dnes věž kromě skleněné vyhlídkové terasy láká také na atrakci pro otrlé – tzv. CN Tower Edge Walk.

Foto: shutterstock.com

Ve výšce „pouhých“ 356 metrů nad zemí se můžete projít po přibližně metr širokém chodníčku (přesněji kovovém roštu) bez zábradlí. A pak seberete všechen zbytek odvahy a pod dohledem instruktora, připoutáni v postroji na laně, si stoupnete na samý okraj ochozu a nakloníte se do hlubiny pod vámi. Přibližně půlhodinové „utrpení“ vám zvedne adrenalin na maximum.

Baťovo muzeum baví každého

Nejen patrioti by měli své kroky nasměrovat na roh ulice Bloor Street West do Baťova muzea obuvi. Říká se o něm, že je torontskou turistickou atrakcí číslo dvě hned po vyhlídkové věži. I když nejste vyloženě muzejní typ, tady se není třeba obávat – skvěle uspořádané expozice s více než 10 tisíci páry bot vás vtáhnou a bez problémů udrží vaši pozornost.

Foto: shutterstock.com

V jednotlivých sekcích vás provedou historií obuvi celého světa, od starověku až po módní výstřelky návrhářů z 20. století. Nechybí ani síň slávy s kousky, které nosila Marilyn Monroe či dalajláma. Krásná moderní budova muzea se nachází v dobré společnosti – poblíž najdete například věhlasné Royal Ontario Museum či místní univerzitu.

Nalaďte se do růžova

Toronto se v posledních desetiletích stále mění a revitalizuje. V roce 2010 tak místo parkoviště průmyslového areálu na východním nábřeží vyrostla unikátní relaxační zóna Sugar Beach, hravý park, který rozhodně nepřehlédnete. Jeho součástí je písečná pláž s designovými slunečníky v té nejsladší růžové barvě, jakou si umíte představit.

Foto: shutterstock.com

Pod nimi můžete číst, odpočívat a pozorovat lodě na jezeře. Z žulové dlažby vyskládané do tvaru javorových listů vyskakují neposedné pramínky vodotrysků, v noci efektně barevně nasvícené. Trojúhelníkovou městskou pláž s náměstím a trávníky lemuje příjemně stinná promenáda pod stromořadím.

Inzertní sdělení:

Vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel do města, které nikdy nespí. Legendární čtvrtě, obrovské mrakodrapy a parky plné zeleně - přesně taková je legendární americká metropole New York.

Splňte si s námi svůj americký sen! Projděte se rušnými ulicemi, které jsou ve dne v noci křižovány ikonickými žlutými taxíky. Rozhlédněte se po širém okolí z ptačí perspektivy Sochy Svobody a zaběhejte si v legendárním Central Parku. Zkrátka prožijte New York na vlastní kůži.

Související témata:

Výběr článků

Načítám