Hlavní obsah

Lyžování bez front? V Dubaji není nic nemožné

Novinky, Jiří Vašek pro Delfín travel

Pohled na řady štíhlých mrakodrapů zvedajících se z oparu pouště působí až mysticky. Skleněné království je výkladní skříní Dubaje – města se dvěma milióny obyvatel, které zbohatlo díky ropě. Její zásoby však vysychají, a tak Dubaj nyní dělá vše pro to, aby další příjmy plynuly z cestovního ruchu. Pro návštěvníky přichystá cokoli… Láká je dokonce na lyžování!

Foto: shutterstock.com

Lyžařský areál v obchodním centru Mall of the Emirates.

Článek

Dříve než se obléknete do zimní kombinézy a nazujete si přezkáče, pořádně si těla ještě prohřejte. V lednu a únoru je ve Spojených arabských emirátech příjemných pětadvacet stupňů v porovnání s létem, kdy teploty šplhají na nelidských 50 °C. Aniž byste se zpotili, můžete si během vyhlídkového letu z okénka Cessny 208 Caravan společnosti Seawings s úžasem prohlédnout nejvyšší mrakodrap světa Burdž Chalífa či uměle zbudované ostrovy Palm Islands s hotely, rezidencemi a luxusními butiky.

Foto: shutterstock.com

Aerial drone photo of famous palm shaped artificial island, Dubai, United Arab Emirates

Nebo si můžete zajet na závodiště velbloudů, které pohánějí robotičtí jezdci k rychlosti až 65 km/h. Povečeřet lze v podmořské restauraci, zahrát si golf na mechových greenech uprostřed žlutavé pouště a nakonec… vyrazit na nákupy. Město Dubaj ostatně překládají do angličtiny i jako Do Buy čili Nakupujte!

Foto: shutterstock.com

Dubai camel racing at the start

Za zábavou do „obchoďáku“

Nejčastěji směřují turisté do gigantického střediska Dubai Mall, což je „nákupák“, který láká nejen zhruba 1200 obchody, ale i kluzištěm olympijských rozměrů a mořským akváriem s několika tisíci živočichů, z nichž je na 300 žraloků a rejnoků.

Foto: shutterstock.com

DUBAI, UAE - October 07, 2014 Aquarium in Dubai Mall - world's largest shopping mall , Downtown Burj Dubai in Dubai, United Arab Emirates. People enjoying the beautiful view.

Dostanete se tam pohodlně klimatizovaným metrem, které jezdí se strojovou přesností i proto, že jeho vlaky nemají řidiče. Ale abyste se mohli na své exotické dovolené pořádně „zkoulovat“, musíte vyrazit do nákupního centra Mall of Emirates. Tam se nachází krytá hala Ski Dubai otevřená veřejnosti již od roku 2005. Místo, které se stalo vzorem pro podobné megaprojekty na celém světě.

Zimní idylka pod střechou

Z dálky vypadá čtyřsetmetrový tubus zakomponovaný do střech nákupního komplexu jako tělo velryby, kterou tam omylem vyvrhly vlny.

Foto: shutterstock.com

DUBAI, UAE - DEC 13 Mall of the Emirates with Ski Dubai. December 13, 2014 in Dubai, United Arab Emirates

Uvnitř areálu o rozloze 22 000 metrů čtverečních však vládne pohádková zima jako z Mrazíka – plná umělých sněhových vloček a zasněžených jedliček. Pětaosmdesát metrů dlouhou „nakloněnou rovinu“ křižuje hned několik sjezdovek, z nichž jedna je značená jako černá. Našinec odchovaný vymletými tratěmi v Jizerských horách sjede i ten nejstrmější úsek bez problému klidně pozpátku, ale některé ženy zakryté hidžábem se dolů řítí, jako by šlo o světový pohár na Hahnenkammu – na jednom z nejtěžších svahů světa v rakouském Kitzbühelu.

Hrátky s tučňáky

Většina místních se ve Ski Dubai setkává se sněhem prvně v životě, a tak než aby riskovali pohyb na oněch čertovských prkénkách, užívají si spíš adrenalinový zorbing, návštěvu ledové jeskyně či staví sněhuláky u zamrzlého jezírka.

Foto: shutterstock.com

DUBAI, UAE - APRIL 6 Ski on April 6, 2013 in Dubai. Ski Dubai--is an indoor ski resort with 22,500 square meters of indoor ski area. It is a part of the Mall of the Emirates

Tam si chodí hrát několikrát za den i legračně se kolébající tučňáci. Zbytek návštěvníků tento nepochopitelně studený svět s konstantní teplotou -3 °C zvědavě pozoruje přes skleněné stěny restaurantu St. Moritz Cafe. Jedna malá hospůdka nazvaná Avalanche Cafe je i přímo uvnitř areálu na svahu pod lanovkou, grog vám tam ale neprodají.

Foto: shutterstock.com

DUBAI, UAE - JANUARY 9, 2010 Lunch in front of Ski Dubai on January 9, 2010 in Dubai. Ski Dubai is an indoor ski resort with 22,500 square meters of ski area. It's a part of the Mal

Nedostatek sněhu nehrozí

Sněhová přikrývka dosahuje 50 cm a každou noc přidávají bílou hmotu sněžná děla. Nemusíte se tak obávat, že poškrábete skluznici lyží, které vám zapůjčili spolu s kombinézou a rukavicemi. Ski Dubai má otevřeno sedm dní v týdnu od deseti ráno do deseti večer a dovnitř se vejde prý až 1500 návštěvníků.

Foto: shutterstock.com

DUBAI, UNITED ARAB EMIRATES - SEPTEMBER 6, 2015 Ski Dubai - is an indoor ski resort with 22,500 square meters of indoor ski area. It is a part of the Mall of the Emirates.

Přesto budete pravděpodobně lyžovat sami, maximálně s dalšími česky mluvícími nadšenci. Žádný div! Dvouhodinová návštěva vychází zhruba na 1475 Kč (cca 210 dirhamů) a dole u sedačky není fronta. Šedesátimetrový plácek tak můžete otočit i stokrát! Nic podobného se vám na českých horách nestane…

Inzertní sdělení:

!!!  poslední volná místa !!!

Vzrušují vás záhadné obrazce na planině Nazca, tají se vám dech nad stavební dokonalostí ztraceného města Inků Machu Picchu, nebo již dlouho toužíte plout po jezeře Titicaca?

Neváhejte ani chviličku a vydejte se s cestovní kanceláří Delfín travel na jedinečnou cestu, na které budete mít neopakovatelnou možnost nahlédnout pod roušku tajemství těchto dávných civilizací.

Průvodkyní zájezdu je archeoložka a spisovatelka PhDr. Eva Farfánová Barriosová.

!!!  poslední volná místa !!!

Pojeďte s Delfín travel do jedné z nejkrásnějších zemí Latinské Ameriky. Projedete přes pohoří s aktivními sopkami, jako je Popocatépetl, krajinou kaktusů a kaňonů až do oblasti úrodných údolí.

Prohlédnete si honosná koloniální města z dob španělské nadvlády i prosté vesničky indiánů. Navštívíte archeologické památky světového významu, jako je Teotihuacán či Chichen Itzá.

Na závěr si užijete bělostného písku na plážích poloostrova Yucatán a komfortu 4* resortu s programem all inclusive.

Přízraky z pouště

Lyžovat v Dubaji lze nejen na umělém sněhu areálu Ski Dubai, ale též na písečných dunách v Al Maha. Tamní poušť se roztahuje do délky 225 km a nachází se zhruba 40 km od města. Směřuje tam hned několik společností, které vozí turisty za „safari dobrodružstvím“.

Kromě adrenalinové jízdy na korbách otevřených range roverů můžete s trochou štěstí v parku zahlédnout i téměř vyhynulý druh příbuzných afrických gazel – arabských oryxů. Ve volné přírodě žije pouhých pár set kusů a mezi dunami tito přímorožci bílí jako sníh evokují přízraky z jiného světa.

Foto: shutterstock.com

Oryx in desert in Dubai, UAE

Výběr článků

Načítám