Hlavní obsah

Mexico City: Největší a nejstarší hlavní město amerického kontinentu

Novinky, Martin Hůrka

Zemi Mayů a Aztéků vévodí jedno z největších měst světa, pětadvacetimiliónové Mexico City. Rušná metropole vám nabídne atraktivní koktejl nesčetných historických památek a luxusních moderních tříd.

Foto: shutterstock.com

Panorama města Mexico City.

Článek

Mexico City je skutečným gigantem nejen počtem obyvatel, nýbrž i prastarou metropolitní tradicí. Mezi největší světová města patřilo již v dobách aztécké říše, tehdy pod jménem Tenochtitlán. Španělé ho dobyli a srovnali se zemí pouhých třicet let po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem, záhy však město obnovili. Řada památek z této doby je k vidění v početných muzeích.

Foto: shutterstock.com

Socha hada v ruinách aztéckého chrámu (Templo Mayor) - Tenochtitlán, neboli dnešní Mexico City.

České stopy v mexické metropoli

Moderní budovy vyrostly především podél 12 kilometrů dlouhé obchodní třídy Paseo de la Reforma (obdoba pařížské Champs-Élysées). Zde se k nebi tyčí slavná socha anděla, památník mexické nezávislosti.

Foto: shutterstock.com

Obchodní třída Paseo de la Reforma, které domiunuje socha Anděla nezávislosti, je mnohými lidmi považována za nejkrásnější ve městě.

Ulice byla založena rakouským arcivévodou Maxmiliánem poté, co se roku 1864 stal mexickým císařem. Široká cesta měla spojit císařovo sídlo s centrem města. Mimochodem, díky Maxmiliánovu císařství se do Mexika v jeho vojenských oddílech podívala i řada Čechů.

A Češi zde zanechali i jiné stopy. Nejdražší ulice s řadou obchodů a restaurací dnes nese jméno prvního československého prezidenta T. G. Masaryka.

Foto: fotografie "Presidente Masaryk y Moliere" od Matthew Rutledge licencována pod CC BY 2.0

Na Třídě prezidenta Masaryka v Mexiko City naleznete nejluxusnější obchody a restaurace v celém městě.

Od roku 2000 na ní stojí i jeho socha. Na okraji Mexico City pak leží obec, kterou ještě v průběhu druhé světové války pojmenovali Lidice jako memento vypálení stejnojmenné středočeské vsi nacisty.

 Aztécké město uprostřed jezera

Centrální náměstí Plaza de la Constitución je známé spíše pod přezdívkou El Zócalo. Alternativní název vzešel od památníku, který zde měl být v polovině 19. století postaven jako připomínka mexické nezávislosti. Realizace však, bůh ví proč, pokulhávala. Podařilo se vybudovat pouze podstavec, tedy „sokl“ (ve španělštině zócalo). Dnes už tam není ani ten.

Foto: shutterstock.com

Metropolitní katedrála Nanebevzetí Nejsvětější Panny Marie na náměstí El Zócalo - Plaza de la Constitución v Mexico City.

El Zócalo Španělé zbudovali na ruinách samého srdce Tenochtitlánu ve snaze smazat vzpomínky na bývalou slávu Aztéků. V jeho blízkosti tak jsou soustředěny všechny podstatné historické skvosty spojené, jak už to tak bývá, s nejvyšší duchovní i světskou mocí. Náměstí dominuje bohatě zdobená metropolitní katedrála. Vláda i prezident Mexika dodnes úřadují v přilehlém Palacio Nacional.

Foto: shutterstock.com

Palacio Nacional je sídlem vlády i mexického prezidenta.

V sousedství archeologové odkryli a zpřístupnili základy ústředního pyramidálního komplexu aztécké říše. Žádné staré hradby nebo opevnění původního města zde ale nenajdete. Aztécké město se totiž nalézalo na ostrově uprostřed rozlehlého jezera a spojení s pevninou zajišťovaly jen úzké hráze a lodě. Město chránila voda. Proti španělským dobyvatelům vedeným Hernánem Cortésem to však nestačilo. Cortésovy ostatky dnes spočívají jen několik bloků od náměstí El Zócalo při kostele Ježíše Nazaretského, v místě původní městské katedrály.

Inzertní sdělení:

Vydejte se s námi do jedné z nejkrásnějších zemí Latinské Ameriky. Projedete přes pohoří s aktivními sopkami, jako je Popocatépetl, krajinou kaktusů a kaňonů až do oblasti úrodných údolí.

Prohlédnete si honosná koloniální města z dob španělské nadvlády i prosté vesničky indiánů. Navštívíte archeologické památky světového významu, jako je Teotihuacán či Chichen Itzá. Na závěr si užijete bělostného písku na plážích poloostrova Yucatán a komfortu 4* resortu s programem all inclusive.

Výběr článků

Načítám