Hlavní obsah

Wagnerův Bayreuth

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město obklopené pahorky Fichtelgebirge, dějiště hudebních festivalů světového formátu, oblíbený turistický cíl s bohatou historií, ale i univerzitní město – takový je bavorský Bayreuth.

Foto: Bayreuth Marketing & Tourismus GmbH

Nový zámek v Bayreuthu se Slunečním chrámem.

Článek

Raná historie města Bayreuth je zahalena rouškou tajemství. Jisté ale je, že vzniklo jako osada obchodníků. První zmínka o Bayreuthu dochovaná z roku 1194 už hovoří o velkém duchovním i světském významu města. V následujících staletích ho ale stihla, jako spoustu dalších středověkých měst, řada katastrof od požárů přes mor až po vydrancování husity v roce 1420. Až s érou markraběte Christiana na počátku 17. století se začalo blýskat na lepší časy, ale ne na dlouho. Christian sem sice přesunul své markraběcí sídlo včetně různých úřadů a započal rozsáhlé přestavby, nicméně třicetiletá válka mu udělala tak říkajíc čáru přes rozpočet.

Foto: Bayerische Schlösserverwaltung

Vnitřní výzdoba ermitáže

V roce 1701 bylo nedaleko Bayreuthu budoucím markrabětem Wilhelmem Georgem založeno město St. Georgen. Se spoustou zámků a kostelů se v dalším století stalo součástí Bayreuthu. Pokud zavítáte například do kostela Ordenskirche St. Georgen, uvidíte na vlastní oči pozůstatky kultury a vkusu markraběcího dvora z přelomu 17. a 18. století.

Foto: Bayreuth Marketing & Tourismus GmbH

Markraběcí operní dům - památka UNESCO

 Období rozkvětu

Období největšího rozkvětu zažil Bayreuth za vlády markraběte Friedricha a jeho ženy Wilhelminy, přičemž za nový kulturní rozměr vděčil Bayreuth právě Wilhelmině, jež byla milovnicí všeho, co souviselo s uměním a kulturním životem. Za období jejich vlády v polovině 18. století začaly nebývalou rychlostí vznikat nové reprezentativní budovy v barokním stylu. V této době vznikla i největší chlouba města – markraběcí operní dům. Ten je dnes považován za jednu z nejúchvatnějších divadelních budov dochovaných z období baroka. Právem mu tak byl v roce 2012 udělen status Světového kulturního dědictví UNESCO.

Tip na cestu: Hradní stezka
Stejně jako u nás nacházejí se i v Německu speciální tematické trasy. V Německu jich je přes 200 a nazývají se zde „prázdninové trasy“ (Ferienstraßen). K těm nejzajímavějším v Bavorsku patří Romantická a Hradní stezka. Právě k té druhé jmenované patří i Bayreuth. Původní pouze německá trasa vznikla již v roce 1954, v dnešní době se však jedná o česko-německou stezku, která spojuje na téměř 1200 kilometrech 90 zajímavých památek – hrady, zámky a rezidence. Po celý rok se na této trase koná také spousta zajímavých akcí – rytířské turnaje, historické slavnosti, lidové slavnosti...

Univerzitní městečko

Friedrich měl na rozdíl od Wilhelminy jiné priority než operu a balet – byl známý jako velmi kultivovaný a vzdělaný muž. Není tak divu, že vyhlášená německá univerzita v Bayreuthu vděčí za svůj vznik v roce 1742 právě jemu. Zdejší univerzita to ale neměla lehké. Hned rok po svém vzniku musela být vinou nenávisti místních obyvatel vůči studentům přesunuta do Erlangenu. Právoplatným univerzitním městem se Bayreuth stal až mnohem později, v 70. letech 20. století, kdy zde zahájila činnost 7. bavorská univerzita. Ačkoli její jméno v roce 2011 mírně pošpinila plagiátorská aféra jednoho z německých vrcholných politiků, je stále oblíbená a její studenti dodnes tvoří podstatnou část zdejšího obyvatelstva – z celkem 73 tisíc obyvatel je 12 500 studentů.

Foto: E. Wrba/Bayerische Verwaltung der Staatlichen Schlösser, Gärten und Seen

Zámek Fantaisie

 Wagnerovy stopy

Nejznámějším obyvatelem Bayreuthu byl bezesporu skladatel Richard Wagner. Už za jeho života se zde každoročně konaly Richard-Wagner-Festspiele, od kterých si město slibovalo oživení zdejšího kulturního života. A to se povedlo. S tradicí od roku 1876 si místní festival vážné hudby, dnes známý jako Bayreuther Festspiele, vydobyl velký význam ve světě vážné hudby a každý rok se sem sjíždějí významní hudebníci z celého světa.

Foto: Bayreuth Marketing & Tourismus GmbH

Wagnerův dům

Letos svátek vážné hudby vypukne 25. července a bude pokračovat až do 28. srpna. Pokud tedy chce někdo zažít Bayreuth v plné kráse, měl by se na výlet vydat právě v době festivalu. Spojitost s Richardem Wagnerem s Bayreuthem měla ovšem i svou stinnou stránku. Jak známo, Adolf Hitler využil některé Wagnerovy skladby ve své ideologii, a tak nebylo divu, že se spolu se svými věrnými objevoval na zdejším hudebním festivalu coby stálý host. I to bylo zřejmě důvodem, proč se během druhé světové války stal Bayreuth terčem mnoha náletů.

Foto: Bayreuth Marketing & Tourismus GmbH

Centrum kulturního dění - Festspielhaus

Ačkoli se muselo město po válce dlouho vzpamatovávat, při jeho návštěvě to sotva poznáte. Richard Wagner je dodnes největším lákadlem turistů, pro které je k dispozici dostatek ubytovacích kapacit, jež jsou určeny i návštěvníkům kongresů. Kromě návštěvy festivalu, barokních paláců se zahradami či markraběcího operního domu je Bayreuth oblíbeným cílem i pro turisty vyhledávající aktivní dovolenou v přírodě obklopující město či wellness a lázeňské pobyty v místních oblíbených lázních Lohengrin Therme.

Bayreuth plný akcí:

  • 2. – 24. 5. 2014 – Musica Bayreuth – hudební festival
  • 17. 5. 2014 – Dlouhá muzejní noc
  • 14. 6. 2014 – Uni Open Air – velký hudební festival
  • 18. – 20. 7. 2014 – Afro-karibský festival
  • 25. 7. – 28. 8. 2014 – Wagnerův hudební festival
  • 14. – 18. 8. 2014 – Vinařské slavnosti
  • Říjen 2014 – A Capella festival „Sangeslust“
  • Listopad 2014 – Jazzový festival
Související témata:

Výběr článků

Načítám