Hlavní obsah

Osnabrück: Město spojené s mírem a gurmánstvím

Osnabrück se řadí k německým městům, která vynikají mimořádným dějinným i kulturním významem. Dodnes jsou obyvatelé Osnabrücku hrdí na to, že v jejich krásném městě proběhla rozhodující jednání o ukončení třicetileté války. Osnabrück si našel své místo také jako město požitkářů, které hýčká a rozmazluje báječnými gurmánskými podniky.

Foto: DZT, Torsten Krüger

Pohled na Staré město

Článek

Trocha historie

Při procházce historickým jádrem města člověk získá pocit, že význam a dějiny města Osnabrücku doslova zažívá na vlastní kůži. Tak intenzivně působí tamější atmosféra. Překrásný romantický chrám sv. Petra, barokní zámek, středověká opevnění i hrázděné domy a obzvláště pak pozdně gotická radnice jsou opravdu prvotřídními pamětihodnostmi.

Foto: DZT, Torsten Krüger

Historická radnice

Významní rodáci z Osnabrücku

Vrchol, který nemá obdoby. Tím je dům Felixe Nussbauma. Jde o nejmladší a zároveň zcela mimořádné muzeum ve městě, které po celém světě sklízí ta nejvyšší uznání. A to díky světově největší sbírce, koncipované úspěšným polsko-americkým architektem Danielem Liebeskindem. Sbírka muzea pojednává o místním židovském umělci Felixi Nussbaumovi, který byl roku 1944 zavražděn v Osvětimi. Především svébytná architektura vyvolává rozpor mezi umělcovým životem a dílem.

Foto: DZT, Torsten Krüger

Dům Felixe Nussbauma navržený Danielem Libeskindem

Dalším významným rodákem tohoto města je Erich Maria Remarque. Jeho památku zde připomíná Mírové centrum a také Remarquova cena míru, která se uděluje každé dva roky. Což se k Osnabrücku, který je nazýván městem míru, skvěle hodí.

Foto: DZT, Torsten Krüger

Pohled na dóm v Osnabrücku

Labužnická svatyně

Přímo naproti radnice, v překrásném klasicistním domě Tenge, se nachází restaurant La Vie, který doslova magnetickou silou přitahuje gurmány ze všech koutů. Tady se život ukazuje v těch nejlepších barvách. Srdečně, uvolněně a blahodárně, avšak na té nejvyšší úrovni. V poklidné a příjemné atmosféře tohoto gurmánského podniku návštěvníky svou geniálně voňavou kuchyní nadchne šéfkuchař Thomas Bühner. Díky ní si už, kromě nejvyšší chvály svých hostů, vysloužil i dvě michelinské hvězdičky a 19 bodů v průvodci Gault Millau.

Foto: DZT, Torsten Krüger

Malebný kout Starého města

Zkrátka a dobře, pro ty, kteří si chtějí opravdu pochutnat, je La Vie tím pravým místem. Svou roli zde přirozeně hraje i stylová atmosféra, kterou dotvářejí teplé zemité odstíny, vzácné dřevo a práce současných umělců. Zvláštností restaurantu La Vie jsou kuchařské akce a semináře. V průběhu několika málo hodin, většinou o sobotách, zde Thomas Bühner a jeho hosté společně probírají, vylepšují a oslavují různé, avšak vždy lahodné aspekty. Berou to od základů dobré chuti až po speciální témata, jakými je víno či pralinky.

Foto: DZT, Torsten Krüger

Řada starých domů na náměstí Marktplatz

Nákupy i kultura

I takto zhýčkaný a delikatesami posílený návštěvník Osnabrücku by přece jen měl poznat i další stránky tohoto města, které nevyniká jen v historii a gastronomii. Nádherné okolí nabízí celou řadu výletních cílů. Každoroční nákupní galashow, noční nakupování a jiné speciální nákupní akce promění každý výlet za nákupy ve svátek. A vůbec, zdejší festivaly a slavnosti, jako například každoroční Evropský festival mediálního umění, dále tzv. májový týden s hudebním festivalem „Zdarma a venku“ a výstavy v umělecké síni dominikánského kostela přitahují jak domácí, tak i mezinárodní pozornost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám