Hlavní obsah

Taman Negara: V nejstarším pralese světa potkáte obří hmyz i svítící houby

Stačí pět minut a člověk se koupe ve vlastním potu. Tropický deštný prales Taman Negara v Malajsii je dusný a horký, cestovatelů je tady ale požehnaně. Taman Negara je totiž jeden z nejstarších pralesů na planetě, žije tady obří hmyz, rostou svítící houby a navrch se tady člověk může procházet po visutých lávkách v korunách stromů až 50 metrů nad zemí.

Foto: ESO travel

Procházka v 50 metrech nad zemí umí pořádně pohoupat žaludek a zvednout adrenalin.

Článek

Džungle Taman Negara je velmi tmavá – na zemský povrch tady prý dopadnou jen zhruba 2 % ze všech slunečních paprsků. Zbytek uvízne v husté změti lián, větví a listí. Ty největší stromy mají výšku atakující 80 metrů a důkladně je prozkoumat ze země je vlastně nemožné.

Procházka v korunách stromů

Právě proto tady vznikla téměř půl kilometru dlouhá visutá lávka v jejich korunách. Původně ji měli využívat jen vědci pro zkoumání horních pater pralesa, dnes je ale jedním z hlavních turistických cílů v Národním parku Taman Negara.

Jednotlivé úseky jsou upevněné mezi těmi největšími stromy, místy se člověk houpe na asi 30 centimetrů širokém pásu "chodníčku" ve výšce i padesát metrů. Není proto divu, že pravidla jsou tady poměrně striktní. Člověk se musí pečlivě držet bočních lan, rozestupy mezi jednotlivci musí být minimálně pětimetrové a omezený je i počet lidí na jednotlivých úsecích.

Foto: ESO travel

Chcete vidět, jak naše planeta vypadala zhruba před 130 miliony let? vydejte se do národního parku Taman Negara.

Ač se tu člověku obvykle nepovede vytvořit jedinou kloudnou fotografii, protože se buď bojí, nebo se kvůli houpání prostě nemůže pustit, je to ohromný zážitek. Klima je tady navíc nepoměrně příjemnější než o pár desítek metrů níž, v nitru husté džungle.

Nejstarší prales planety

Prales Taman Negara má rozlohu necelých pět tisíc čtverečních kilometrů a podle vědců je jedním z nejstarších ekosystémů na planetě. Byl tady už před 130 miliony let (vyhynutí dinosaurů se datuje do doby zhruba před 65 miliony let) a člověk má mnohdy pocit, jako by se vracel do pravěku.

Poznejte Asii prostřednictvím dalších článků!

Ohromující je už jen velikost hmyzu. Deseticentimetroví brouci, motýli s rozpětím křídel i 30 centimetrů, pětadvaceticentimetrová mnohonožka, které se člověk pořádně lekne… Zdejší prales je prý domovem asi 42 tisíc druhů hmyzu.

Foto: Antoine Hubert

Co se skrývá v hluboké džungli? Obří hmyz, ale i svítící houby.

Rostlinných druhů je tady „jen“ deset tisíc – některé druhy ale opravdu stojí za to. Rostlina podobná našemu kapradí, která mění barvu v závislosti na tom, kolik je okolo ní světla, od modré po červenou, houby, které v noční tmě svítí…

Z „velkých“ zvířat tady člověk může narazit paradoxně na miniaturní jeleny, na gibony, na veliké ještěrky a když má pořádný kopec štěstí, tak i na divoké slony. Ti jsou ale velmi plaší a podle místních průvodců se jejich spatření rovná téměř zázraku.

Vždy s průvodcem a ve vysokých botách

V parku je možné strávit jediné odpoledne, místní agentury ale zajišťují i dlouhé týdenní túry. Ať už jde ale jen o krátký výlet, nebo o dlouhou expedici, člověk by s sebou vždy měl mít místního průvodce. V dusném šeru je totiž velmi jednoduché se ztratit, průvodci navíc znají přesnou polohu jednotlivých dřevěných přístřešků, kde se tráví noci a ve kterých si nocleh člověk rezervuje předem na správě parku.

Foto: Amirul Hilmi Ariffin

Místní kmen Orang Asli žije bez výdobytků moderní civilizace.

S průvodcem se také dostanete do vesniček kmene Orang Asli, jehož obyvatelé se ještě dnes často živí jen jako lovci a sběrači, žijí v chýších uprostřed lesa a tímto životním stylem fascinují turisty a cestovatele vybavené nejmodernější technikou a oblečením.

Mimochodem – ač je oblečení sebefunkčnější, propotíte ho tady během pár desítek minut skrz na skrz. Základem jsou ale pevné a hlavně vysoké boty – bahna tady občas i na oficiálních cestách bývá po kotníky a skvěle se v něm daří pijavicím.

Kam dál v Malajsii? Tipy na další skvělá místa najdete v článku Tropické ráje Tioman a Langkawi nabízí nezapomenutelná dobrodružství.

Inzertní sdělení: Vydejte se do jihovýchodní Asie!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Malajsie:

Nudí vás už klasické dovolenkové destinace? Vydejte se na plážovou dovolenou na Borneo! I tady se dočkáte velmi kvalitních služeb a luxusních hotelů. To vše doplněné o fascinující přírodu a nádherné scenérie.

Etalon asijského rozkvětu, nejstarší a druhově nejbohatší tropický deštný prales a pohádkové stavby v sultanátu Brunej - vjemy, které nezapomenete. Vydejte se za jinou kulturou!

Oblíbený okruh, určený nejen milovníkům přírody. Trasa vás zavede do nejmalebnějších koutů Thajska: povodí známé řeky Kwai, úchvatné krajinné scenérie rozeklaných vápencových hor a bujné tropické zeleně.

Čtěte dále:

Dál čtěte o Středu světa, o nejslavnějších sportovních stavbách, nebo o unikátním chrámu Angkor Wat. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Cesta džunglí je náročná a ne moc pohodlná - nalákal by vás ale popis toho, co ukrývá, k expedici?
Ano, rozhodně.
81,5 %
Ani nenalákal, ale ani úplně neodradil.
5,5 %
Ne, do džungle nikdy!
10,9 %
Nevím, nepřemýšlel jsem o tom.
2,1 %
Celkem hlasovalo 724 čtenářů.

Pár slov o Malajsii

Ze dna ekonomických tabulek až ke statusu asijského tygra. Malajsie už rozhodně nepatří mezi velmi chudé země, jak tomu bylo ještě před nepříliš dávnou dobou.

Malajsie je stát v jihovýchodní Asii s hlavním městem Kuala Lumpur (kdo by neznal jeho dominantu Petronas Towers) a s typickým tropickým podnebím, které zároveň ovlivňují i monzuny.

Ostrov Borneo a část Malajského poloostrova tak pokrývá z velké části hustý tropický les, ve kterém žijí tisíce druhů velmi vzácných rostlin a živočichů – a který je zároveň i velkým turistickým tahákem – ostatně důkazem může být právě i Taman Negara.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám