Hlavní obsah

Nejexotičtější lyžování na světě: Po skoku z helikoptéry nebo na sněhu uprostřed pouště

V Krkonoších už znáte každou muldu a i Alpy už jsou pro vás docela všedním zážitkem? Potom je nejvyšší čas vydat se lyžovat jinam – na místa, která si Češi s tímto oblíbeným zimním sportem dosud příliš nespojovali. Vládne jim Gruzie, Chile a výjimkou už dnes není ani lyžování v Dubaji. Podívejte se, jak může taková netradiční dovolená vypadat a co se při ní dá zažít.

Foto: bigstock.com

Asi 50 km sjezdovek s kvalitním sněhem vám vezme dech a na tuto dovolenou vám nedá zapomenout.

Článek

Sami jste si už možná položili otázku, jak může někoho napadnout naskočit do lyží u Černého moře, Perského zálivu nebo za Atlantikem. Důvody jsou většinou tři – už ničím nepřekvapující české a evropské hory, touha zkusit něco neobvyklého a spojit lyžování s návštěvou trochu exotičtější země, než jsou Francie nebo Rakousko.

Foto: bigstock.com

Kdo z vášnivých lyžařů a snowboardistů by odolal?

Gruzie – lyžování ve třech tisících na luxusním prašanu

V Gruzii funguje hned několik lyžařských středisek. Tím zřejmě nejpopulárnějším, alespoň pro zahraniční turisty, je Gudauri v severní části Gruzie. To nabízí nádherných 50 kilometrů sjezdovek na 22 trasách v nadmořské výšce od 1990 do 3307 m n. m. Na své si zde přijdou rodiny s dětmi, ale vyřádí se tu i milovníci snow parků. Gudauri je však především rájem pro vyznavače freeride a heli-ski. Ideální místo z něj dělá kvalitní hluboký sníh a absence kamenů a lavin.

Do Gruzie je nejlepší vydat se od poloviny prosince do konce dubna, kdy si zalyžujete na všech sjezdovkách. Květnové lyžování je ještě celkem příjemné, poté už sněhu výrazně ubývá.

O horách čtěte také zde:

Na gruzínských horách vás čekají překrásná panoramata z nadmořské výšky, které u nás s nohama na zemi nedosáhnete (v Gudauri se často pohybujete ve výškách okolo 2000 m n. m.), skvělý sníh – často prašan, dlouhé sjezdovky a netradiční zážitky.

Foto: bigstock.com

Na Gudauri budete mít každý všední den pocit, že hory patří jen vám. Žádné davy, žádné fronty u lanovek.

Zpestřete si zimní dovolenou výletem do Tbilisi
Lyžařské středisko Gudauri leží jen 120 kilometrů od hlavního města Tbilisi, a proto může být pěkným zážitkem na odpočinkový den výlet právě sem. Čekají vás zde například ruiny pevnosti Nariqala ze 3. století, úctyhodná socha Matka Gruzie nebo staré město, které si pod ochranu vzalo i UNESCO.

Do And a Kordiller za trénujícími reprezentanty

Letět do Chile za lyžařskými zážitky zní možná trochu absurdně, ale jen těm, kteří tuto jihoamerickou pohádku ještě nepoznali. Hory se táhnou po celé délce pobřeží Tichého oceánu, což jsou 4000 kilometrů, a nabízejí naprosto famózní zážitky na sjezdovkách, které se řadí mezi ty nejlepší na světě. Když k tomuto faktu připočteme i kvalitní sníh v období od června do září, kdy si o něm můžeme v Česku nechat jen zdát, není divu, že se do Chile vydávají trénovat závodníci z celého světa.

Nejznámějším a nejoblíbenějším střediskem v Chile je Valle Nevado, ležící asi 60 kilometrů od Santiaga de Chile. Zajezdíte si tu ve výšce 2880 až 3670 m n. m. a kromě dokonalých sjezdovek vás čeká také snow park, speciální dráha pro jízdu v boulích nebo off-slopes pro všechny, kteří milují jízdu v neupraveném terénu. O hluboký prašan nebývá nouze.

Přečtěte si o exotických lokalitách více:

Skvělou zprávou pro všechny, kteří nevědí, co od jihoamerických hor čekat, je to, že zde zhruba 320 dní v roce svítí slunce. V souvislosti s nadmořskou výškou ale upozorňujeme, že byste neměli podceňovat aplikaci krémů s ochranným faktorem.

Za nejdelší krytou sjezdovkou na světě do Dubaje

Jít si zalyžovat, kdykoli se vám zachce? V jednom obchodním centru si nakoupit a pak si nazout lyže a jet? Kousek od pouště v Dubaji to není žádný problém. Lyžařský areál Ski Dubai nabízí pět svahů různých obtížností, raritou je i 400 m dlouhá černá sjezdovka (první zastřešená na světě) a součástí areálu je také 90 m dlouhé koryto pro snowboardisty.

Foto: bigstock.com

Přes den -1°C, v noci -6°C. Sníh drží v poušti jen díky dokonalé izolaci celého areálu.

Od tohoto areálu ale nečekejte ani přes jeho unika žádné velké svezení – jako takový se dá přirovnat k menšímu českému areálu, kde se slušně sveze rekreační lyžař, ale na rychlý carving to tu moc není. Proto doporučujeme vyzkoušet sjezdovky jen jako zpestření pobytu v Dubaji.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů:

Chybí vám sníh už ve chvíli, kdy se s ním Česko loučí? Vydejte se s námi na letní lyžování do chilského střediska Valle Nevado, kde je od června do září přímo božsky! Na tuhle letní dovolenou v životě nezapomenete.

Poleťte za sněhem a fantastickou lyžovačkou na Gudauri, užijte si dlouhé sjezdovky i skvělé podmínky pro jízdu v neupraveném terénu. V odpočinkovém dni navštivte hlavní město Tbilisi nebo jen tak relaxujte v hotelu. Gruzie vás skutečně mile překvapí!

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o nejkrásnějších ostrovech v Indickém oceánu, o sanfranciském Golden Gate a dalších nejslavnějších mostech USA, nebo o stometrové věži plné diamantů. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Chystáte se ještě letos na lyže nebo na snowboard?
ano
68,2 %
ne
27,3 %
uvidíme
4,5 %
Celkem hlasovalo 22 čtenářů.

Češi na zimní dovolené: vedou české areály, následují Alpy

Podle průzkumu Asociace českých cestovních kanceláří jsou stále Čechy nejnavštěvovanější tuzemské areály, po nich následují Alpy. Tak netradiční místa, jako je Gruzie nebo Chile, navštěvují ti, kteří už Alpy sjezdili a nejsou z nich tak unešení jako dříve. Důvodem pro pobyt v Česku je možnost ušetřit za ubytování. Jednoznačně u nás vedou Krkonoše a Jizerské hory.

Na zahraničních lyžařských pobytech Češi tráví průměrně šest dní, výjimku tvoří Rakousko, kam se často vydávají jen na klasické nebo prodloužené víkendy. Nejčastěji vyjíždějí v únoru, kdy mají školáci jarní prázdniny.

Rakousko je díky vzdálenostem lyžařských středisek od České republiky tou nejoblíbenější zahraniční destinací – do rakouských Alp obvykle míří až polovina všech lyžařů, kteří se vydávají za hranice.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám