Hlavní obsah

Poznejte letošní hity horké Itálie: Luxusní Ischii nebo Capri s mořskými pannami

Vychutnat si masáž pod otevřeným nebem, pak si vyjít na soukromou pláž nebo se vydat za monumentálními chrámy starých Římanů. V Itálii to na mnoha místech není žádný problém. Mezi lokalitami s luxusními hotely, krásnými plážemi a zajímavou přírodou a historií v poslední době vynikají také čtyři italské ostrovy: Capri, Ischia, Sardinie a Sicílie.

Foto: Maugli-I (Bigstockphoto.com)

Sant'Angelo na Ischii.

Článek

Vydáme se na tyto čtyři ostrovy a pokusíme se objasnit, proč jejich popularita a návštěvnost neustále stoupá. Začínáme na Capri.

Capri skrývá jeskyni s hlavou boha

Prvním, kdo sem oficiálně zamířil jako turista, byl podle oficiálních záznamů Francouz Jean-Jacques Bouchard někdy v první polovině 17. století. Vše ale začalo mnohem dříve, krásu ostrova jezdili obdivovat už římští císaři. Měl to zde rád Augustus, Tiberius si dokonce Capri oblíbil natolik, že se sem v roce 27 přestěhoval a prožil zde asi 10 let.

Foto: Maugli-I (Bigstockphoto.com)

Takhle vypadá místo, jehož jméno nese salát Caprese.

Z dob starého Říma tu zbyla spousta památek, nicméně to nejlákavější je na Capri příroda. Mnoho návštěvníků přitahují tajemná zákoutí jeskyně Blue Grotto, která se zavrtává do ostrova. Právě v ní byly nalezeny pozůstatky sochy boha moří Neptuna, jež pravděpodobně kdysi zdobila Tiberiův soukromý bazén. A podle legendy se tu vyskytují nymfy a mořské panny.

Dnes tu turistika kvete naplno, zejména v malebném městečku Capri, kde žije něco mezi 7000 a 8000 stálých obyvatel.

Salát caprese – už jste jedli italskou vlajku?
Do světa ho rozšířily italské restaurace a dnes ho najdeme na jídelníčcích po celém světě. Lehký letní salát si podmanil svět. Pokud si myslíte, že vznikl pečlivým zkoušením a laděním chutí surovin, jste na omylu. Jde o jeho barvy. Měl oslavovat Itálii, a tak jeho tvůrci vzali tři typické italské suroviny mající barvy jako italská vlajka a kladli je na talíř vedle sebe – zelenou bazalku, bílou mozzarellu a červená rajčata.

Ischia: Turistický ráj s hotelem na útesu

Capri leží u Neapolského zálivu poblíž břehů slavné Neapole a sopky Vesuv. V této lokalitě najdeme také o něco větší ostrov Ischia. I tady to turisté mají rádi, a tak není divu, že se jim hoteliéři snaží vyjít co nejvíce vstříc.

Když se podíváte třeba na hotel Miramare Sea Resort Spa, máte potíž s popsáním toho, co vidíte. Prostě nádhera zasazená do skály těsně nad hladinu moře. Hotel je zásobován vodou z vodopádu a disponuje celkem dvanácti bazény s různými teplotami od 20 do 42°C.

Foto: miramaresearesort.it

Skočit šipku z hotelové terasy většinou nebývá moc bezpečné. V Miramar Sea Resort na Ischii to jde.

Sardinii miloval i špion James Bond

Věta o kousek výš naráží na to, že se na Sardinii roku 1977 natáčela bondovka „Špion, který mě miloval“. Konkrétně na Costa Smeralda, kde se agent 007 představovaný Rogerem Moorem projížděl se svým Lotusem. Costa Smeralda se tím zařadila do exkluzivního klubu bondovských lokalit vybraných pro natáčení kvůli fotogenickým přírodním útvarům.

Foto: sfocato (Bigstockphoto.com)

Sardinie má spoustu krásných pláží, například La Pelosu se specifickou hradní věží.

Možná i díky tomu jezdí na ostrov někteří z deseti milionů návštěvníků, kteří sem zavítají během jednoho roku. Většina z nich si ale určitě chce užít aspoň kousek z 1850 km pláží. To je z celkové délky italského pobřeží přibližně čtvrtina. Vedle toho se na Sardinii mohou lidé podívat na kolonii vzácných oslů albínů nebo na místa, o nichž někteří historici tvrdí, že byla kdysi součástí bájného města Atlantida.

Foto: SeanPavonePhoto (Bigstockphoto.com)

Cagliari je největší město na Sardinii.

Není divu, že sem míří spousta milovníků ikonických filmových záběrů a krásné přírody. Ti často vyžadují luxusní podmínky pro dovolenou, což jim zprostředkovávají zdejší luxusní lokality, jakou je například Villasimius. Tam najdeme také špičkový pětihvězdičkový hotel Pullman Timi Ama Sardegna stojící u chráněné mořské oblasti s bohatým podvodním životem.

Přečtěte si další články o Itálii:

Na Sicílii koupíte jedno z nejlepších pouličních jídel na světě

Zatímco Sardinie je považována za jedno z nejlepších míst na světě pro vedení zdravého života bez škodlivých vlivů civilizace, Sicílii zase časopis Forbes zařadil mezi pět míst s nejlepším pouličním jídlem na světě.

Lidé si ve stáncích pochutnávají kupříkladu na arancini (rýžové koule s masem nebo slaninou), pannele (čtverečky ze smažené drcené cizrny s bylinkami) nebo na sfincione (sicilská variace na pizzu, kde nesmí chybět ančovičky).

Foto: Lachris77 (Bigstockphoto.com)

Agrigento, historická lokalita na Sicílii je plná unikátních památek.

Pochopitelně i Sicílie nabízí luxusní zázemí čtyř- a pětihvězdičkových hotelů. Hledat bychom je měli hlavně v Arenelle, Giardini Naxosu nebo v Taormině. Poslední zmíněná lokalita zasahuje do pohledné zátoky, kde je vystavěn luxusní plážový resort. Hosté hotelu La Page si tam mohou lehnout do altánku v přírodě a nechat se v něm masírovat hotelovou masérkou, projet se elektrickým vláčkem kolem jedinečné laguny nebo se nechat vyvézt na vrcholek skal a pokochat se úchvatným výhledem.

Že je to jen sen? Ale kdepak. Do Itálie opravdu nemusíme jezdit jen na pár míst, která čeští turisté berou od devadesátých let útokem. Zapomeňte na přeplněné Bibione! Vydat se můžeme právě do těchto méně tradičních, ale zato zajímavějších ostrovních letovisek.

Inzertní sdělení: Vydejte se na luxusní dovolenou do Itálie!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky luxusních zájezdů do Itálie:

Pětihvězdičkový resort La Page se soukromou pláží má vlastní spa nabízející masáže pod širým nebem či regeneraci v tureckých lázních a jacuzzi.

Nachází se u letoviska Taormina, do jehož historického centra vede lanovka se stanicí v blízkosti hotelu.

Bydlet na kouzelném místě na útesu pár metrů nad mořskou hladinou, to je možné v hotelu Miramare Sea Resort Spa **** na jižním výběžku ostrova Ischia.

V nabídce hotelu jsou i bahenní koupele, shiatsu nebo ayurvéda.

Čtěte dále:

Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky Exotika a Amerika.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Ve kterém italském letovisku byste nejraději strávili dovolenou?
na Capri
20 %
na Ischii
35,9 %
na Sardinii
25,3 %
na Sicílii
12,2 %
v Kalábrii
4,9 %
jinde
1,7 %
Celkem hlasovalo 245 čtenářů.

Co jste nevěděli o Itálii

Vypadá jako bota, v hlavním městě Římě se krčí papežský ministát Vatikán a každý druhý tam kope do fotbalového míče nebo zpívá tenorem. To víme o Itálii všichni. Pojďme se teď podívat na několik méně známých faktů:

  • Slavná automobilová firma Lamborghini byla v minulosti známá především jako výrobce traktorů.
  • Přestože se Itálie neřadí k 50 největším zemím světa, mezi 25 nejlidnatějších států světa patří.
  • V počtu bidetů na osobu patří Itálie do světové špičky.
  • Čtyři pětiny povrchu této země zabírají hory nebo vrchoviny.
  • Okolo 96 % občanů se hlásí ke katolické církvi.
  • Uvnitř Itálie najdeme dva suverénní státy - nejen Vatikán, ale také San Marino.
  • Itálie se člení na 20 regionů, z nichž nejlidnatější Lombardie leží na severu okolo města Milána a má přes devět miliónů obyvatel.
  • Italská byrokracie bují daleko více než u nás - daňové zatížení je enormní - čtvrté nejvyšší v celé Evropě.

Související články

Výběr článků

Načítám