Hlavní obsah

Peru a Ekvádor: Poznejte tajuplné Machu Picchu a plovoucí ostrovy

ESO travel, Hana Dražanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peru a Ekvádor jsou turisticky velmi atraktivní země nabízející bohaté kulturní zážitky. Najdete zde skoro vše. Překrásné starobylé památky, dlouhé pláže, zasněžené vrcholky hor, moderní města i zapadlé vesničky daleko od civilizace. Na tajuplné Machu Picchu budete vzpomínat ještě dlouho po návštěvě.

Článek

V současnosti jsou cesty do Peru a Ekvádoru bezpečnější a dostupnější, než kdy jindy. Navíc nedávné zrušení turistické vízové povinnosti do Peru velmi zjednodušilo vycestování do této země. Rovněž nemusíte ve většině případů absolvovat ani žádné povinné očkování. Očkování je pouze doporučené pro pobyt v pralesích (tyfus a hepatitida) a závisí dále na typu vaší cesty, délce, náročnosti a především na oblasti, kde se budete pohybovat. A která místa stojí v Peru a Ekvádoru za návštěvu? Zde je přehled těch nejzajímavějších:

Historické Cusco

Stěží najdete výše položené město. Cusco leží ve výšce 3.300 metrů nad mořem a patří k nejstarším obydleným městům na kontinentu. Je to město založené Inky a dodnes je centrem indiánských kultur. Atmosféra dávných věků na vás dýchne na každém kroku při procházce ulicemi a pohledem na budovy z dob Inků. Můžete si zde prohlédnout centrum města, kterým je náměstí Plaza de Armas, lemované koloniálními arkádami. Spoustu kostelů, chrám Koricancha, klášter Santo Domino, či nedaleké pevnosti Sacsayhuamán.

Památník rovníku Mitad del mondo
Dalším zajímavým místem v Ekvádoru je Památník rovníku nedaleko hlavního města Quito. Zde máte jedinečnou příležitost stát na obou polokoulích současně. Jednou nohou na severní a druhou na jižní polokouli. Můžete rovněž navštívit blízké Etnografické muzeum, kde si lze prohlédnout pestrost jednotlivých oblastí celého Ekvádoru.

Bájné Machu Pichu

V městečku Cusco můžete nastoupit do stylového vláčku, který vás doveze až do blízkosti bájného a mýty opředeného Machu Picchu. K úplnému dosažení cíle je nezbytné zdolat ještě pár serpentin autobusem a pak už se ocitnete přímo u nejkrásnější památky Jižní Ameriky a posvátného místa Inků – u tajuplného Machu Picchu. Machu Picchu bylo komplexem chrámů, paláců, observatoří a sídlem vládnoucích tříd.

Nyní je to obrovský komplex dávno opuštěných a zapomenutých staveb přímo uprostřed hor. Tři tisícovky schodů vás provedou všemi náměstími, terasami, svatyněmi, obytnými budovami a observatoří. Při pohledu na tuto dokonalost vás budou napadat tisíce otázek, na které neexistují odpovědi. Jisté je jen jedno. Machu Pichu je jedno z nejzáhadnějších míst na zemi.

Posvátné jezero Titicaca

Dalším posvátným místem Inků je legendární jezero Titicaca. Toto obří jezero leží ve výšce bezmála 4000 metrů nad mořem, čímž je nejvýše položeným přístupným jezerem. Zároveň je to druhé největší jezero v Jižní Americe. Rozkládá se na hranicích Peru a Bolívie a má něco přes třicet ostrovů a stálou teplotu 13 stupňů Celsia. Jednou z největších turistických atrakcí u jezera Titicaca je návštěva plovoucích rákosových ostrovů pojmenovaných podle kmene, který je obývá – Uros. Dodnes na těchto ostrovech vytvořených ze svázané slámy kladené na sebe žije několik stovek lidí.

Lima – město králů

Lima je hlavní město Peru a třetina obyvatel země žije právě v Limě. Její původní jméno bylo Město králů a patřilo k nejbohatším městům světa. Dnes v Limě najdete nespočet muzeí, kostelů, koloniálních budov a památníků, na jejichž prohlídku vám nebude stačit ani pár dní. Mezi ty nejvyhledávanější patří například kostel San Francisco se svými katakombami a knihovnou, který se nachází na centrálním náměstí Plaza de Armas.

K nejstarším kostelům pak patří kostel Santo Domingo ze 16. století a kostel La Merced. Prohlédnout si můžete i ženský klášter a řadu muzeí. Pokud již budete památkami přesyceni, můžete zajít třeba i do zoo, či na kopeček za městem, odkud je krásný výhled na celou Limu.

Hlavní město Ekvádoru - Quito

I v Ekvádoru jsou města položená vysoko nad hladinou moře. Jako například hlavní město Quito. Leží skoro ve výšce 3000 metrů na úpatí pětitisícového vulkánu Pichincha. Quito patří mezi jedno z historicky nejdůležitějších měst Jižní Ameriky a v roce 1978 bylo zařazeno do seznamu UNESCO. Nezachovaly se v něm sice žádné památky z doby Inků, ale nachází se zde mnoho barokních, renesančních a klasicistních domů, kostelů a klášterů postavených v době kolonizace.

Quito je dokonce přezdíváno „Klášter Ameriky“. Nejvíce zajímavostí a koloniálních budov je soustředěno v okolí Náměstí nezávislosti. Uvidíte zde Prezidentský palác, Arcibiskupský palác, Parlament, kostel La Compaňía, katedrálu a další zajímavé památky. Prohlídku města můžete ukončit na hoře Panecillo, odkud budete mít Quito jako na dlani.

Severní andská vysočina

V oblasti tzv. Severní andské vysočiny si můžete prohlédnout zajímavá městečka Cotacachi a Ibarra, odkud je nádherný pohled na sopku stejného jména Cotacachi. Ibarra je rozhodně jedním z nejnavštěvovanějších měst Ekvádoru. Je to velmi klidné a příjemné město vyhledávané mnoha turisty.

Ibarra je ozdobena jednopatrovými bílými domky a proto je často přezdívána Bílé město. Mezi zajímavosti, na které Ibarra láká turisty patří mimo jiné i muzea s ukázkami archeologie, mincí a minerálů. Z Ibarry si můžete udělat také výlet do Ekologické rezervace Cotacachi-Cayapas, nebo navštívit indiánské komunity žijící kolem jezera San Pablo.

Národní park a vulkán Cotopaxi

Národní park Cotopaxi najdete 60 km jižně od Quita a rozhodně stojí za návštěvu. Patří k těm parkům, které byste neměli vynechat a rozkládá se v oblasti „Andského středohoří“. Zde je krajina velmi drsná, ale i přesto tu žije mnoho druhů savců, ptáků a domorodých rostlin. Ze savců jsou to například pumy, vlci, divocí koně, několik druhů jelenů nebo různých malých savců. Z ptačí říše tu můžete obdivovat andské racky či kondory.

Objevíte zde mnoho krásných jezer, například Limpiopungo. Toto jezero leží v nadmořské výšce 3 800 metrů a cesta k němu poskytuje nádherné výhledy na nejhezčí ekvádorské sopky. Včetně největšího aktivního vulkánu na světě, který nese stejný název jako národní park – Cotopaxi. Ten dosahuje až do výše 5.897 m n.m.

Čtěte dále

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o nákupech v USA, severním Thajsku, Floridě, Lyžování v Chile, Dominikánské republice nebo Velikonočním ostrově. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Peru a Ekvádoru

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Thajsko, Kubu, Keňu, Srí Lanku, Dominikánskou republiku a další exotické země vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Peru:

Okruh po Peru je 14-ti denní zájezd za poznáním říše Inků. Nevynecháte posvátné Machu Picchu ani plavbu po vysokohorském jezeře Titicaca.

14-ti denní zájezd, během kterého poznáte dvě země – Peru a Ekvádor. Můžete objevit bájné a tajuplné Machu Picchu, poznat život na plovoucích ostrovech.

Anketa

Plánujete navštívit Peru a Ekvádor?
Ano, chystám se tam letos na dovolenou
20 %
Ano, mám v plánu se tam jednou vydat
20,1 %
Ani ano, ani ne
20 %
Ne, tyto země mě nelákají
19,9 %
Ne, je to pro mě příliš drahé
20 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2667 čtenářů.

Co si v Peru a Ekvádoru rozhodně nenechte ujít:

Výlet do Svatého údolí v Peru

Moc pěkným, a nikterak náročným, výletem je celodenní výlet do Valle Sagrado, čili Svatého údolí. Autobus vás pomalu sveze do údolí a dále pokračuje podél řeky Urubamby. rohlédnete si ruiny Ollantaytambo a pozůstatky Pisacu, jež jsou považovány za jedny z nejlepších ukázek incké architektury.

Autobusem napříč Andami

Dalším zajímavým výletem pro vás může být cesta autobusem napříč majestátnými Andami. Cesta začíná v Cuscu a pokračuje přes Andy až do Puna. Během cesty je několik zastávek na fotografování a oběd. Čeká vás krásná panoramatická cesta s výhledem na špičaté vrcholky And, prudké strže, krásná údolí a dosáhnete nadmořské výšky až 4300 metrů.

Inca Trail

Jednou z nejznámějších a nejpopulárnějších turistických tras je jednoznačně Inca Trail, neboli cesta Inků. Tato cesta trvá plné tři dny a je dlouhá 33 km. Během této dobrodružné výpravy se dostanete až do výšky 4200 metrů. Cesta je tedy poměrně náročná. A zahrnuje i návštěvu legendárního Machu Picchu.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám