Hlavní obsah

Ráje v Řecku. Tipy pro relax i poznávání

Novinky, Kateřina Davidová, EXIM TOURS a.s.

Necháte se zlákat neopakovatelně nádhernou přírodou, oblázkovými plážemi i tmavomodrým mořem největšího ostrova v souostroví Dodekanes, jenž nese jméno po růži, a vyrazíte na Rhodos? Nebo dáte přednost menšímu ostrovu Kos s nádhernými plážemi, rozmanitou přírodou a zelenou vegetací, malebnými vesničkami i množstvím historických památek?

Foto: Shutterstock

Ráje v Řecku. Tipy pro relax i poznávání

Článek

Staré město Rhodos

Při vstupu do starého města vás uvítají masivní hradby s vypuštěným hlubokým vodním příkopem, které kdysi město chránili před nájezdy všech možných národů. Rytíři svatého Jana (Johanité, dříve Templáři, později Maltézští rytíři) vybudovali ve středověku obrovskou pevnost, považovanou dnes za jednu z nejkrásnějších na světě. Na seznam UNESCO bylo Staré město zapsáno roku 1988 a v jeho dlážděných křivolakých uličkách najdete i antické památky, byzantské paláce nebo mešity.

Foto: Shutterstock

Staré město Rhodos – památka UNESCO

Ústřední třída Rytířů (Odos Ippoton) je lemována gotickými budovami s překrásnými zahradami a vévodí jí Palác velmistrů. Nevynechejte náměstí Mučedníků (Platía Evreon Martiron) a Hippokratovo náměstí. Nádherný výhled na město si užijete z Hodinové věže.

V přístavu Mandráki stával jeden z divů světa – Rhodský kolos – ten však mělo zničit zemětřesení v roce 226 př. n. l. a dnes zde stojí již jen několik sloupů, na nichž jsou umístěny symboly města – sochy jelena a laně.

 Rhodské údolí motýlů

Pozoruhodné místo, které se v létě stává domovem statisíců motýlů přástevníků kostivalových. Zřejmě je sem láká zlatá a sladká pryskyřice ambroní. Motýli jsou poměrně nenápadní – sedí jeden vedle druhého na kamenech či na listech stromů. Avšak pokud se celé mračno zvedne do vzduchu, je to nezapomenutelný zážitek.

Pro návštěvníky je přístupná asi kilometrová část údolí, kde vede poznávací stezka. Na jejím horním konci se nachází venkovský kostelík Moní Panagías Kalópetras z roku 1782 a je odtud nádherný výhled do kraje. Navíc tu můžete posedět v příjemné restauraci. Na dolním konci přístupné části v bývalém mlýně najdete muzeum motýlů celého světa.

Foto: Shutterstock

Rhodské údolí motýlů – přástevník kostivalový

 Lindos – výlet na hřbetě osla

Přibližně uprostřed ostrova na východním pobřeží najdete jedno z nejhezčích měst celého Řecka, které by byl hřích nenavštívit – Lindos. Typicky řecké městečko se zbytky starého řeckého města a křivolakými uličkami s bíle natřenými domy se táhne od pobřeží vzhůru do kopce s pozůstatky středověké johanitské pevnosti a chrámu Athény Lindské.

Pokud by se vám nechtělo stoupat po svých, můžete se nahoru dostat na hřbetu osla. Výhled na město, stejně jako na pobřeží, je odsud naprosto skvělý. Zátoka pod městem zase nabízí atraktivní koupání.

Foto: Shutterstock

Lindos – jedno z nejhezčích měst celého Řecka

 Kos – ostrov památek, lékařství i krásných pláží

Ostrov řeckého boha zdraví a lékařství Asklépia i sídlo lékařské školy proslulého Hippokrata. Historické prameny uvádějí, že hlavní město Kos bývalo jedním z nejkrásnějších pobřežních měst starého světa.

Město se pyšní impozantní rytířskou pevností, kterou postavili ve 14. století johanité. Na stavbu použili materiál z antických a byzantských staveb – zejména kameny a sloupy. Poblíž centra města najdete starobylý amfiteátr s krásným kulatým hledištěm z mramoru, zbytky římských lázní, a díky blízkosti Turecka tu nechybí ani muslimská mešita z 18. století. Rovněž zde můžete spatřit takzvaný Hippokratův platan s úctyhodnými dvanácti metry po obvodu. Všudypřítomná historie dodává hlavnímu městu neopakovatelnou atmosféru. Večer ožívá turistickým ruchem, jsou otevřeny taverny, četné bary, diskotéky i noční kluby.

Foto: Shutterstock

Kos – relax i památky

Dlouhé písečné pláže ostrova jsou velmi oblíbeným cílem turistů ze všech koutů Evropy. Na Kosu najdete mnoho pramenů, z nichž nejznámější termální Emprós Therma dosahuje teploty až 60 °C – s velkým množstvím iontů, síry, vápníku, sodíku a dalších pro tělo přínosných látek. Léčivé účinky ocení především lidé s kožními problémy, bolestmi kloubů či revmatismem, avšak příznivý vliv má i na cévní systém a svalová onemocnění.

Ostrov má převážně nížinatý povrch a tak je oblíbeným cílem i těch, kdo se rádi vydávají na objevné pěší a cyklistické túry. Proto je doslova posetý propletencem stezek, vhodných k procházkám i k vyjížďkám – ať už na kole, nebo třeba na koni.

Dovolená na Kosu nebude kompletní bez návštěvy blízkého Turecka. Udělejte si lodní výlet do například Bodrumu.

Výběr článků

Načítám