Hlavní obsah

Objevte Al Ghardaqah, největší egyptské letovisko

Novinky, Fraantišek Vorel, CK Blue Style

Al Ghardaqah pochází z arabského názvu kustovnice, Gharquad. Jde o mohutný keř, jehož různé poddruhy se vyskytují téměř po celém světě. Zralé nebo uvařené načervenalé bobule některých druhů jsou konzumovány pro své údajně léčivé vlastnosti. Keře sloužily před sto lety rybářům v Egyptě jako jedny z mála orientačních bodů tehdy pustého pobřeží.

Foto: Archiv autora

Nekonečné písčité pláže, to je Egypt. Nezůstávejte jen na pobřeží. Výlet na soukromou pláž Mahmya stojí za to…

Článek

Že toto největší a nejvyhledávanější letovisko neznáte? Tyrkysové vody Rudého moře zde lemují kilometry prosluněných písčitých pláží s moderními hotely a rozlehlými zahradami. Uprostřed toho všeho se rozkládá čtvrtmiliónové město. Někteří lingvisté již z názvu určitě poznali, že řeč je o Hurghadě.

Foto: CK Blue Style

Malebný turistický přístav v Hurghádě přímo vyzývá k procházce, posezení i k výletům lodí.

Na milovníky odpočinku čekají komfortní hotely s kvalitním servisem a bohatou nabídkou relaxačních možností. Pro ty, kteří dávají přednost aktivní dovolené, jsou připraveny rozličné vodní sporty nebo možnosti dobrodružných výletů do pouště. Hurghada navíc leží ve velmi příhodné vzdálenosti od většiny slavných staroegyptských památek, a proto je vhodným výchozím bodem i pro milovníky historie.

Foto: Archiv autora

18m Memnonovy kolosy stráží pohřebiště faraonů v Údolí králů.

Pravý arabský svět vs. moderní turistické centrum

Hurghada je živé prázdninové místo, skládající se ze tří částí. Pravý egyptský svět objevíte v El Daharu neboli Downtownu. Další částí je hotelová zóna, táhnoucí se na jih v délce desítek kilometrů, které se někdy přezdívá Village Road. Třetí částí je Sakkala, novější turistické centrum Hurghady. Žádné památky zde nehledejte. Pořídíte tu různé suvenýry nebo si můžete zajít do některého z rychlých občerstvení, která známe i v Česku.

Foto: Archiv autora

Čaj, koření, sošky, vodní dýmky, polodrahokamy a spousta dalších suvenýrů v Hurghadě pořídíte. Nezapomeňte však smlouvat!

Hurghada znamená i noční život

Život v Sakkale neutichá ani v pozdních hodinách. Procházky centrem, nakupování, příjemné posezení v některé z mnoha restaurací či barů nebo návštěva orientální čajovny s ochutnávkou vodní dýmky vám jistě zpříjemní večer. Navštivte „Malého Buddhu“, který patří do sítě světoznámých Buddha barů. V něm se snoubí prvotřídní restaurace, sushi bar a noční klub, ve kterém si mixážní pulty předávají ti nejlepší světoví dýdžejové. V Hurghadě najdete také Hard Rock Cafe. Třetím tipem je White Beach Bar, kde si můžete užívat hudbu různých stylů přímo na pláži. Blízkost moře, jemný vítr a písek pod nohami, to je ta správná atmosféra plážové párty.

Foto: Shutterstock

Při výletu do pouště za beduíny se můžete projet na velbloudech.

Do pouště za tradicemi beduínů

Egypt nabízí vyžití i pro dobrodružnější povahy. Vydejte se džípy na cestu do pouště. Budete moci vyzkoušet plachtění na písečných dunách, zastavíte se v beduínské vesnici, kde se seznámíte s jejich životem a tradicemi. Jízda na velbloudech je samozřejmostí. Prohlédnete si také hrnčířské muzeum a den zakončíte barbecue večeří s egyptskou folklórní show.

Foto: CK Blue Style

Show s delfíny, lachtany, lvouny a mrožem nadchne nejen malé diváky.

Spousta zábavy pro děti

Nejen nejmenší ocení návštěvu delfíní show, kde váš čeká nezapomenutelná podívaná se cvičeným mrožem, lvounem, tuleni a delfíny. S delfínem si můžete za poplatek dokonce zaplavat a jako suvenýr si odvézt fotografii nebo video. Pokud netrpíte klaustrofobií, vynechat nesmíte plavbu ponorkou Sindbad. Krásy podmořského života Rudého moře včetně pestrobarevných korálových útesů a vraku potopené lodi budete obdivovat v hloubce 18–26 m. Méně odvážní mohou podmořský svět obdivovat na palubě lodi s proskleným dnem.

Foto: CK Blue Style

Z ponorky Sindbad můžete objevovat podmořský svět. Kdo může říct, že plul v ponorce?

Luxor a údolí Králů

Z Hurghady se vydejte do Luxoru, dřívějšího hlavního města faraonů známého jako Théby. Dnes je Luxor sice poměrně malým městem s přibližně 40 000 obyvateli, zato je jedním z největších „venkovních“ muzeí na světě. Majestátní chrámy v Luxoru, zasvěcené triádě thébských bohů Amonovi, Mut a Chonsuovi, největší egyptský chrámový komplex v Karnaku a na protějším břehu Nilu údolí Králů, kde archeologové dodnes objevili 62 hrobek faraonů. Ta nejznámější patří Tutanchamonovi. Mezi další skvosty patří např. Memnonovy kolosy a chrám královny Hatšepsut. To a mnohem víc najdete právě zde.

Foto: CK Blue Style

Navštivte Luxor, Karnak a Údolí králů, snad největší venkovní muzeum na světě.

Do Hurghady se můžete vydat kdykoliv. Průměrná teplota v únoru dosahuje 20 °C. Zdá se vám to málo? V Česku těchto průměrů dosahujeme jen v letních měsících.

Inzertní sdělení:

Vybírat můžete i z hotelů, v nichž najdete vyhlášené Croco cluby, kde se o vaše děti postarají česky mluvící profesionální animátoři. Prostě zábava pro děti, relax pro rodiče. Nebo snad zábava pro rodiče, relax pro děti?

Výběr článků

Načítám