Hlavní obsah

Ze sázavských lesů vyčnívá romantická zřícenina hradu Kostelec

Novinky, Ondřej Kořínek

Na kopci se zpoza stromů tyčí zbytky dávné věže, která měla střežit hrad Kostelec a cestu kolem Sázavy. Na skále v letních parných dnech je hrad lehce přehlédnutelný. Cesta k němu vede trnitá, lemovaná kořeny a kameny padajícími ze zbytků zdí. Výhled do údolí je odsud ovšem jedinečný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Pohled na Sázavu s věží vystupující z lesa

Článek

Stavitelé hradu Kostelec, nyní Zbořený Kostelec, si na počátku 14. století asi ani v nejdivočejších snech nepředstavovali, že zbytky jejich snahy budou patrné ještě v 21. století. Trosky hradu, který byl v minulosti minimálně dvakrát rozbořen, jsou i přes nepříznivé vlivy přírody a lidských rukou nadále patrné.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Bránu do hradu spojoval padací most

První zmínka v historických análech z roku 1342 souvisí se jménem Oldřicha Medka z Valdeka, který ho měl v zástavě od krále Jana Lucemburského. Jeho syn Karel IV. ho však o pár let později koupil, aby ho mohl dát opět do zástavy, a to Jakubovi z Kostelce. Jak už to u hradů a panství bývá, majitelé se tu horlivě střídali.

Před vypuknutím husitských válek hrad obýval nejvyšší lovčí krále Václava IV. Jan Sádlo ze Smilkova, který byl ale nedlouho po čáslavském sněmu v Praze sťat. Jeho syn hrad obratem prodal.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Zřícenina nabízí krásný výhled na řeku a údolí

Jak už bylo zmíněno, hrad byl dvakrát zbořen. Prvně se tak stalo v roce 1450 po obléhání vojsky Jiřího z Poděbrad a jeho spojenci. Nový majitel Zdeněk Konopišťský jej obnovil a postavil také nové věže. Druhá likvidace hradu započala v roce 1467 během války zelenohorské jednoty s Jiřím z Poděbrad. K obnově už nedošlo.

Vodáci, kteří po proudu brázdí řeku Sázavu, si zříceniny hradu, respektive věže, mohou všimnout po své pravé ruce u obce Zbořený Kostelec. Pod hradem se mohou nejen milovníci vody osvěžit a následně se vydat po zelené značce necelý kilometr do strmého kopce.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

I přes dvojnásobné zbourání se dochovaly zbytky masivních zdí

Kdybyste na hrad stoupali před 600 lety, přivítal by vás hradní příkop s padacím mostem. Dnes turisty sice uvítá náznak příkopu, ale budou se muset obejít bez pohledu na padací most. Základy brány jsou ale doposud už z dálky znatelné.

Ať již vodáci, cyklisté nebo pěší turisté vyšlápnou kopec až k hradnímu nádvoří, rozprostře se před nimi zřícenina hradního paláce, zbytky masivních zdí a okno s výhledem na údolí Sázavy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Hláska, která nebezpečně praská

Oko návštěvníka ale jistě spočine na zbytku okrouhlé předsunuté hlásky, ve které byla při naší návštěvě nebezpečně vyhlížející prasklina. Z místa lze usuzovat, že hrad dnes neslouží jen k výletům, ale také jako tábořiště. Napočítáváme minimálně tři ohniště.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Zbytky hradního paláce

K původně královskému hradu se pohodlně dostanete také autem nebo městskou hromadnou dopravou z Prahy. Komu zbude trocha času, může se vypravit do nedalekého Týnce nad Sázavou, kde si kromě města prohlédne románskou věž a rotundu nebo se může vypravit za vojenskou technikou do muzea v Lešanech. Kdo dává přednost raději přírodě, vypraví se do přilehlých lesů třeba na houby.

Reklama

Výběr článků

Načítám