Hlavní obsah

Zámek Račice otevře poprvé pro turisty

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historicky poprvé si letos mohou milovníci památek prohlédnout renesanční zámek v Račicích na Vyškovsku. Ještě před pár lety v něm bylo speciální odborné učiliště a dětský domov. V roce 2017 ale Jihomoravský kraj objekt prodal coby nepotřebný majetek.

Foto: Foto archiv e-Finance, Právo

Renesanční zámek Račice čeká přestavba na wellness hotel.

Článek

Současný majitel, společnost e-Finance, chce zámek do pěti let přestavět za zhruba 150 milionů korun na wellness hotel. Do té doby bude každou letní sezonu přístupný veřejnosti. Původně chtěl investor zámek zavřít a opravovat jej tři roky, plány změnil koronavirus.

V zámku schází klasický mobiliář, jako je tomu u nedaleké renesanční perly Moravy, zámku v Bučovicích. „Renesanční prvky se u nás zachovaly, nicméně prohlídka zámku je také pomyslnou procházkou nejen po dávné historii objektu, ale je také pomyslným nakouknutím do dějin minulého století,“ řekl Právu zástupce majitele Miroslav Pala.

Zámek Duchcov nabízí nový okruh

Tipy na výlety

Na zámku se od roku 1938 postupně vystřídaly Generální štáb Československé armády, oděvní podnik OP Prostějov, základní škola, odborné učiliště a dětský domov.

Návštěvníky tedy v Račicích nečeká vybavení interiérů v pohádkovém duchu. Mohou se těšit na zajímavý kontrast historické budovy a směsice nábytku a věcí z uplynulých devadesáti let.

Přeměna na wellness hotel

Jde o hodinovou procházku, která začíná na nádvoří, následně je k vidění devět reprezentativních místností včetně zrcadlového sálu. Prohlídky jsou o víkendech, v pracovní dny jen na objednávku.

Do Lednice míří trochu jiní turisté

Cestování

Firma zámek koupila před třemi roky od Jihomoravského kraje za zhruba 24 milionů. V předzámčí poté otevřela ubytovnu, kde je zájemcům o turistické ubytování k dispozici 35 lůžek. Nově se lze ubytovat i přímo na zámku, kde přibylo dalších 68 lůžek. V budoucnu přibude asi padesát lůžek v apartmánech, sauna, bazén a multifunkční sportoviště.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám