Hlavní obsah

Zámek Pardubice se chystá k oslavě rodu Pernštejnů

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Východočeské muzeum Pardubice chce v příštím roce důstojně oslavit půltisíciletí od smrti Viléma z Pernštejna, budovatele zámku, ve kterém muzeum v současnosti sídlí.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Sídlo Pernštejnů při pohledu ze zámeckých valů

Článek

Zámek se nyní rekonstruuje a v čase výročí by měla být připravena zcela nová expozice s názvem Pernštejnská rezidence — nejstarší renesance v Čechách. Tu financuje Pardubický kraj, vlastník pardubického zámku.

„Vidíme to jako velkou příležitost zvednout zájem o tuto mimořádnou památku, proto se chceme dobře připravit. V Pardubicích sice zná zámek skoro každý, ale ověřili jsme si, že v republice tomu tak není. Například architektka Eva Jiřičná, kterou jsme přizvali ke spolupráci na společenských prostorách, o něm ani neslyšela a byla překvapená, jak je nádherný. A takových lidí, které může zámek se svými příběhy nadchnout, je opravdu hodně,“ konstatoval 1. náměstek hejtmana Roman Línek.

Diplomaté i stavitelé

„V současné době vznikají ve výtvarném ateliéru akademického malíře Petra Nikla portréty jedenácti pro náš kraj nejvýznamnějších představitelů rodu. Rádi bychom veřejnost přístupnou a srozumitelnou formou seznámili s jejich neobyčejnými osudy. Je mezi nimi i pět pernštejnských žen. K tomu se bude vázat i připravovaná mezinárodní putovní výstava s názvem Pernštejnské ženy a Evropa,“ řekl Právu ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.

Pardubický zámek se stal součástí svatojakubské poutní cesty

Tipy na výlety

Expozice připravená k výročí by měla obsáhnout celou škálu aktivit a úspěchů Pernštejnů.

„Pro Pardubický kraj je tento původem moravský rod zcela zásadní v období od roku 1490 na Pardubicku až do roku 1646 na Litomyšlsku. Vilém z Pernštejna se stal nejvyšším hofmistrem Království českého a z pardubického zámku učinil nové diplomatické a hospodářské centrum rodu. Později dostal díky Vratislavu z Pernštejna svou krásnou podobu zámek Litomyšl,“ poznamenal pernštejnský historik a prorektor Univerzity Pardubice Petr Vorel.

Reklama

Výběr článků

Načítám