Hlavní obsah

Zámeček na ostrově Rum hledá nového majitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před pandemií se na něm pořádaly turistické prohlídky. Teď zámeček Kinloch na skotském ostrůvku Rum hledá nového majitele, který by ho dal do pořádku. Památka z konce 19. století totiž chátrá a vyžaduje rozsáhlou rekonstrukci. Nabídka však není pro každého.

Foto: Profimedia.cz

Zámeček Kinloch vznikl na samém konci 19. století.

Článek

Nového vlastníka poptává aktuální majitel, kterým je skotská agentura NatureScot spravující přírodní památky. Uvedla ovšem, že lidé nemovitost na stránkách realitní kanceláře nenajdou. Sháňka je po takzvaném benefičním vlastníkovi, který by investoval do opravy zámečku i jeho pozemků.

Asociace Kinloch Castle Friends se před několika lety pokoušela památku převést do komunitního vlastnictví se záměrem zámeček přestavět na hotel. Agentura NatureScot ovšem návrh zamítla, protože se obávala nedostatku prostředků na financování projektu. „Máme pocit, že největší podporou pro místní komunitu bude jeden právoplatný majitel, a to je cíl, k němuž se chceme v posledních letech přiblížit,“ vysvětlil mluvčí agentury.

Podle agentury NatureScot se bude muset budoucí majitel zaměřit na tři klíčové úkoly – zajistit opravy zámečku, přispět k udržitelnosti místní komunity a obohatit přírodu na ostrově. „Týká se to i minimalizace vlivu památky na okolní prostředí,“ vysvětlil mluvčí agentury.

Chátrá už sto let

Zámeček byl postaven v roce 1900 pro sira George Bullougha, textilního magnáta z Lancashiru. Jde o stavbu z červeného pískovce, která nahradila skromnější loveckou hájovnu.

Památka na Vnitřních Hebridách začala už po první světové válce chátrat a nyní potřebuje značnou rekonstrukci. Jen oprava zdejšího německého orchestrionu vyjde na zhruba 50 tisíc liber (1,4 milionu korun). Před pandemií se po Kinlochu provádělo od dubna do října.

Hledá se lovec polární záře. Islandský hotel láká neotřelou nabídkou

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám