Hlavní obsah

Začala rekonstrukce údajného Ježíšova hrobu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Údajných hrobek Ježíše Krista je hned několik. Věří se, že jedna z nich by se mohla nacházet v jeruzalemském chrámu Božího hrobu, který stojí na Golgotě, tedy vrchu, kde byl Ježíš ukřižován. Poprvé za 200 let se hrobka dočkala potřebné renovace, která byla dlouho odkládána kvůli nesouhlasu církevních organizací.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Začala rekonstrukce Ježíšova hrobuVideo: AP

 
Článek

O chrám se totiž dělí římskokatolická církev, řecká pravoslavná a arménská apoštolská. Každá z nich spravuje určitou část a zároveň si v ní hlídá domény. Ale vzhledem k tomu, že edikula v chrámu (kaplička), pod kterou mělo být Kristovo tělo uloženo, je pro mnoho křesťanů poutním místem, byla její oprava podle vědecké koordinátorky Antonie Moropolouové už nezbytná.

„Projekt má vyztužit, ochránit a obnovit svatou edikulu Božího hrobu. Pro památník se jedná o historický okamžik, protože je to poprvé od roku 1810, co podstupuje rekonstrukci,“ řekla Moropolouová. Dodala, že hrob je sice zachovalý, ale potřebuje péči po dlouhých letech, co na něj působily faktory jako voda, vlhkost nebo kouř ze svíček.

Italský poutník Claudio Pardini je jedním z tisícovek návštěvníků, kteří do chrámu během jednoho týdne zavítají. „Je důležité, že se křesťanské církve sjednotily v jedné otázce, aby zachovaly dědictví smrti a vzkříšení Ježíše Krista. Na tohle místo by se měl totiž každý za svůj život alespoň jednou podívat,“ myslí si.

Navzdory občasnému napětí mezi církvemi hrobka slouží jako jednotný symbol křesťanské jednotnosti. Projekt má vyjít na zhruba 3,3 miliónu dolarů (78,8 miliónu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám