Hlavní obsah

Vzácnou africkou sovu chová pražská zoo jako jediná na světě

Novinky, Kristýna Léblová, luh
Praha

Ketupa Pelova je velmi vzácný africký druh sovy. Pražské zoologické zahradě se v červenci podařilo získat pár těchto ptáků, a stala se tak jedinou zahradou na světě, která ketupy Pelovy chová. Nejen za nimi se však mohou návštěvníci vydat. V sobotu zoo také představí nový pavilon se vzácnými druhy papoušků.

Pražská zoo se jako jediná na světě chlubí vzácným druhem sovy ketupa PelovaVideo: Novinky

 
Článek

„Ketupa Pelova patří mezi takzvané rybí sovy, to znamená, že je relativně aktivní přes den, aby mohla lovit ryby v potůčcích a nádržích. Jde o velmi vzácný exemplář v zoologických zahradách a soukromých chovech po celém světě,“ sdělil Novinkám kurátor ptáků z pražské zoo Antonín Vaidl.

Do zlínské zoo dorazili mohutní gauři

Koktejl

Získat takto vzácné ptáky ale není nic snadného. Pražské zoo se to podařilo především díky předchozímu odchovu jiných sov, například ketup malajských, které chová již v druhé generaci jako jediná v Evropě.

Ketupa Pelova v kostce
Jedná se o africký druh sovy, který měří 60 centimetrů a váží přes dva kilogramy. Rozpětí křídel dosahuje více než 1,5 metru.
Živí se převážně rybami, loví ale i ostatní vodní živočichy, například žáby, kraby či hmyz. Dokáže ulovit i malého krokodýla.

„Díky tomu se nám podařilo získat ketupy ze specializovaného chovného centra v Itálii, kde se zaměřují na vzácné sovy. Z centra jsme přivezli dva páry ketup Pelových, a jde o jediné dva páry, které se nyní chovají v zoologické zahradě,“ pochlubil se Vaidl.

Foto: Novinky

Ketupy Pelovy se živí rybami.

Vzhledem k tomu, že se jedná o africký druh sovy, museli pracovníci zoologické zahrady sovám zajistit speciální prostředí. Součástí voliéry je vytápěné zázemí i tůňka, z níž mohou ketupy lovit živé ryby. „Zatím se adaptovaly velmi dobře a doufáme, že se dočkáme odchovu,“ řekl Vaidl.

Pavilon představí unikátní papoušky

O víkendu se návštěvníci dočkají také slavnostního otevření Rákosova pavilonu. Bude v něm k vidění na čtyřicet druhů papoušků, více než sto jejich zástupců.

„Velké papoušky v expozicích naší zoologické zahrady neviděli návštěvníci posledních pětadvacet let. Díky daru pana Rákose se nám podařilo dokončit stavbu pavilonu, ve kterém návštěvníci uvidí unikátní kolekci papoušků, se kterou se těžko setkají jinde v Evropě. Kolekce je doplněná i o jiné druhy ptáků a zejména o rostlinstvo. Jsou to tedy výseky biotopů, jak je mohou návštěvníci spatřit v přírodě,” vysvětlil Vaidl.

Foto: Novinky

Ara kobaltový neboli learům je nevzácnější papoušek.

Nejvzácnějším druhem je ara kobaltový, pro jehož získání museli zástupci pražské zoo dostat různá povolení a dokonce dvakrát osobně letět do Brazílie.

„Jsou zajímaví tím, že byli považováni za vyhynulé. Na konci minulého století byla objevena ještě malá populace, kterou se naštěstí podařilo navýšit. Ara kobaltový byl skutečně na pokraji vyhubení, díky tomu je nejvzácnější. Není rozšířen ani v chovech v lidské péči,“ dodal Vaidl.

Za zmínku stojí také tricha orlí, který, ač vzezřením připomíná dravce, živí se nektarem. Tento papoušek váží až jeden kilogram a lze ho podle Vaidla spatřit maximálně ve třech zoologických zahradách v Evropě.

Foto: Novinky

Tricha orlí se živí nektarem z rostlin.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám