Hlavní obsah

Vstup na schody do nebe je zakázaný, turisty to ale neodradí

Novinky, mšv

Zakázaná místa bývají velmi často těmi nejoblíbenějšími. Je to i případ strmé stezky na havajském ostrově Oahu, které se právem přezdívá schody do nebe (stairway to heaven). Na vrcholu se totiž dobrodruzi ocitnou téměř v oblacích, zatímco zelená džungle a město se rozprostírají hluboko pod nimi.

Foto: Profimedia.cz

Schody do nebe stojí na Oahu už od druhé světové války.

Článek

Schodiště, jehož originální název zní Haiku, je především populárním lákadlem fotografů, kteří s chutí snímky umísťují na sociální sítě. A to přestože vůbec vstoupit na schodiště je z bezpečnostních důvodů přísně zakázáno. Dohromady se zde nachází 3922 schodů, které vedou po úbočí štítové sopky Ko’olau.

Původně na jejím vrcholu stála rádiová stanice, která byla v provozu během druhé světové války. Až do roku 1987 byla stezka běžně přístupná pod dohledem pobřežní stráže, než byla vyhlášena příliš nebezpečnou a následně uzavřena.

Foto: Profimedia.cz

I přes zákaz sem turisté stále míří.

Jenže zákaz je něco, co nedokáže nadšené dobrodruhy zastavit od spatření jednoho z nejpozoruhodnějších výhledů nejen na Havaji. Dokonce ani tropická bouře, která skoro před dvěma lety poničila část schodů, nedokázala turisty lačnící po adrenalinu odradit.

Prakticky neustále lze proto objevovat nové fotky z vrcholu hory, které po sociálních sítích kolují. Ačkoli při úpatí hlídkuje stráž, na schody do nebe si lidé svou cestu zkrátka vždy najdou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám