Hlavní obsah

Vlastivědné muzeum v Olomouci spustí 3D prohlídku

– Olomouc
Právo, Petr Marek

Novou muzejní 3D virtuální prohlídku spustí na svých webových stránkách a Facebooku na Štědrý den Vlastivědné muzeum v Olomouci (VMO), které se v pátek v důsledku zpřísnění vládních koronavirových opatření veřejnosti opět uzavřelo. Zpřístupní tak své výstavní prostory online virtuálním návštěvníkům ve 3D kvalitě.

Foto: Vlastivědné muzeum Olomouc

Výstavní prostory muzea budou zpřístupněny online virtuálním návštěvníkům.

Článek

„Zájemci tak budou mít možnost zhlédnout naše aktuální výstavy i stálé expozice. Jelikož stěžejní výstavy České korunovační klenoty na dosah i Život mezi erby Jiřího Loudy prodlužujeme až do jara 2021, zjistí, co je zde zajímavého, a snad brzy, po opětovném otevření, přijdou i osobně,“ řekl Právu mluvčí VMO Vladimír Valenta.

Zvolili jsme 3D prohlídku s možností vkládání interaktivních prvků.
Vítězslav Dembinný, jednatel

Návštěvníci se podle něj budou moci orientovat díky detailnímu náhledu na 3D model celé budovy, plynule procházet budovou za pomoci inteligentní navigace, a poznat tak, co muzeum nabízí a proč tam zavítat.

Pro malé i velké

„Z několika technologií zpracování 3D virtuálních prohlídek jsme zvolili 3D prohlídku s možností vkládání interaktivních prvků. Cílem bylo získat virtuální dvojče muzea s možností moderní 3D prezentace, a tímto ho zpřístupnit jak pro imobilní, tak pro ty, kdo dávají přednost online návštěvě před osobní, a také jako lákadlo pro zájemce, které virtuální prohlídka nakonec zvedne z křesla a expozice si dojedou prohlédnout přímo na místo,“ uvedl Vítězslav Dembinný, jednatel brněnské společnosti Panopro. Ta projekt ve VMO realizovala.

Slovanská epopej dostane dárek. Nový domov na zámku

Cestování

Edukační oddělení muzea dále bude pokračovat v tomto virtuálním otevírání v rámci navazujícího projektu Otevřené muzeum, v němž návštěvníci najdou kompletní balíčky. „Ty přinesou všem vždy všechny informace na jednom místě, a to spolu s dalšími zajímavostmi, jako jsou informační texty, rozhovory, soutěže, video spoty, kvízy, které budou průběžně doplňovány,“ prozradil Valenta.

Nezapomíná se ani na dětské návštěvníky. Pro ně jsou připravené hry a soutěže. Nebo na učitele. Ti zde naleznou kromě informačních zdrojů pracovní listy a metodiky do výuky. Navíc každá výstava díky Otevřenému muzeu zůstane virtuálně přístupná i po svém skončení.

Návštěvníci z celé republiky

Prvním kompletním balíčkem je Životem mezi erby Jiřího Loudy. Dále budou následovat České korunovační klenoty a od příštího roku, vždy každý měsíc, i balíčky toho nejlepšího ze stálých expozic muzea.

Jesenický Kraličák má novou lanovku. Je nejmodernější v Česku

Česko

„Tento projekt vlastně boří vzdálenosti, protože díky online sdílení mohou během jedné minuty virtuálně navštívit naše muzeum zájemci z celé republiky,“ doplnil ředitel VMO Břetislav Holásek.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám