Hlavní obsah

Ve Vysokých Tatrách uzamknou kontejnery. Medvědy střílet nechtějí

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Slovenské ministerstvo životního prostředí poskytne částku 1,5 miliónu eur (40,5 miliónu Kč) na opatření, aby kontejnery s odpadem ve Vysokých Tatrách nebyly volně přístupné divoké zvěři. Resort upřednostnil toto řešení před odstřelem dvaceti medvědů, jak žádala místní samospráva.

Foto: Profimedia.cz

Na Slovensku se budou snažit držet medvědy dále od lidských obydlí.

Článek

„Není řešením žádat ministerstvo o povolení k odstřelu desítek medvědů, a přitom nemít zajištěné kontejnery. Musíme předcházet rizikovým situacím a jít cestou prevence,“ uvedl ve čtvrtek slovenský ministr životního prostředí László Sólymos.

Zmíněná částka je určena především k vybudování desítek uzamykatelných boxů pro kontejnery s komunálním odpadem. Boxy by měly být vybudovány do konce listopadu 2016. Ministr zdůraznil, že medvěd hnědý je celoročně chráněné zvíře nejen slovenskou, ale také evropskou legislativou.

Ředitel tatranského národního parku Pavol Majko rozhodnutí ministerstva přivítal. „Uzamykatelné boxy se osvědčily v zemích na severu Evropy, v Kanadě i v USA,“ uvedl Majko.

Nepříjemná setkání

Letos v dubnu vyhlásily úřady na území Vysokých Tater kvůli pohybu přemnožených medvědů v blízkosti lidských obydlí mimořádnou situaci. Ta trvá už čtvrtý měsíc, ale znepokojivý stav se nijak nelepší. Medvědi se stále častěji objevují přímo ve městech u kontejnerů, snaží se dostat do hotelů, horských chat či mateřských škol.

Vysypání odpadků do kontejnerů u domů se stalo pro obyvatele Vysokých Tater adrenalinovým zážitkem. Do práce začali chodit pro jistotu vyzbrojeni píšťalkami a zvonečky na odhánění dotěrných šelem. Deník Korzár popisuje případ, kdy medvěd dlouhé minuty nedovolil vystoupit z auta paní v Dolním Smokovci.

Na psa muže z Vyšných Hágů zase zaútočila šelma sotva několik metrů od vchodu do rodinného domu. Jiný medvěd bez rozpaků vnikl do jedné tatranské chaty, kde vyžral obsah celého mrazicího boxu se zmrzlinou a na místě spokojeně usnul.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám