Hlavní obsah

Ve Varnsdorfu opravují vyhlídku Hrádek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderními interiéry se již může pochlubit vyhlídka Hrádek, která je dominantou Varnsdorfu. Uvnitř byla vybudována nová restaurace, nyní se opravuje venkovní terasa. Celkem chce město do vyhlídky investovat zhruba 40 milionů korun. Cílem je využít polohy těsně na hranicích s Německem a přilákat sem znovu turisty, kteří dříve Hrádek hojně navštěvovali.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Vyhlídku Hrádek ve Varnsdorfu letos čekají venkovní úpravy.

Článek

Vyhlídka Hrádek je největší městskou dominantou, kterou během turistické sezony navštěvovalo až 10 tisíc lidí. Během posledních deseti let ale byla veřejnosti zpřístupněna pouze vyhlídková věž a sál pro konání výstav či svatebních obřadů.

Radnice se proto v roce 2020 pustila do nákladné obnovy restaurace. „V minulosti jsme žádali o dotaci, tu jsme ale nedostali, proto jsme se pustili do oprav z vlastních zdrojů. Město nemá dluhy a je v dobré finanční kondici,“ řekl starosta města Roland Solloch (ANO).

Linhartovský zámek zaplní stovka postav z papíru

Cestování

Stavební práce na Hrádku začaly v říjnu 2020 a dotkly se všech pater budovy. V prvních týdnech probíhaly především bourací, demoliční, zemní práce pro přípravu inženýrských sítí a bylo zapotřebí položit novou splaškovou i tukovou kanalizaci. V některých místech práce komplikoval skalní masiv, který se nacházel jen pár centimetrů pod původní podlahou. Po roce a půl ale stavební práce výrazně pokročily a pomalu míří do finále.

Počítá se s revitalizací zahrad

Termín dokončení se však vlivem covidové pandemie musel několikrát posunout. Práce ovlivnil také nedostatek stavebního materiálu. V prvním nadzemním podlaží vznikly tři restaurační místnosti vzájemně propojené včetně baru. Nechybí ani moderní gastroprovoz, sociální zařízení, úklidová komora či malý nákladní výtah pro dopravu surovin.

V druhém nadzemním podlaží prošlo rekonstrukcí sociální zařízení a vznikl prostor pro personál. Z boční strany Hrádku je instalována rampa, která bude sloužit pro přepravu surovin do zázemí restaurace. V současné chvíli se dokončují instalační práce.

Další etapou, která již začala, je obnovení venkovní terasy, na kterou bude přístup přímo z prostor restaurace. S tím jsou spojeny nutné demoliční a složité betonářské práce na klenbových konstrukcích a pilířích.

V nejbližší době začne také práce na výstavbě vodovodního přivaděče, který by měl být hotov do června letošního roku. V rozpočtu na letošní rok město také počítá s revitalizací venkovních zahrad kolem vyhlídky, parkoviště přímo u Hrádku včetně příjezdové komunikace, kde budou semafory. V dalších letech město počítá s úpravou a rozšířením spodního parkoviště až pro třicet vozidel a jeden autobus.

Litoměřice se snaží přitáhnout turisty

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám